Otomotiv pazarı eylülde 83 bin adedi aştı: Yıllık bazda yüzde 24,3 daraldı
Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı eylül ayında 83 bin 469 adet olarak gerçekleşti. Satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,33 azalırken, pazar 10 yıllık eylül ayı ortalamasının yüzde 17,8 üzerinde kalmayı sürdürdü.
Türkiye otomotiv pazarının eylül ayı sonuçları belli oldu. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, Eylül 2026’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,33 daralarak 83 bin 469 adet oldu.
Eylül 2025’te toplam pazar 110 bin 302 adet seviyesindeydi.
Otomobil satışları 63 bin 736 adet oldu
Eylül ayında otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,80 azalarak 63 bin 736 adet olarak gerçekleşti.
Hafif ticari araç pazarı ise yıllık bazda yüzde 10,42 daralarak 19 bin 733 adet oldu.
Böylece yıllık değişim otomobil pazarında daha belirgin olurken, hafif ticari araç tarafında daha sınırlı bir daralma görüldü.
Uzun dönem ortalamasının üzerinde
Yıllık bazdaki daralmaya karşın uzun dönem karşılaştırması otomotiv pazarında farklı bir tablo ortaya koydu.
Eylül ayındaki otomobil ve hafif ticari araç satışları, son 5 yılın eylül ayı ortalamasının yüzde 0,8 üzerinde gerçekleşti.
Pazar, 10 yıllık eylül ayı ortalamasıyla karşılaştırıldığında ise yüzde 17,8 daha yüksek seviyede kaldı.
Otomobil satışları 10 yıllık ortalamanın yüzde 15,1, hafif ticari araç satışları ise yüzde 27,5 üzerinde gerçekleşti.
İlk 9 ayda 803 bin araç satıldı
Yılın ilk dokuz ayında otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,39 daralarak 803 bin 465 adet oldu.
Ocak-eylül döneminde otomobil satışları yüzde 15,45 azalarak 627 bin 977 adet, hafif ticari araç satışları ise yüzde 5,12 azalarak 175 bin 488 adet olarak kaydedildi.
2025’in aynı döneminde toplam otomobil ve hafif ticari araç satışları 927 bin 647 adet seviyesindeydi.
Eylül verileri, otomotiv pazarında geçen yılın yüksek satış seviyelerinin altında bir seyir görülmesine karşın, satış hacminin uzun dönem ortalamalarının üzerinde kalmaya devam ettiğini gösteriyor.
