Ericsson, Türkiye’yi teknoloji üssü yapacak
Teknoloji devlerinden Ericsson, 11’inci araştırma merkezini Türkiye’de açıyor. Türkiye’den 33 ülkeye ihracat yapmayı planlayan şirketin odağındaki konular ise 5G ve nesnelerin interneti olacak.
İsveç merkezli bilişim teknoloji şirketi Ericsson, önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde global endüstriyi şekillendirecek teknolojileri üretmek üzere hayata geçirdiği küresel araştırma laboratuvarlarının 11’incisini Türkiye’de kurdu. TÜBİTAK işbirliği ile hayata geçen proje, Milli Teknoloji Hamlesi’ne destek olarak Türkiye’yi küresel teknoloji üssü haline getirmeyi hedefliyor.
Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvarı’nın açılışı TÜBİTAK’la imzaladığı protokol eşliğinde Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla dün İstanbul’da gerçekleştirdi. Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvarı, Türk araştırmacılara yeni uluslararası patent ve araştırma yayınlama fırsatı sunarak, küresel ölçekteki araştırma ve standartlara doğrudan katkıda bulunacak. Ericsson Ortadoğu ve Afrika Başkanı Rafiah Ibrahim, “Dünya çapında faaliyet gösterecek 11’inci ülke olarak Türkiye’de açtığımız laboratuvar ile Türkiye’den 33 ülkeye ihracat yapacağız. Önemli oranda yeni istihdam sağlayacağız. 120 yıldır bu ülkede faaliyet gösteren bir marka olarak, yeni merkezimizin Türkiye’nin dijital dönüşümünde bir platform olmasını istiyoruz. 5G ve nesnelerin interneti de odak noktalarımız arasında olacak” dedi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise araştırma laboratuvarının kullanıcılar, endüstri ve üniversiteler ile etkileşim halinde çalışacağını ifade ederek, “Kullanıcıların ihtiyaçlarını, farklı konsept ve çözümlerin endüstri için önemini inceleyecek. Doğru insanları bünyesinde toplayıp farklı alanlar arasında işbirliği kurarak geleceğin teknolojileri için yapılacak araştırma ve inovasyon çalışmalarına öncülük edecek” şeklinde konuştu. Önemli akademisyenlerle işbirliği yapacağız Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvarı direktörü Henrik Almeida, şirketin araştırma biriminden bahsederek, Ericsson Araştırma’nın şirketin patentlerinin yüzde 50’sinden fazlasını ürettiğini söyledi.
Almeida, Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvarı’nın servis sağlayıcılar ve KOBİ’ler ile bir ekosistem oluşturacağını, toplumun uzun vadedeki geleceği için yeni fırsatlar sağlayacağını, bilimsel katkıları ile uluslararası bilinirliğe sahip olacağını anlattı. Türkiye’de araştırma laboratuvarında iki konuya önem vereceklerini ifade eden Almeida, bunları ağ mimarisi ve protokolleri ile güvenlik olduğunu bildirdi. Almeida, laboratuvarda üniversiteler ve önemli akademisyenlerle işbirliği yapacaklarını vurguladı.