Turkishtime – İş Kültürü ve Ekonomi

Letven Capital
Yazarlar

YAPAY ZEKA İLE DEĞİŞİM VAR AMA NE, NASIL, NE ZAMAN?

02.11.2026 - 12:53

Bölüm 11: Yapay zekanın spor ve suç-ceza alanındaki etkileri

Yapay zeka uygulamalarının, “her kafadan ses çıkıyor” serisi çerçevesinde spor ve suç-ceza konusu çerçevesindeki bazı etkileri aşağıda özetlenmektedir.

Spor alanında takım oyunlarında, optik oyuncu takibi yapılarak veriler karar verme süreçlerinde derinlemesine kullanılmaya başladı.

Tüm optik takip verileri alındı, makine öğrenme algoritmaları uygulandı ve bu eylemlerden özetlenmiş bir veri kümesi oluşturuldu. Bu şekilde, oyuncu, oyun, rakip, oyunun geldiği süreç, yapılan hareketler, yanlış veya doğru işlemler, taktikler, hepsi izlendiği için algoritma ne istediğinizi, müsabakanın nasıl kazanılacağını vb. tahmin edip yeni oyun stili veya taktikler oluşturabilmektedir.

Yapay zeka, veri havuzuna bağlı olarak stratejinizi tasarlarken, veri ve eylem havuzuna yönelik ve onunla bağlantılı olacaktır. Yapay zeka ajanları, veritabanlarını kullanacak şekilde yapılandırılacaktır. Ajanlar bu şekilde eğlenceli bilgi ve istatistikler üretebileceği gibi eyleme dönüştürülebilir içgörüler üretebilir.

Yapay zeka ile bir takımın “dijital ikizi” yaratılarak rakip takım, oyuncular, taktik bazlı deneme ve tahminler oluşturulabilir, farklılaştırılarak denemeler yapılabilir.

Bütün takımların yapay zeka kullanmaları halinde ve herkes aynı bilgiye sahip olduğunda, çok benzer ve örtüşen oyun stilleri ortaya çıkacaktır. Bundan ayrışacak yöntem ve araçlar gerekmektedir.

ABD’de tekrar suç işleme (genellikle üç yıl içinde tekrar hapse girme olarak tanımlanır) büyük bir yük getiriyor. Yüksek oranlar, insanlar için kötü, maliyetler için kötü ve rehabilitasyon için de kötü. Hapishaneler o kadar kalabalıklaştığında, insanlara yardımcı olacak programlar ise yürütülemiyor.

Tek bir mahkumun kayıtlarının bir düzine yerde (dosya dolapları, manila klasörleri, eski dijital ortamlar vb.) saklanıyor olması temel sorun. Bu durum, mahkumların tahliye veya topluma yeniden entegrasyon için ihtiyaç duydukları desteğe ulaşmalarını zorlaştırıyor ve zaman alıcı hale getiriyor. Dolayısıyla, cezaevinin dışında hayata uyum sağlamalarına yardımcı olacak hizmet ve tedaviyi alamayabiliyorlar, bu da iş bulmakta zorlanma, madde bağımlılığına geri dönme ve tekrar hapse girme olasılıklarını artırmakta.

Şimdi 19 cezaevi sistemi, bu sorunu dijital araçlar ve bazı durumlarda yapay zeka kullanarak ele alıyor. Bilgisayar sistemleri, mahkum verilerini farklı kaynaklardan dijital panolarda bir araya getiriyor. Buradan cezaevi personeli, bir mahkum veya şartlı tahliye edilen kişi hakkında mahkeme kayıtları ve şartlı tahliye kurulu duruşmalarından alınan notlar gibi bilgileri tek bir yerde görebiliyor.

İş akışlarını basitleştirmenin ve bir kişinin yolculuğunu baştan sona bir araya getirmenin sonucu olarak yeniden suç işleme oranı %16 düşmüş.

Yazan: DR. H.MURAT ÇEKİCİ

Hakkında: H.Murat Çekici 1967 Bartın doğumludur.Marmara Üniversitesi İktisat mezunudur. İ.Ü İşletme Fakültesi bünyesinde “Elektrik Üretim İşletmelerinde Hasılat ve Raporlanması” isimli tezi sunarak, 2018 yılında, “doktor (PhD)” ünvanını kullanmaya hak kazanmıştır.

İş hayatına 1991 yılında Borusan Holding bünyesinde başlamıştır. Borusan Birleşik Boru Fabrikaları A.Ş. Mali İşler Müdürü iken, 2000 yılında Koray Şirketler Topluluğu’nda Mali İşler Başkanı olarak çalışmaya başlamış, 2013 yılında şirkete Genel Müdür olarak atanmış ve Kasım 2017’de firmanın ortaklık yapısının değişmesi ile birlikte mayıs 2021 dönemine kadar icra komitesinde görev almıştır.

Bu süreçte, yurdışı faaliyetlerde görev almış, yurtiçi ve yurtdışındaki işlerle ilgili birçok konuda ve her kademede görüşme, çalışma ve işbirlikleri yapmıştır. İş hayatına yeni başlayan onlarca genç insana bireysel ve iş hayatları ile ilgili abilik, liderlik, mentorluk ve koçluk yapmıştır. Günümüzde, şirketlerin icra ve yönetim kurullarında görev almakta, mali işler, yönetim, iş-süreç iyileştirme, değişim, yapay zeka gibi konularda faaliyetlerde bulunmaktadır.Üniversite ve kurumlarda eğitim vermekte, yapay zeka ile süreç yönetimi, muhasebe, yönetim raporlaması  konuları üzerinde çalışmaktadır.

Ayrıca alanındaki bilgi birikimini kitap çalışmalarıyla da paylaşmaktadır. Yayımlanan kitapları arasında ödüllü tezinden kitaplaştırılan Elektrik Üretim İşletmelerinde Hasılat ve Raporlanması’nın yanı sıra; Yönetim, Yapay Zekâ Kullanımı ve Raporlama ile İnşaat – Gayrimenkul Sigortaları ve Sigortalının Muhasebe İşlemleri yer almaktadır.