GBA, 18 girişime 6 milyon dolar yatırım yaptı
STARTUP YATIRIMCI REHBERİ 2016
Galata Business Angels (GBA) 22 melek yatırımcıyla bugüne dek 18 girişime 6 milyon dolar yatırım yaptı. GBA Genel Sekreteri Ayşe İnal, “2016’da FinTech (finansal teknolojiler), IOT (Internet Of Things), mobil, SaaS, pazaryeri ve paylaşım ekonomisi gibi teknoloji bazlı alanlarda girişimlerin ön plana çıkacağını düşünüyoruz” diyor.
Türkiye’nin ilk melek yatırım ağlarından biri olan GBA, her ay yaklaşık 50 başvuru alıyor. Bu başvurular içinden önce iş planlarını ve modellerini, yatırımcı sunumlarını inceliyor. 25-30 girişimci ile birebir görüşmeler gerçekleştiriyor. Yatırıma uygun beş girişimi her ay yatırımcılarla buluşturup girişimcilerin sunum yapmalarını sağlıyor. GBA koordinasyonuyla bugüne kadar 22 yatırımcı, 18 girişime toplamda 6 milyon dolarlık yatırım yaptı. Türkiye’deki start-up ekosisteminin son beş yıla oranla geliştiğini ifade eden Galata Business Angels (GBA) Genel Sekreteri Ayşe İnal, “2016’da FinTech (finansal teknolojiler), IOT (Internet Of Things), mobil, SAAS, pazar yeri ve paylaşım ekonomisi gibi teknoloji bazlı alanlarda girişimlerin ön plana çıkacağını düşünüyoruz” diye konuşuyor.
Galata İş Melekleri kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olduğu için kendisi yatırım yapmıyor. Sisteminiz nasıl işliyor?
Girişimciler ile yatırımcıları bir araya getirip ekosistemi kuvvetlendirmeye çalışıyor ve bünyemizdeki yatırımcılarımıza yatırım imkânı sunuyoruz. Bu çerçevede GBA, şu ana kadar 18 girişime toplamda 6 milyon dolarlık yatırım yapılmasına önayak oldu.
Bünyenizde hangi yatırımcılar mevcut?
Bünyemizde yüksek riskli girişimlere yatırım yapmak isteyen 22 GBA üyesi melek yatırımcı mevcut. Yatırımcılarımız, genellikle yüksek teknoloji şirketleri kurucuları veya yöneticileri olmak üzere şu isimlerden oluşuyor: Emre Kurttepeli, Saruhan Tan, Varol Civil, Ahmet Faralyalı, Kurtuluş Eker, Ahu Serter, Alemşah Öztürk, Arif Akdağ, Burak Divanlıoğlu, Cem Soysal, Erinç Özada, Fatih İşbecer, Fırat İşbecer, Kaan Boyner, Melih Ödemiş, Cem Topçuoğlu, Nevzat Aydın, Ömer Akarca, Ömer Hızıroğlu, Önder Öztarhan, Uğur Şeker ve Umur Özal.
“Türkiye’de son senelerde hızlı gelişme gösteren bir girişimcilik ekosisteminden bahsedebiliriz” dediniz. Bu konuyu detaylandırmanız gerekirse…
Girişimciliğin öncelikli geliştiği şehirler İstanbul, Ankara ve İzmir. Son beş sene içinde girişimcilik alanında hızlı bir yapılanmaya gidildi. Hızlandırma programlarının, melek yatırım ağlarının ve girişim sermayesi fonlarının sayılarının hızla artmasıyla girişimciler fikirlerini ilk günden itibaren bir ürüne çevirmek için gerekli desteği bulabiliyorlar. Sonrasında şirketlerini büyütmek için ileri aşama fonlar kuruldu. Son beş seneye baktığımızda çok büyük gelişme var, diyebiliriz.
Yatırım yapmaya değer start-up'larda ne gibi özellikler arıyorsunuz?
GBA olarak bizim açımızdan girişimcinin işi yapabilecek donanımda olması, girişimin katma değer yaratabilmesi ve ölçeklenebilir olması ilk etapta dikkat ettiğimiz noktalar. Biraz daha detaylandıracak olursak; kurucu ekibin güçlü ve vizyon sahibi olması, pazarın durumundan ve rakiplerinden haberdar olmaları önem taşıyor diyebiliriz. Girişimcinin hangi problemi çözme amacıyla yola çıktığını iyi belirlemesi ve iş modelinin zamanla daha geniş kitlelere/pazarlara yayılabilecek potansiyele sahip olması da yatırım kararında rol oynuyor. Tüm bu özelliklerin dışında en önemlisi ise girişimcinin duyduğu arzu ve başarma isteği.
2016'da yatırım yapmayı planladığınız start-up'lar için nasıl bir strateji izlemeyi düşünüyorsunuz?
2016’da yatırım yapmayı planladığımız start-up’lar için bugüne kadar nasıl bir yol izlediysek yine aynı stratejiyle devam etmeyi planlıyoruz. Her ay yaklaşık 50 başvuru alıyoruz, bu başvurular içinden önce iş planlarını ve modellerini, yatırımcı sunumlarını inceliyoruz. Yaklaşık her ay 25-30 girişimci ile birebir görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Yatırıma uygun olan beş girişimciyi her ay yatırımcılarımız ile buluşturup sunum yapmalarını sağlıyoruz. 2016’da da bu sayıların artmasını hedefleyerek bu yolda çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Bu sene hangi alanlarda faaliyet gösteren start-up’lara yatırım yapmayı planlıyorsunuz?
2016’da FinTech (finansal teknolojiler), IOT (Internet Of Things), mobil, SaaS, pazaryeri ve paylaşım ekonomisi gibi teknoloji bazlı alanlarda girişimlerin ön plana çıkacağını düşünüyoruz ve biz de bu konularda yatırımlarımızın devam etmesini hedefliyoruz. Bu alanlar için çözüm üreten girişimlerin sayıları da mutlaka artacaktır. Ayrıca bu sene dünyada sağlık ve enerji alanında yatırımlar da göreceğiz.
GBA'dan girişimcilere tavsiyeler…
- Geleneksel “ürün geliştirme” anlayışından uzaklaşarak pazara hâkim olan girişimler kısa sürede yol alıyor ve ilerliyor.
- Ürün fikrinin pazardaki yeri düşünülerek pazarın doymuş olabilme ihtimalini ve hangi projenin hangi ülkede hacim kazanabileceğini hesaplayan, iş modeli doğru olsa dahi, o ülkede genişleyebileceğinden, ölçeklenebileceğinden emin olmak için gerekli araştırmaları ve incelemeleri yapan girişimler, beklenmedik durumlar ile daha az karşılaşarak engelleri daha kolay ve daha kısa sürede aşabiliyorlar.
- Bu kritik özellikler, mentorlara ve ekosistemin içinde aktif kişilere danışılarak geliştirilebiliyor.
- Ayrıca doğru fikri bulmak çok önemli olmasına rağmen, girişimin başarılı olacağı garantisini vermez. Girişimi gerçekleştirme yolunda adım adım ilerlerken her türlü engele karşı B planı tasarlayan ve bu engellere karşı mücadeleci olan girişimler kazanıyor.
- Girişimciler ve proje sahipleri bu noktaları göz önünde bulundurarak eksiklerini gidermeli ve ancak o zaman yatırımcı karşısına çıkmalı...
- Ayrıca, yatırımcı karşısına çıkarken iş modellerinin tam olması ve girişimcilerin ne kadar yatırımı neden istediklerini biliyor olmaları büyük önem taşıyor.