Paranın yerini alacak 8 yeni teknoloji
Turkishtime Özel Araştırma
Apple'ın yeni ödeme sistemi Apple Pay, kredi kartınızı telefonuza tanımlayarak çalışıyor. Samsung'un sistemi ise farklı, manyetik bantlı kart okuyucularını temassız alıcıya dönüştürüyor. TEB'İN CEPTETEB uygulaması ise bulut teknolojisi kullanıyor. İşte yeni ödeme sistemleri.
Türkiye uzun zamandır bölgesinde ödeme sistemleri konusunda referans alınan bir ülke konumunda. Türkiye'de birçok ödeme sistemleri teknolojisi geliştiriliyor. Bu alanda bankaların ve onların çözüm ortağı teknoloji şirketlerinin uyumlu çalışması yeni ürün ve hizmetlerin ortaya çıkmasına yol açıyor. Türkiye'de ödeme sistemlerinin bu ölçüde inovatif ve dinamik olmasında tüketicilerin bu sistemlere gösterdiği yoğun ilginin önemli bir payı bulunuyor. Bankalararası Kart Merkezi'nin ödeme sistemleri ile ilgili tüm verilerinde istikrarlı bir artış görülüyor. Son açıklanan verilere göre Ocak 2015'te Türkiye'de banka kartları sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artış gösterdi ve 106 milyon oldu. Banka kartları ile yapılan ödemeler de yüzde 24 artış ile 2 milyara yükseldi. Kredi kartları ile yapılan ödemeler de 37,2 milyarı buldu. Bu rakamlar toplandığında Türkiye'de Ocak 2015 itibariyle ödemeler sisteminin 40 milyar dolara yakın bir büyüklüğe ulaştığı görülüyor. Bu büyüklük teknolojik geliştirmelerin gerektirdiği yatırımlar için önemli bir motivasyon oluşturuyor. Teknoloji tarafındaki gelişmelerle mecraların zenginleşmesi de ödeme teknolojilerinde Türkiye'de odaklanmanın artmasına neden oluyor. Oyun konsollarından ödeme opsiyonlarından mikro ödemeye imkan veren sistemlere kadar birçok teknolojik geliştirme hem finansal kuruluşlara hem de perakendeden imalat sektörüne uzanan reel sektör şirketlerine imkanlar sunuyor. Son zamanlarda öne çıkan ödeme teknolojilerine birlikte bakalım.
Apple Pay
Apple
Apple'da cihazlarına NFC özelliğini getirdi
Ödemede NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojilerinin Türkiye'deki kullanım seviyesi ödeme sistemleri sektörü temsilcilerinin halen beklediği seviyelerde değil. Fakat farklı seçeneklerle bu teknolojilerin kullanım alanları gündeme geliyor. Apple Pay de bu kapsamda Türkiye için özellikle ilgi çekici bir seçenek sunuyor. Apple son lansmanında iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'ı tanıtırken önemli bir yenilik olarak ödeme sistemlerine getirdiği özellikleri tanıttı. NFC özelliğini cihazlarına getiren Apple, bu teknolojiler üzerinde yükselen Apple Pay ödeme platformunu da duyurdu. Apple'ın kendi teknoloji geliştirme stratejileri açısından yarattığı bu farklı platformun arkasında ödemeye ilişkin çarpıcı veriler yer alıyor. Sadece ABD'de günlük 200 milyon işlem ve 12 milyar dolarlık bir ödeme büyüklüğü söz konusu. Apple'ın yeni ödeme sistemi Apple Pay, kredi kartlarını telefona tanımlayacak. Bunun oldukça güvenli bir sistemle birlikte geleceğini söyleyen Apple, bu konuda American Express,Visa ve MasterCard ile anlaşma imzaladı.
Turkishtime Özel Araştırma
LoopPay
Samsung
Manyetik bantlı kart okuyucular temassız alıcıya dönüşüyor
Apple'ın ödeme sistemlerindeki adımı en ciddi rakibi olan Samsung tarafından yeni bir hamle ile karşılandı. Samsung Şubat ayında ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren teknoloji şirketi LoopPay'i satın aldı. Bu aslında beklenen bir satın almaydı. Apple Pay'e karşı iki şirketin güçlü bir işbirliği kurmak için anlaştığı öne sürülmüştü. Şirketin şu aşamada geliştirdiği teknoloji benzer dijital cüzdan çözümlerinden köklü bir farklılık gösteriyor. Çünkü bu sistem manyetik bantlı kart okuyucularını temassız alıcıya dönüştürerek çalışıyor. Bununla birlikte Samsung telefonlarına direkt olarak güncelleme ile böyle bir özelliği ileride katabileceği ve Google ile olası işbirliğine gideceği de belirtiliyor. Google işbirliği ve yaygın teknolojik altyapısı bu ödeme platformunun farklı teknolojik katma değerlerinden biri olarak öne çıkacak. Samsung LoopPay’i görünmez, güvenilir ve emniyetli şeklinde tanımlıyor. LoopPay şu anda ApplePay’e karşı bir alternatif olarak Amerika’da kullanılıyor.
Turkishtime Özel Araştırma
Mikro Ödeme
3Pay
Küçük ödemelerin yarattığı büyük teknoloji
Türkiye'de ödeme sistemlerinde geliştirme yapan birçok girişim hikayesi bulunuyor. Bu alanda son dönemdeki en dikkat çekici hikayelerden birisi Mikro Ödeme'ye ait. Deloitte Fast 50 araştırmalarında da önemli yer edinen şirket adından da anlaşılacağı gibi mikro ödeme odaklı geliştirdiği teknolojilerle önemli bir çıkış yaptı. Mobil ödeme cep telefonunun bir ödeme aracı olarak kullanıldığı bir servis. Banka hesabı ve kredi kartı olmaksızın telefonla ödeme yapabilecek bir altyapı sunuyor. Yola mobil ödeme ile çıkan şirket sonrasında kredi kartı ve ön ödemeli kartları da portföyüne ekledi ve ortaya 3Pay konseptli marka çıktı. Özellikle cep telefonlarından yapılan ödeme opsiyonları üye işyerleri tarafından ilgi görüyor. Ekim 2014 itibariyle platformda 3 bin 500 üye işyeri bulunuyordu. Aynı dönem itibariyle sistemi kullanmış tekil kullanıcı sayısı 6,1 milyon oldu. Ortalama tutar 15,62 TL olurken, kişi başına yapılan işlem de 1,98 oldu. Mikro Ödeme'nin bu platformu, teknolojik altyapısı, dünyanın önemli ödeme şirketlerinden olan Alman Wirecard'ın da dikkatini çekti ve şirket 2014'ün sonunda Mikro Ödeme'nin yüzde 100 hissesini satın aldı.
Turkishtime Özel Araştırma
TEB
CEPTETEB
Buluttan temassız mobil ödeme platformu
Türkiye’de bulut teknolojisi üzerinden temassız ödeme altyapısını tamamlayan ilk banka olan TEB, mobil bankacılık uygulaması CEPTETEB üzerinden hizmeti kullanıcılara sunma aşamasında. Türk Ekonomi Bankası (TEB), Visa Europe ve mobil ödemeler alanında inovatif çözümler sunan Metamorfoz ortaklığıyla geliştirdiği bulut üzerinden temassız mobil ödeme uygulamasıyla, kredi kartı müşterilerinin ödeme işlemlerini akıllı cep telefonları üzerinden yapmalarını sağlayacak. Temassız ödeme deneyiminde yeni bir dönem başlatan bulut teknolojisiyle fiziki olarak kart taşımaya gerek kalmadığı gibi, GSM operatörüne giderek SIM kart değiştirmeye de gerek yok.
HCE teknolojisi sayesinde, donanım tabanlı bir uygulama yerine, kullanıclar bilgilerini daha güvenli olan bulut ortamında saklamaya imkan sağlayan akıllı telefonlar ile temassız işlem yapabilecek. Bulut teknolojisiyle müşteriler SIM kartlarını değiştirmeden veya mobil operatörlerine başvurmaya gerek duymadan mobil cihazları ile alışverişlerini yapabilecekler.
Mastercard
Akaryakıtta tek tıkla ödeme
Mobil ödeme platformları sokakta gelişiyor
MasterCard, Lukoil ve Turpak’ın ortaklığında geliştirilen akıllı telefon uygulamasıyla araçtan inmeden yakıt ödemelerini gerçekleştiren sistem dünyada ilk kez Türkiye’de hayata geçirildi. Lukoil istasyonlarında en iyi kullanıcı deneyimini hedefleyen çözüm MasterCard’ın güvenli ödeme teknolojisini kullanıyor. MasterCard’ın ödeme sistemi sağlayıcısı ve Turpak’ın teknik altyapı sağlayıcısı olarak Lukoil ile geliştirdiği projesi ile yakıt alışverişlerinde tek tıkla ödeme devri başlıyor. Dünyada ilk kez Türkiye’de hayata geçirilen ve Lukoil akaryakıt istasyonlarında geçerli olan sistem, araç içinden çıkmadan, Lukoil Mobil akıllı telefon uygulamasıyla yakıt alışverişini tek tıkla tamamlamayı sağlıyor. Lukoil müşterileri, Apple App Store ve Google Play Store üzerinden ücretsiz indirilebilen Lukoil Mobil uygulamasını akıllı telefonlarına yükleyebiliyor. Araçlarının plaka numarasını ve kredi kartı ve varsa sadakat kartı bilgilerini bir kere uygulamaya kaydetmeleri yeterli oluyor. Dolum tamamlandığında müşterinin akıllı telefonuna yakıt tipi, miktarı ve fiyatı bildiriliyor. Ardından müşteri Lukoil Mobil uygulaması üzerinden tek tıkla işlemi onayladığında ödemesi MasterCard’ın güvenli altyapısı üzerinden tamamlanıyor ve istasyon görevlisi ödeme fişini müşteriye teslim ediyor.
Omni
Bonvito
Nakitsiz alışverişte farklı bir altyapı
Alman yazılım ve pos sistemleri üreticileri, Türkiye’deki ortakları Omni ile birlikte işletmelere nakit para olmadan güvenli ve kontrollü bir sistem sunuyor. Bonvito ismini taşıyan sistem özellikle yoğun sirkülasyona sahip işletmeler için fayda sağlıyor. Bonvito ile bir anlamda işletme kendi ödeme kartı ile çalışıyor. Plajlar, gece klüpleri, stadyumlar, kantinler gibi hem kalabalık hem de yoğun olan işletmeler tarafından özellikle tercih edilen sistem, müşterilerin nakit para taşımalarından da kurtarıyor. Müşteriler işletmenin verdiği ödeme kartlarına nakit para yükleyerek daha sonra bu kartı kullanarak ödeme yapabiliyor ve hatta istenen müşterilere kredi verilebiliyor.
Kartlara POS sistemi ile yükleme yapılıyor ve sonrasında yüklenen miktar kadar kullanım hakkı oluyor. Müşteri kartla ödeme yapmak istediğinde karşılık gelen ödeme yöntemi POS sisteminde seçiliyor ve kart okutuluyor. Ödeme işlemi tüm şubelerde de yapılabiliyor. Kaybolması durumunda kart kolaylıkla yenilenebilir çünkü yüklenen kredi kartta değil sistemde tutuluyor. Ön ödeme özelliğinin yanı sıra bireysel müşterilere, müşteri gruplarına ya da tüm müşterilere belirlenen miktarda bir kredi limiti koyabilme imkanı sağlayan kart aynı zamanda bir hediye alternatifi.
Rivetz
Bitpay
Sanal para ile ödeme
Ödeme sistemlerinde yaşanan teknolojik gelişme sanal para birimlerinin ortaya çıkmasına da yol açmıştı. Bitcoin de bu para birimlerinin başında geliyor. Uzun zamandır tartışılan para birimi ile ilgili teknolojik gelişmeler de devam ediyor. Bitcoin paltformlarından birisi olan BitPay, Bitcoin ile mobil cihazlardan ödeme yapmaya imkan sağlayan Rivetz adında yeni bir sisteme imza attı. Bu tip uygulamalarla ilgili soru işaretlerini kaldırmak için şirket Rivetz ile ilgili Avrupa'da tüm kanuni gereksinimleri karşıladı ve onayları aldı. Sistem Andoid cihazlarda kullanıma sunulacak. Rivetz ile binlerce mağazadan Bitcoin ile güvenli bir şekilde ödeme yapılabilecek. Rivetz platformu Trustonic Trusted Execution Environment (TEE) teknolojisi ile ödemeleri ve kişiye ait özel bilgileri güvenle saklayacak bir alan elde ediyor. Trusted User Interface (TUI) teknolojisi ile de kullanıcı güvenli bir şekilde PIN girişi yapıyor. MyTAM adındaki bulut hizmeti de kullanıcıya ait Bitcoin bilgilerini güvenli bir şekilde TEE alanına aktarıyor. Rivetz sadece TEE uyumlu mobil cihazlarda çalışacak.
Cardtek
Kullandığın kadar öde
Küresel trend Türkiye'de de uygulanıyor
Dijitalleşmenin gerçekleşmesiyle mecraların sayısının artması bunların yönetimi ile ilgili sorunları da beraberinde getiriyor. Bu kapsamda ödeme çözümlerini kullanan şirketler için ödeme sistemlerinin belli stratejiler doğrultusunda, şirketlerin ihtiyacına yönelik olarak kurgulanması trendi öne çıkıyor. Dünyada ödeme sistemlerinde bu trend bir zamandır gündemde. Cardtek de bu trendin Türkiye'de kullanıcılara sunulması için geliştirmeler yapıyor. Cardtek Group şirketlerinden CordisNetwork, bankalara, ödeme kuruluşlarına ve kendi ödeme sistemini kurmak isteyen kurumlara uçtan uca ve çok katmanlı bir yapı ile hizmet sunuyor. Bu yapıda ‘dış hizmet sağlayıcı’ olarak ‘kullandığın kadar öde’ hizmet modeli ile faaliyet gösteren CordisNetwork, küresel ödeme sistemleri dünyasında yer alan bir konseptin Türkiye’de de hayat bulmasını sağlıyor. Tüm hizmetlerin sunmanın yanı sıra bir banka, CordisNetwork hizmet yelpazesinde dilediği ürünleri seçerek, kendi sistemi ile tam entegre biçimde de kullanabiliyor. Bu yelpazede kart, POS, VPOS, ATM operasyonu gibi birçok hizmet kalemi yer alıyor.
Turkishtime Özel Araştırma