Cinsiyet ayrımcılığı en çok performans değerlendirme testlerinde hissediliyor
Stanford Üniversitesinin yaptığı araştırmaya göre performans değerlendirme anketleri kadın erkek ayrımcılığının en çok hissedildiği yer. Kadınlar erkeklerden çok daha farklı biçimde değerlendiriliyor. Bunun sebebi ise şirketlerin bu anketleri spesifik ölçme birimleri yerine muğlak kriterlere göre hazırlıyor olması.
İş verenler kadınlar başarılı olduğunda bu durumu grubun başarısı gibi algılarken, erkeklerin yaptıkları bireysel olarak yorumlanıyor. Bu farklılığın ortaya çıkmasında ise bilinçsizve yapılan ayrımcılık var. Örneğin kadınların grup tarafından daha fazla yönlendirilmesi beklenirken, erkeklerin bağımsız olacağı yönünde bir algı var. Ayrıca kadınların daha destekleyici olacakları yönünde bir inanç varken, erkeklerin yönetici olacağı bekleniyor. Bu da çıkan sonuçları doğrudan etkiliyor.
Stanford araştırma görevlisi Caroline Simerd, "Önyargılar yetkinlik algımızı şekillendiriyor. Kadınları değerlendirirken daha yüksek standartlar belirliyoruz. Ayrıca kadınlarda kendilerini değerlendirmeleri gerektirdiğinde çıtayı yükseltiyorlar" dedi.
Araştırma sonuçları kadınlar tarif edilirken erkeklerden 2 kat daha fazla destekleyici, iş birlikçi ve yardımcı kelimeleri kullanılıyor. Erkeklerin değerlendirmelerinde ise iki kat daha fazla bağımsız, yeniliğe açık, rekabetçi, değişken kelimeleri kullanılıyor. Ayrıca 3 kat daha fazla teknik uzmanlıklarından ve işlerinden bahsediliyor.
Bunun sonuçları ise kadınların terfi alma şansını doğrudan azaltıyor. Çünkü araştırma kapsamında iş verenlere kimleri terfi edersiniz diye sorulduğunda alınan cevapler erkekler için 3 kat daha fazla kullanılan kelimelerden oluşuyor. Örneğin yöneticiler yenilikçi ve bağımsız kişileri yükselteceklerini söylüyor. Bunun sebebi ise şirketlerin bu anketleri spesifik ölçme birimleri yerine muğlak kriterlere göre hazırlıyor olması.