2.5 milyon KOBİ’nin kaçı e-ticaret yapıyor?
İyzico CEO’su Barbaros Özbugutu’dan Türkiye’de sadece 45 bin KOBİ’nin e-ticaret yaptığını öğrenince insan önce şaşırıyor, sonra potansiyelin ne kadar büyük olduğunu fark ediyor…
Türkiye'nin bir KOBİ ülkesi olduğunu söylemeye gerek bile yok. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler toplam girişim sayısının yüzde 99.8’ini, istihdamın yüzde 74.2’sini oluşturuyor. Peki KOBİ’ler, dijital ekonomiye ne kadar ayak uydurabildi, başka bir söyleyişle, Türkiye’de e-ticaret yapan KOBİ’ler, kaçta kaçı oluşturuyor dersiniz? Bu oranın düşük olabileceğini tahmin ediyordum ama bu kadar düşük olabileceğini düşünememiştim. İyzico CEO’su Barbaros Özbugutu ile yaptığım görüşmede Türkiye’de e-ticaret yapan, yani internetten satış yapan KOBİ’lerin sayısının 45 bini geçmediğini öğrendim. Türkiye’de yaklaşık 2.5 milyon KOBİ bulunduğu düşünülüyor. 45 bin, toplam içinde çok küçük bir rakam. Üstelik bu rakamı Batı ülkeleriyle kıyasladığımızda tablonun vehamati daha da belirginleşiyor. Mesela Almanya’da, üstelik 2013’te, e-ticaret yapan KOBİ’lerin sayısı 750 bini buluyor. Neden böyle? Eğitimini Almanya’da alan, İyzico’yu ise Türkiye’de kurup büyüten Barbaros Özbugutu, bunun temel nedeninin, Türk KOBİ’lerinin esnaf mantığından uzaklaşamaması, büyümek denince dijital kanalları kullanmayı değil, daha çok personel çalıştırmayı anlaması olduğunu söylüyor. Bunun için KOBİ’leri suçlamak da çok doğru olmayabilir; çünkü Özbugutu’nun belirttiği gibi bankaya gittiğinizde şirketinizin büyüklüğü e-ticaret yapıp yapmadığınıza, mobilde var olup olmadığınıza göre değil, çalıştırdığınız insan sayısına göre belirleniyor! “Oysa” diyor, Özbugutu, “Şirket büyüklüğünün çalışan sayısıyla artık bir ilgisi kalmadı. WhatsApp, 50 kişinin çalıştığı bir şirketken 19 milyar dolara satıldı!”
Özbugutu’nun kurucusu olduğu İyzico, e-ticaretin en önemli yapıtaşı olan ödeme altyapısı alanında Türkiye’nin en önemli oyuncularından biri. Şirketler, bankalarla tek tek anlaşmak yerine İyzico’nun altyapısını kullanarak tüm bankalarla çalışma imkanı yakalıyor. Tohum yatırımını 2013’te almıştı. O günden bu yana dev adımlarla büyüdü. Geçtiğimiz günlerde kapanan son yatırım turunda İsveçli Vostock’un liderliğini yaptığı fonlardan 13 milyon dolar yatırım daha aldı. İyzico, bu fonları Türkiye ve çevresindeki ülkelerde büyümekte kullanacak. Rakamlar, büyüme hedeflerine ulaşıldığını ve hatta aşıldığını gösteriyor. Startup, 2016’nın son çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 350 büyüme kaydetti. BKM’nin verilerine göre aynı dönemde Türkiye’de e-ticaretin yüzde 25 – 30 oranında büyüme kaydettiğini göz önünde bulundurduğumuzda, İyzico’nun performansı daha net görülebiliyor. Senelik işlem hacmi 5.1 milyar TL’ye ulaştı. Bu sene ise işlem hacmi ve ciroda yüzde 180 büyümeyi hedefliyorlar.
Özbugutu’ya, yüzde 350 büyümenin sırrını soruyorum. Yeni müşteriler, elbette en önemli faktör. Geçtiğimiz yıl başta Zara Grubu olmak üzere pek çok şirket, İyzico’nun müşterileri arasına katıldı. Bunlar arasında Avon, Çiçek Sepeti, Nike, Decathlon gibi büyük markaları da görüyoruz.