Gittigidiyor herkesi nasıl ihracatçı yapacak?

Özel röportaj
Yeni Genel Müdürü Öget Kantarcı liderliğindeki e-ticaret platformu, Türk şirketlerinin ürünlerini eBay’in diğer ülkelerdeki alıcılarına ulaştırmaya hazırlanıyor.
Gittigidiyor’da yüzler gülüyor. Ebay, dünyanın hiçbir yerinde Türkiye’deki kadar hızlı büyümüyor. Site her yıl yıl yüzde 50’nin üzerinde büyüyor. Bu rakamın Türkiye’deki e-ticaretin büyüme hızının iki katı olduğunu belirtelim. Türkiye’de e-ticaretin ortalama büyüme oranı yaklaşık yüzde 25. Hızlı büyümenin sırrı, yeni projelerde. Geçtiğimiz dönemin flaş projesi, www.gittigidiyor.com/cadde’ydi. Bilindiği gibi Gittigidiyor, C2C, yani tüketiciden tüketiciye satış platformu olarak kurulmuştu. Kuruluş felsefesi büyük şirketlerin satış yapmasına uygun değildi. Gittigidiyor yönetimi, Cadde projesiyle sitenin kuruluş ayarlarının dışına çıktı ve büyük markaları platforma davet etti. Otuz beşin üzerinde büyük marka bu yıl Gittigidiyor üzerinde mağaza açtı. Büyük markaların Gittigidiyor üzerinde mağazalarını açmaları sayesinde toplam ciroda önemli bir artış yaşandı. Ebay’in başka ülkelerde buna benzer bir uygulaması yok. Dolayısıyla Gittigidiyor’un büyük markalarla güçlü ilişkisi Ebay ağı içinde yer alan diğer ülkelerin de ilgisini çekiyor. Gittigidiyor yöneticileri, Berlin ve Zürich’de Ebay ağında yer alan diğer ülkelerin yöneticilerine Cadde’nin öyküsünü anlattılar bile.
E-TİCARETİN ZİRVESİNDE
Gittigidiyor bugün ayda 32 milyon ziyaret alıyor. Tekil ziyaretçi sayısı 15 milyon. Bu rakamlar Gittigidiyor’u, e-ticarette Türkiye’nin zirvesine çıkarıyor. Türkiye’de e-ticaretin hacmi 19 milyar TL’ye ulaştı. Ancak bu rakam bankaları ve internet üzerinden her türlü parasal işlemi kapsıyor. E-ticarete internet üzerinden ürün alım satımı olarak baktığımızda bunun 6.5-7 milyar TL ile sınırlı olduğunu görüyoruz. Gittigidiyor’un bu rakam içinde payının büyük olduğunu belirtelim. E-ticaretin birkaç büyük şirketi, pazara büyük oranda hükmediyor. En büyük iki e-ticaret şirketi, belirttiğimiz toplam içinde yarıya yakın pay alıyor. Gittigidiyor elbette en büyükler arasında yer alıyor…
Türkiye’de e-ticaret önümüzdeki dönemde hızlı büyümesini sürdürecek. Bunu kesin bir şekilde söylememizin nedeni, Türkiye’de e-ticaretin payının toplam perakende içinde yüzde 2’yi geçmemesi.Türkiye ile aynı klasmanda yer alan gelişen ülkelerde bu oran ortalama yüzde 4. Gelişmiş ülkelerde ise yüzde 15’e kadar çıkıyor. Aradaki büyük fark, Türkiye’de e-ticaretin gidecek daha çok yolunun olduğunu gösteriyor. Diğer taraftan kredi kartı kullanıcıları içinde e-ticaret yapanların sayısının da henüz az olduğunu görüyoruz. Türkiye’deki 35 milyon kart kullanıcısının sadece 12 milyonu internetten ürün satın aldığını söylüyor. İnternetin içine doğmuş kuşaklar büyüyüp tüketici haline geldikçe bu oran da artacak.
YENİ CEO, YENİ HEDEFLER
Bilindiği gibi 2014 Ocak ayından bu yana GittiGidiyor Genel Müdürü olarak Türkiye'de internet girişimciliğine yön veren Gülfem Toygar, geçtiğimiz Haziran ayında eBay Almanya operasyonlarının başına getirilmişti. 1 Ağustos 2015'ten itibaren GittiGidiyor Genel Müdürü ünvanını Gülfem Toygar'dan devralan Öget Kantarcı, uzun yıllar e-ticaret sektöründe yöneticilik yapmış, 2014 yılından bu yana GittiGidiyor’un Ticari Direktörü olarak kariyerine devam eden deneyimli bir isim. Lise eğitimini Koç Lisesi'nde tamamlayan Kantarcı, 1999 yılında Koç Üniversitesi’nden mezun olmuştu. Peugeot Kurumsal Satış departmanında çalışma hayatına başlayan Kantarcı, ardından Turkcell Kurumsal Satış Müdürü oldu ve aynı bölümde Satış Direktörü ünvanını alarak kariyerine devam etti. Estore ile başladığı e-ticaret kariyerine 2009 yılında Alman Perakende ve e-ticaret devi Otto Group’un Genel Müdür Yardımcısı olarak devam etti. 2014 Ocak ayında bir eBay şirketi olan GittiGidiyor’un Ticari Direktörü oldu.
Öget Kantarcı ve ekibi şu sıralarda harıl harıl yeni bir projenin üzerinde çalışıyor. Amaç, Türkiye’deki üreticileri, perakendecileri, KOBİ’leri dünyaya açmak. Onları internet üzerinden ihracatçı haline getirmek. Gittigidiyor bunu Ebay ağı üzerinden gerçekleştirmeyi hedefliyor. Potansiyel büyük. Ebay bugün dünyada binden fazla şehirde e-ticaret olanağı sağlıyor. Dünya genelinde 157 milyon aktif alıcısı ve 25 milyon satıcısı var. Ebay’in aktif alıcıları ikinci çeyrekte 20 milyar dolarlık işlem hacmi yarattı.
Böylece potansiyel müşteriyi Türk şirketlerinin ayağına getirecek. Aksi takdirde internet denizi içinde kaybolup gitmek işten bile değil. Öget Kantarcı, öncelikli hedeflerinin Avrupa olduğunu söylüyor. Türk şirketlerinin Gittigidiyor’daki mağazaları Avrupa dillerine çevrildikten sonra Ebay ağına bağlı sitlerde sergilenecek.
Kantarcı, şirketlerin yurtdışına sattıkları ilk üründen başlayarak para kazanmasını hedeflediklerini vurguluyor. Bunun için birkaç sorunun çözülmesi gerekiyor. Türk şirketlerinin internet üzerinden ihracat seferberliği başlatmasının önündeki en büyük engel, yüksek kargo maliyetleri. Çok s ayıda ürün gönderiminde hesaplı olan kargo maliyeti, tek tek gönderimde çok büyük bir orana ulaşıyor. Kantarcı, küçük şirketler için daha düşük maliyetli kargo seçenekleri yaratmak gerektiğini belirtiyor. Örneğin devlet acaba kargo alanında Türk şirketlerine teşvik sağlayamaz mı? Kantarcı, küçük şirketlerin yurtdışına ulaşımını teşvik edecek bazı önerilerin şu anda düşünce aşamasında olduğunu, önümüzdeki dönemde daha somut projeler biçiminde Ankara’da yetkililere sunulabileceğini söylüyor.
OTOMOTİVDE BÜYÜMEK
Gittigidiyor’un gündemindeki bir başka proje, otomotiv kategorisini geliştirmek. Bilindiği gibi internet üzerinden oto satışı Türkiye’de yasak. Ama otomotiv ürünleri kategorisi altında irili ufaklı binlerce ürün yer alıyor. Gittigidiyor, bu kategoriyi geliştirmek için içerik tarafında da bazı yenilikler planlıyor. Örneğin deneyimli editörler Gittigidiyor için otomotiv testleri yaparak kullanıcılara ışık tutacaklar.
Gittigidiyor, büyüme hızında Ebay içinde zirvede yer alıyor demiştik. Sadece büyüme oranı değil toplam hacim açısından da Türkiye’nin performansı giderek yükseliyor. Türkiye şu anda Ebay’in Avrupa’daki ağı içinde en çok satış yapılan beşinci ülke. Öget Kantarcı, 2020 yılına kadar İtalya ve Fransa’yı geçerek Avrupa’da üçüncülüğe çıkacakları öngörüsünde bulunuyor.
Son olarak internetin diğer alanlarında olduğu gibi Gittigidiyor’da da mobilin payının hızla arttığını belirtelim. Mobil ziyaretçi sayısı 2015’in ikinci çeyreğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 109 arttı. Bugün sitenin toplam trafiğinin neredeyse yarısı mobilden geliyor.