Turkishtime – İş Kültürü ve Ekonomi

AR-GE 500
Ar-Ge

Tasarım merkezlerinde 2025 görünümü: Harcama ve istihdam birlikte öne çıkıyor

16.09.2026 - 08:42

Turkishtime Türkiye Ar-Ge 500 Araştırması kapsamında ikinci kez ele alınan Tasarım Merkezleri, 2025 yılında harcama ve istihdam olmak üzere iki temel gösterge üzerinden değerlendirildi. İlk 50 şirketin Tasarım Merkezi harcaması 2,95 milyar TL’ye ulaşırken, bu merkezlerde toplam 1.566 kişi istihdam edildi.

Türkiye Ar-Ge 500 Araştırması’nın 2025 sonuçları, Tasarım Merkezlerinin mevcut görünümünü iki farklı boyutuyla ortaya koyuyor. Harcama verileri bu merkezlere ayrılan kaynağı gösterirken, istihdam verileri insan kaynağı büyüklüğünü yansıtıyor.

İlk 10, harcamanın yüzde 51,9’unu oluşturdu

2025 yılı Tasarım Merkezi harcama sıralamasında yer alan ilk 50 şirketin toplam harcaması 2,95 milyar TL olarak gerçekleşti. İlk 10 şirket ise 1,53 milyar TL’lik harcamayla toplamın yüzde 51,9’unu oluşturdu. Böylece ilk 50 kapsamındaki harcamaların yarısından fazlası listenin ilk 10 sırasında yer alan şirketlerden geldi.

Sıralamada 434,8 milyon TL ile FLO Mağazacılık ilk sırada yer aldı. TUSAŞ Motor Sanayii 227,3 milyon TL ile ikinci, Beymen 164,7 milyon TL ile üçüncü olurken; Koton 132,9 milyon TL ve Ay Marka 123,2 milyon TL ile ilk beşi tamamladı.

İlk sıralarda perakende ve hazır giyim şirketlerinin yanı sıra sanayi alanından bir şirketin de bulunması, Tasarım Merkezi yapılanmasının farklı faaliyet alanlarındaki karşılığını gösteriyor.

İstihdamda ilk 10’un payı yüzde 43,4

Tasarım Merkezi istihdamında ilk 50 şirketin toplamı 1.566 kişiye ulaştı. İlk 10 şirketin 679 kişilik istihdamı ise toplamın yüzde 43,4’ünü oluşturdu.

FLO Mağazacılık 173 çalışanla istihdam sıralamasında da ilk sırada yer aldı. Şirketi 87 kişiyle Koton, 60 kişiyle Doğanlar Mobilya Grubu, 58 kişiyle Kontrolmatik ve 56 kişiyle Yataş izledi.

Harcama ve istihdam verileri birlikte değerlendirildiğinde ilk 10 şirketin ağırlığında iki gösterge arasında 8,5 puanlık fark ortaya çıkıyor. İlk 10’un payı harcamada yüzde 51,9’a ulaşırken, istihdamda yüzde 43,4 seviyesinde kalıyor. Bu tablo, ilk 50 içerisinde harcamanın istihdama kıyasla ilk 10 şirkette daha yoğunlaştığını gösteriyor.

Daha geniş katılım, daha güçlü veri

Türkiye Ar-Ge 500 kapsamında Tasarım Merkezlerine yönelik çalışma bu yıl ikinci kez gerçekleştiriliyor. Bu nedenle mevcut sonuçlar, araştırmaya katılan ve veri paylaşan şirketlerin 2025 yılı görünümünü yansıtıyor.

Gelecek yıl araştırmaya katılan Tasarım Merkezi sayısının artmasını ve sıralamaların daha geniş bir şirket grubunu kapsamasını bekliyoruz. Daha fazla şirketin veri paylaşması, Türkiye’deki Tasarım Merkezlerinin harcama ve istihdam yapısının daha kapsamlı bir veri tabanı üzerinden değerlendirilmesine katkı sağlayacak.

Araştırmanın kapsamı genişledikçe yıllar içinde oluşacak veri birikimi de güçlenecek. Böylece Tasarım Merkezlerinin harcama ve istihdam göstergelerini daha geniş bir veri seti üzerinden izlemek ve yıllar itibarıyla değerlendirmek mümkün olacak.