100 Startup 2016!

Turkishtime Dergi

Biyoteknolojiden e-ticarete, fintek’ten enerjiye, Türkiye’nin gelecek vaat eden 100 yeni startup’ı… Geçtiğimiz yıllarda internet ağırlıklı girişimlere yer verirken bu yıl, yazılım, biyoteknoloji ve enerji girişimlerinin yanı sıra, teknoparklarda boy veren teknoloji şirketlerini de araştırmamıza dahil ettik.

Turkishtime'ın Aralık sayısında tümü detaylarıyla yer alan araştırmadan bir bölüm:

50

MENTALUP

mentalup.net

MentalUP, çocukların zihinsel becerilerini geliştirmesini hedefleyen bir oyun platformu… Eğlenceli ve bilimsel beyin egzersizleri içeren MentalUP; çocukların hafıza, dikkat, odaklanma, görsel zeka ve sözel zeka gibi zihinsel becerilerini geliştirmesine ve potansiyellerini keşfetmesine yardımcı olmak için tasarlandı. Tüm platformlardan erişilebilen MentalUP, kullanıcı yaşına ve potansiyeline uygun egzersizleri otomatik belirleyen bir yazılım altyapısına sahip. Çocuklar, MentalUP ile potansiyelini keşfederken; ebeveyni ve öğretmeni, detaylı performans raporları sayesinde gelişimini kolayca takip edebiliyor. Girişimin gelir modeli, ailelere analiz platformu sunma ve okullarla işbirliği üzerine kurulu. Türk Telekom’un girişim destek programı PİLOT’un seçtiği girişimlerden biri olan MentalUP, şimdiden 20 binin üzerinde müşteriye ulaşmayı başardı.

 

51

MENÜMNETTE

menumnette.com

Kendisini mekan keşif platformu olarak tanımlayan MenumNette.com, android ve iOS uygulamalarıyla restoranların tüm bilgilerine kolayca ulaşılmasını sağlıyor.

MenümNette’nin kuruluşu 7 yıl öncesine gidiyor. 2015 yılında Süleyman Tabak ve Suat Sayın ortaklığıyla kurulan yeni şirket, markayı satın alarak 14 aylık bir çalışmanın ardından girişimi yeni kimliğiyle kullanıcılara sundu. Halen MenümNette’ye kayıtlı 2 bin 500’ün üzerinde üye restoran bulunuyor. Girişimin adından da anlaşılacağı gibi menüler ön planda ve restoranların yüzde 90’ının menüleri sitede yer alıyor. Sitede ayrıca sipariş, rezervasyon ve yol tarifi gibi bilgiler de sunuluyor. Girişim 2017 sonuna kadar 10 bin üye restoran sayısına ulaşmayı hedefliyor.

 

52

MİHMANDAR

mihmandar.in

Mihmandar; AVM, havalimanı, müze, kampüs gibi büyük mekanlar için yol gösterici bir harita ve arama platformu. Kullanıcılar bu mekanlarda cep telefonları vasıtasıyla kapalı alan navigasyon imkanına sahip oluyor ve etraflarındaki fırsat, indirim, duyuru gibi çeşitli bilgileri alabiliyorlar. Mekânlar bu harita platformunu kendi mevcut kiosk, web sitesi ve Wi-Fi sistemlerine entegre ederek kullanıcılarına sunabilirken, markalar ise platforma reklam vererek müşterilerini ve cirolarını arttırabiliyorlar.

Mihmandar Bilgi Teknolojileri Kurucu Ortağı Sarp Tomrukçu, “Hedefimiz başta İstanbul olmak üzere Türkiye'deki AVM, müze, havalimanı ve kampüs gibi büyük kapalı alanların hepsini haritalandırmak ve ziyaretçilerin bu mekânlarda navigasyon yapabilmelerini sağlayarak onlara mihmandarlık etmek. Daha sonra başta Avrupa olmak üzere bu hizmeti yurt dışına taşımayı hedefliyoruz” diyor.

 

 

53

MİNORPRENEURS

minorpreneurs.com

İlker Elal, Ezgi Ergene, Ahmet Yağız Aktaşlıoğlu, Serhat Bora tarafından kurulan Minorpreneurs,  7 ile 17 yaş arası çocukların özgüvenini yükseltmek ve üretkenliğini ortaya çıkarmak amacıyla, ilkokullarda, liselerde ve bireysel olarak girişimcilik eğitimleri veren bir sosyal girişim. Minorpreneurs’ün, sosyal etki odaklı paydaşları bir araya getiren Impact Hub Istanbul’un Unreasonable Labs Türkiye programına katılmaya hak kazanan 7 projeden biri olduğunu da belirtelim.

 

54

MİSAFİRLİQ

misafirliq.com

Misafirliq, misafir ağırlamak isteyenlerin hayatını kolaylaştıran bir girişim… Ev davetlerinde, ofis toplantılarında ya da özel gün davetlerinde misafirlerine yemek vermek isteyenler www.misafirliq.com adresi üzerinden davetin türüne göre özel olarak hazırlanmış set menülerden veya “kendi menünü oluştur” bölümünden diledikleri yiyecekleri seçerek kolayca online sipariş verebiliyorlar. Misafirliq, bu yılın mayıs ayında hizmet vermeye başladı. Girişimin kurucuları, Brown Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Le CordonBleu Paris'te şeflik eğitimi alan Ceylan Kendir ile Bilkent Üniversitesi mezunu olan ve telekom sektöründe 10 yıl çalışan Tuğçe Erkaya… Daha tohum aşamasında Türkiye’nin ünlü ve ödüllü catering firması İstanbul Gourmet'nin sahibi Cem Tunca ile ortaklık kuruldu. Tuğçe Erkaya, “İlk altı ayda 100 sipariş aldık ve yaklaşık 2 bin kişi lezzetlerimizden tatmış oldu. Misafirliq şu an sadece İstanbul’da hizmet veriyor. İki sene içerisinde Ankara, İzmir gibi diğer büyükşehirlerde aynı hizmeti vermeyi hedefliyoruz” diyor.

 

55

MONUMENT

getmonument.com

Yeni nesil bulut tabanlı akıllı depolama cihazıyla 2015’in en ilgi çekici yerli donanım girişimlerinden biri olan Monument, bir bilgisayara gerek duymadan; kamera ve cep telefonlarındaki içeriğin saklanmasını, otomatik olarak gruplanmasını, zaman ve lokasyona göre ayrıştırılabilmesini sağlıyor. Cihaz böylelikle kullanıcılarına kişisel bulut alanı oluşturmalarını sağlayarak resim ve video depolamak için ödenen aylık üyelik ve kullanım ücretlerini ortadan kaldırıyor. Monument, Ercan Erciyes ve Semih Hazar imzasını taşıyor. Startupbootcamp İstanbul’un Kickstarter kampanyasında bir aylık sürede 703 bin dolar fon toplayarak dikkatleri üzerine çekti.

 

56

MOSX

mosx.co

Mobil Oto Servis’in kurucuları Özgen Toru ve Kaan Saraç’ın yeni girişimi olan MOSX, arıza tespitinden sürüş analizine kadar birçok konuda sürücüye yardımcı olan, tak çalıştır akıllı araç sistemi. Neredeyse her arabada bulunan OBDII portunu kullanan bir IoT cihazı olan MOSX ile arabanızın bakım ihtiyaçlarından yakıt tüketim miktarına, paneldeki uyarı ışıklarına kadar her detayı görebiliyorsunuz.  Webrazzi Arena’yı 2016’da üçüncü sırada bitiren MOSX, otomobilleri akıllı ve internete bağlı hale getiren bir sistem. Yeni yılla birlikte gönderimlere başlayacak olan MOSX’in satış fiyatı 59.90 TL olarak belirlendi.

 

57

MOVİELALA

movielala.com

Kişiselleştirilmiş ve sosyal sinema/film platformu olan MovieLaLa, 2012 yılında Şahin Baydaş ile Dana Loberg tarafından kuruldu. Bu yıl Türkiye’de ismi tekrar gündeme gelen girişim, dünyaca ünlü erken aşama yatırım şirketi 500 Startups’un Türkiye’de yatırım yaptığı 5 girişimden biri olarak karşımıza çıktı. Sina Afra’dan da yatırım alan girişim, uygulaması sayesinde edindiği kullanıcı davranışı verisini Hollywood stüdyoları ile paylaşmayı amaçlıyor. MovieLaLa’nın mobil uygulaması yeni ve gelecek olan filmleri keşfetmenizi ve zevkleri sizinle ortak olan diğer sinema severlerle bağlantı kurarak bir sosyal ağ oluşturmanızı sağlıyor.

 

58

MUTLUBİEV

mutlubiev.com

Mutlubiev, ev ve ofislerine temizlik hizmeti arayanlar ile hizmet sağlayanları buluşturan online bir platform. Sisteme kayıt olmak isteyen temizlik profesyonelleri çeşitli eğitimler ve adli sicil kaydı incelemeleri yapıldıktan sonra Mutlubiev ailesine katılıyorlar. Mutlubiev’in iş fikri, girişimin ortaklarından Tayga Baltacıoğlu’nun evinde 7 yıldır çalışan yardımcısının ansızın işi bırakmasıyla ortaya çıkmış. Eve temizlik hizmeti almanın 1.5 dakikalık bir prosedür olması gerektiğine inanan Baltacıoğlu, işin teknoloji tarafını emanet ettiği Çağlar Gökçe ve Barbaros Demirtaş ile Kasım 2014’te fikrini realize etmiş. Mutlubiev,  2016 yılı sonu itibariyle toplamda 16 binden fazla evi temizledi. Sisteme kayıtlı 100'ün üzerinde temizlik profesyoneli mevcut. İstanbul ve Bodrum'da hizmet verdiklerini belirten Tayga Baltacıoğlu, “2017 yılında binlerce temizlik profesyonelini sisteme katıp on binlerce ev temizlemeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin belli şehirlerine Mutlubiev'i götürüp Dubai, Katar gibi ülkelere hazırlanmaya başlayacağız” diyor. Girişim şu ana kadar 3 turda 2 milyon TL yatırım aldı ve 16 milyon TL değerlemeye ulaştı. Yatırımcıları arasında Galata Business Angels'dan Umur Özal ve Fırat İşbecer, Doğan Holding'den Aydın Doğan Yalçındağ, Eren Holding'den Can Eren ve Trivago şirketinin kurucusu Rolf Schromgens var.

 

59

MUTFAK PERİLERİ

mutfakperileri.com

Sipariş üzerine ev yemeği pişirip istenilen saatte teslim eden Mutfak Perileri, bütün gün çalışıp akşam olduğunda geleneksel “Bu akşam ne yiyeceğiz?” sorusuna cevap arayan iki arkadaşın kurduğu bir girişim. Projenin kurucuları yaklaşık 10 yıldır kurumsal hayatın içinde olup, yoğun mesailer sonrası akşamları kendine vakit ayırmak isteyen ama aynı zamanda sağlıklı beslenmekten vazgeçemeyen 2 kadın girişimci; Münevver Karabacak ile Büşra Özgün. Girişimciler, Mutfak Perileri’ni “catering firmalarından daha butik, ev hanımı ve esnaf lokantalarından daha kurumsal” bir online mutfak projesi diye tanıtıyorlar. 2016 yazında faaliyete geçen Mutfak Perileri’ne gün içerisinde saat 12:00’ye kadar size sunulan menüden ev yemeği siparişi verebiliyorsunuz. Yemeklerin teslim edilmesini istediğiniz saati 18:00-20:30 aralığında olacak şekilde belirtip ödemenizi yaptıktan sonra zilin çalmasını bekliyorsunuz…

 

60

N’OLUYO

noluyo.tv

Televizyonun sosyal medya platformu olarak nitelendirilen N’oluyo, Eren Alphan ve Ali Atalık’ın kurduğu Ekran İşleri’nin bir projesi. “Komodor ve Ne Zaman Başlıyor” projelerinin de sahibi olan Ekran İşleri’nin son projesi olan N’oluyo, Ocak 2015’te public beta yayınına başladı. Kullanıcılar N’oluyo’ya üye olarak yerli ve yabancı 15 binden fazla TV programını takip edebiliyor. N’oluyo’nun şu anda 120 bin üyesi bulunuyor. Uygulama içi takip edilen program sayısı ise 1 milyonu geçmiş durumda.  Diğer yandan N’oluyo’nun spin-off’u, akıllı TV Rehberi uygulaması Komodor  (komodorapp.com) ise 25 Ekim itibariyle uygulama dükkanlarında yerini aldı ve 15 gün içinde 40 bin indirmeye ulaştı. Bir tur üç melek yatırımcıdan yatırım aldıklarını belirten N’oluyo’nun kurucu ortağı Ali Atalık, 2017’de yurt dışına açılma hazırlıklarına hız vereceklerini söylüyor.