Ev Dışı Tüketim sektörü ikinci çeyrekte de büyüdü
Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) ve IPSOS ortaklığında gerçekleştirilen ev dışı tüketim pazar araştırmasına göre, Türkiye’de ev dışı tüketim harcamaları 2015 yılının ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında arttı. Türkiye’ye gelen turist sayısında yaşanan ciddi düşüşe rağmen 7 büyük ilde 2 bin 700 ev dışı tüketim noktasından toplam 10 bin 800 ziyaretle toplanan veriye dayanan Foodservice Monitor araştırmasına göre ev dışı tüketim arttı.
Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) ve IPSOS ortaklığında gerçekleştirilen Foodservice Monitor araştırması sonuçları açıklandı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya ve Muğla’da 2 bin 700 ev dışı tüketim noktasında gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de ev dışı tüketim harcamaları, 2015 yılının ikinci çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında artış gösterdi. Ev dışı tüketim 2015 yılının ilk yarısında 17 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip. Yılın ilk yarısında temizlik ve kağıt ürünleri yüzde 7, içecekler yüzde 10, diğer gıda kategorilerinde ise yüzde 9 oranında büyüme gerçekleşti. Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, politik ve ekonomik belirsizliklerin, turizmde yaşanan sıkıntıların yarattığı olumsuz etkilere rağmen ev dışı tüketimin ikinci çeyrekte de büyüyebildiğini söyledi.
Kırmızı etteki pahalılık tüketiciyi beyaz ete yöneltti
Başta kırmızı et olmak üzere, et fiyatlarındaki artışın tüketicinin tüketim alışkanlığını da değiştirdiğine vurgu yapan Şahinöz “Taze ve Donuk Kırmızı Et ürünlerinde ortalama fiyatlar geçen yılın ilk yarısına göre 2015 yılının ilk yarısında yüzde 27 oranında artış gösterdi. Bu durum ev dışı tüketim kanallarını kırmızı etten beyaz ete doğru yöneltmeye başladı. Bu yönelim, et fiyatlarındaki artışın tüketicinin tüketim alışkanlığını nasıl etkilediğinin bir göstergesi. Buradaki değişim, tüketicinin fast food kültürünü de etkilemiş durumda. Miktarsal olarak et alımlarında artışın en yüksek görüldüğü kanallar oteller ve büfe/kiosk kanalları oldu. Restaurant ve Fast Food kanalında menülerde kırmızı ete alternatif ürünlere yönelindiği görülmüştür” diye konuştu.
3. çeyrekte otel harcamaları azalacak
Ev dışı tüketimde en fazla büyüme gösterilen kanalların oteller ve eğlence kanalı olduğunu dile getiren Şahinöz, ancak turizm sektöründeki durağan tablo nedeniyle; otel harcamalarının yılın 3. çeyreğinde azalmasını ve hızlı tüketim ürünleri alımlarının otel kanalında düşmesini beklediklerini belirtti. Şahinöz, Ev Dışı Tüketim ürünlerinin ikinci çeyrek performansı hakkında şunları söyledi: “Komşu ülkeler ve Rusya’daki ekonomik ve siyasi buhran turizmde kötü bir sezon geçirmemize sebep oluyor. 2015 ayrıca Türkiye için seçimler yılı oldu. Ev dışı tüketimi olumsuz yönde bu kadar çok etkileyen faktör olmasına rağmen sektörümüz, 2015’in ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 7 büyük ilde yüzde 7 oranında büyüme gerçekleştirdi.”