GD Holding: “Bu sene ‘bomba’ yatırımlar ile geliyoruz!”
STARTUP YATIRIMCI REHBERİ 2016
Geçen yıl 3 milyon TL’nin üzerinde yatırım yaptıklarını söyleyen GD Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Duyarlar, “2016 hedefimiz, yeni projelere 5 milyon TL yatırım gerçekleştirmek” diyor.
GD Holding Eleman.net, Serieleman.com, Pro-Safe, TRCRM, Dersverir.com ve Takım Takip gibi markalara yaptıkları yatırımlarla dikkat çekiyor. Yatırım yapacakları start-up’larda teknik kapasite, tecrübe ve vizyon, hitap ettikleri pazarın hem büyüklüğü hem de büyüme hızı, ürünün pazar ile uyumu gibi kriterleri arıyorlar. Bu sene KOBİ’lerin hayatını kolaylaştıracak çözümler, paylaşım ekonomisi, konum bazlı uygulamalar, son kullanıcıya yönelik bilgilendirme ve eğlence amaçlı mobil uygulamalar ve B2B alanındaki nesnelerin interneti çözümlerini yakın markaja alacaklar.
Türkiye’nin girişimcilere yönelik en geniş kapsamlı kuluçka merkezlerinden biri GD Holding bünyesinde bulunuyor. Yatırımlarınızı detaylandırır mısınız?
Kuluçka merkezimize kabul ettiğimiz projelere 2015 yılında 3 milyon TL’nin üzerinde yatırım yaptık. 2016 yılı hedefimiz yeni projelere 5 milyon TL yatırım gerçekleştirmek. Ancak bizim sağladığımız özel model ve çalışma ortamı sayesinde girişimler çok hızlı gelişiyor ve pazara hazır hale geliyorlar. Bu nedenle yatırım tutarımızı bu rakamın çok daha üzerine çıkarmayı planlıyoruz.
Bünyenizde hangi yatırımlar mevcut?
Şu an bünyemizde bulunan Eleman.net, Serieleman.com, Pro-Safe, TRCRM, Dersverir.com ve Takım Takip gibi markaları hızla büyütürken, kuluçka merkezimizde geliştirilen yeni markalarla internet girişimciliğini desteklemeye devam ediyoruz.
Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi…
İnternet girişimciliği özelinde konuşacak olursak, artık hemen herkesin geleceği internette ve mobil cihazlarda gördüğü yadsınamaz bir gerçek. İnternet ve mobil, çok önemli fırsatları da beraberinde getiriyor. Küresel örneklerin yanı sıra son dönemde ülkemizde pek çok projenin yüz milyonlarca dolarlık değerlemeye ulaştığını sıkça görebiliyoruz. İnternet girişimciliğinin sahip olduğu büyük potansiyel, Türkiye’nin önde gelen işadamlarının ve sanayicilerinin de bu alana yatırım yapmaya başlamalarında rol oynuyor. Kısacası, Türkiye’de girişimcilik çok popüler ve sürekli gündemde ama 30 yaşın üzerindeki kişiler girişimciliğe sıcak bakmıyorlar. Çünkü çeşitli nedenlerle risk almaktan korkuyor, çekiniyorlar. E-ticaretin yıldızının parlaması, az önce de değindiğim gibi, sanayicilerin dikkatini çekmeye başladı. Geleneksel perakendeciler internette aktif olmaya başladılar ve bunun yanı sıra farklı sektörlerden üretici firmalar da online alanda dünyanın dört bir yanına ürünlerini gönderiyorlar. E-ticaret anlamında ortada kayda değer bir başarı ve vizyon var. Hal böyleyken, e-ticarette elde edilen bu ilerleme tabii ki firma sahibi işadamlarının internette daha başka projelere yönelmelerinin ve bu projelere yatırım yapmalarının önünü açıyor. Ama bunu yaparken sanayici vizyonuyla değil, internet girişimcisi vizyonuyla hareket etmeliler. Sanayici şapkalarını çıkartıp internetçi şapkalarını takmalılar.
Start-up'larda ne gibi özellikler arıyorsunuz?
Bizim öncelikli olarak baktığımız özellikler, aynı zamanda bu sektördeki her yatırımcının baktığı özellikler. Yani takımın teknik kapasitesi, tecrübesi ve vizyonu, hitap ettikleri pazarın hem büyüklüğü hem de büyüme hızı, ürünün ürün-pazar uyumuna ne kadar yakın olduğu ve ürünün aydan aya büyüme eğrisi. Ancak bunlardan farklı olarak, biz bir de yıllar içinde çok çeşitli pazarlarda ürün yönetimi, topluluk yönetimi, nakit akış yönetimi, hızlı büyüme, reklam, pazarlama ve markalaşma gibi konularda edindiğimiz geniş tecrübeyi çabuk aktarabileceğimiz girişimleri tercih ediyoruz. Bu tercihimizin sebebi, teknoloji alanında başarının formülünün pazara hızlı çıkış, hızlı geri bildirim toplama ve geri bildirime bağlı hızlı iterasyonla ürün-pazar uyumuna ulaşmak olduğuna inanıyor olmamız. Bizim de Kuluçka Merkezi’nde girişimciye sunduğumuz asıl değer, bu formülü en az hatayla, optimum kaynak kullanarak uygulamasını sağlayacak tecrübe ve prosesler.
2016'da yatırım yapmayı planladığınız start-up'lar için nasıl bir strateji izlemeyi düşünüyorsunuz?
Biz Kuluçka Merkezi’ne çok geniş bir yelpazede girişim kabul ediyoruz. Ama daha önce de söylediğim gibi, öncelik verdiğimiz girişimler kendi tecrübemizi çabuk aktarıp hızlı büyütebileceklerimiz. Bu stratejimiz 2016 yılında da aynı şekilde devam edecek.
2016'da internette hangi alanlarda faaliyet gösteren alanlara yatırım yapmaya değer buluyorsunuz? Hangi alan daha avantajlı?
Kullanıcıya değer sunan tüm ürünleri yatırım için değerlendirmekle birlikte, özel olarak gözlemlediğimiz alanlar arasında KOBİ’lerin hayatını kolaylaştıracak tüm teknolojiler, paylaşım ekonomisi teknolojileri, B2B2C teknolojileri (örneğin e-Ticaret, lojistik vs.), konum bazlı uygulamalar, son kullanıcıya yönelik bilgilendirme ve eğlence amaçlı mobil uygulamalar ve B2B alanındaki nesnelerin interneti çözümleri var.
2016 yılı içinde yatırım almak isteyen start-up'lara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Bize gelen girişimcilerde gördüğümüz en büyük eksiklik, kendi ürünlerinin bulunduğu pazarı, o pazarın büyüklüğünü, pazardaki oyuncuları ve hitap ettikleri kullanıcı kitlesinin ortak özelliklerini iyi bilmiyor olmaları. Girişimci, yatırım arayıp aramadığından bağımsız olarak bunları çok iyi bilmesi gerekiyor. Bir sunum sırasında yatırımcı sizin bilmediğiniz rakiplerinizi sıralamaya başlarsa, hatta sizin 'farklılaşma' diye eklediğiniz bir özellik, bilmediğiniz bir rakibiniz tarafından başarıyla uygulanmışsa, bu çok büyük bir problemdir. Bir başka gözlemimiz de girişimcilerin temel finans, özellikle de Op-Ex (operasyonel masraf) yönetimi konularında bilgisiz olması. Girişimci yatırımcıdan para isterken bu paranın hangi ay nereye harcanması gerektiğini bilmeli. Biz girişimcilerden 3 yıllık ayrıntılı projeksiyonlar talep etmiyoruz ama en azından istediği paranın ona ne kadar süre yeteceğini söyleyebilmesi ve bunu aylık bazda kağıt üzerinde gösterebilmesi gerekiyor. Bir de girişimcilere naçizane tavsiyem, TechCrunch’ı şirket değerlemesi için değil, dünya teknoloji pazarının nereye gittiğini görmek için kullanmaları. Zira özellikle Türkiye ekosisteminin dinamikleri Amerika ve Avrupa’nınkilerden çok farklı.
Bizi şaşırtan yatırım haberleri gelecek mi?
Şu anda yatırım için görüştüğümüz çok iyi ekipler var. Bu anlaşmaları yılın ilk çeyreğinde tamamlayıp bu sene deyim yerindeyse bomba gibi bir giriş yapmak istiyoruz.
GD HOLDİNG'İN YATIRIM İÇİN ARADIĞI KRİTERLER
- Girişimci ekibin teknik kapasitesi, tecrübesi ve vizyonu
- Startup'ın hitap ettiği pazarın hem büyüklüğü hem de büyüme hızı
- Ürünün ürün-pazar uyumuna ne kadar yakın olduğu ve ürünün aydan aya büyüme eğrisi
- Çok çeşitli pazarlarda ürün yönetimi, topluluk yönetimi, nakit akış yönetimi, hızlı büyüme, reklam, pazarlama ve markalaşma gibi konularda edindiği geniş tecrübeyi çabuk aktarabileceği girişimler.
Bu uyarılara dikkat!
- Girişimcilerde gördüğümüz en büyük eksiklik, kendi ürünlerinin bulunduğu pazarı, o pazarın büyüklüğünü, pazardaki oyuncuları ve hitap ettikleri kullanıcı kitlesinin ortak özelliklerini iyi bilmiyor olmaları.
- Bir sunum sırasında yatırımcı sizin bilmediğiniz rakiplerinizi sıralamaya başlarsa, hatta sizin 'farklılaşma' diye eklediğiniz bir özellik, bilmediğiniz bir rakibiniz tarafından başarıyla uygulanmışsa, bu çok büyük bir problemdir.
- Bir başka gözlemimiz de girişimcilerin temel finans, özellikle de Op-Ex (operasyonel masraf) yönetimi konularında bilgisiz olması. Girişimci yatırımcıdan para isterken bu paranın hangi ay nereye harcanması gerektiğini bilmeli.
- Biz girişimcilerden üç yıllık ayrıntılı projeksiyonlar talep etmiyoruz ama en azından istediği paranın ona ne kadar süre yeteceğini söyleyebilmesi ve bunu aylık bazda kağıt üzerinde gösterebilmesi gerekiyor.
- Startup'lara bir diğer uyarı da TechCrunch’ı şirket değerlemesi için değil, dünya teknoloji pazarının nereye gittiğini görmek için kullanmaları. Çünkü Türkiye ekosisteminin dinamikleri ABD ve Avrupa’nınkilerden farklı.
Start-up’lar için ilginç bir yıl olacak
2016 tüm dünyadaki startup’lar için çok ilginç bir yıl olacak. FED’in yakın zamandaki faiz artırımından sonra Amerika’da risk sermayesinin startup’lardan çekilmeye başlayacağı tahmin ediliyordu. Bu alanda henüz büyük bir kayma gerçekleşmiş olmamasına rağmen, sadece söylenti bile birçok yüksek değerlemeli startup’ın işten çıkarmalara başlamasına yetti. Bazı startup’lar ise bir önceki yatırım turundakinden daha düşük değerlemelerle yatırım alarak kısa vadeli nakit akışlarını garantiye alma yoluna gittiler ki, bence doğrusunu yaptılar. Dolayısıyla 2016 yılının dünyada balon değerlemelerle gerçek değerlemeler arasındaki farkın ortaya çıkacağı bir yıl olmasını ve azalan finansal kaynağın, kullanıcıya gözle görülür ve sürdürülebilir değer sunan ve bu değeri kısa/orta vadede nakde dönüştürmek için iyi bir planı olan startup'lara kaymasını bekliyorum. Bunun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkileri görülecek.