Kalkınmanın önünü açan otoyolların yerini 'dijital' aldı
Bu yıl altıncı kez düzenlenen Microsoft Teknoloji Zirvesi, 3 bin katılımcıyla gerçekleşti.
Microsoft Teknoloji Zirvesi, bu yıl altıncı kez teknoloji dünyasının başarılı isimlerini ve ilham veren dijital dönüşüm projelerini İstanbul'da buluşturdu. Haliç Kongre Merkezi'nde tüm gün süren zirvede uzmanların gözünden dijital dönüşüm, siber güvenlik, yeni nesil teknolojiler ve sektörel çözümlerle ilgili en yeni gelişmeler ele alındı. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı zirvede kurulan Start- Up alanında 8 başarılı girişimciye yer verilirken, İyilik İçin Teknoloji alanında ise Türkiye'nin önde gelen 4 sivil toplum kuruluşu YenidenBiz, Kodluyoruz, Tohum Otizm ve Habitat yer aldı.
Türkiye bulut ile kazanacak
Zirvenin açılışında konuşan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, Türkiye'nin bilişimde söz sahibi olması için 26 yıldır finanstan üretime, perakendeden sağlığa, ülkedeki sektörleri geleceğe taşıdıklarını belirtti. Ticaretin ve kalkınmanın önünü açan otoyolların yerini günümüzde 'dijital otoyollar, dijital dönüşüm'ün aldığını söyleyen Kansu, "60'lı yıllarda otoyollar, kalkınmanın ve gelişmenin bir parçası, öncüsü olarak görülürdü. Ticaretin önü açıldı. Şimdi kalkınmanın ve gelişmemin en önemli adımlarından biri, dijital otoyollardan geçiyor" diye konuştu. Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tüzünsu, zirvenin temasının 2 yıldır Türkiye 'bulut' ile kazanacak olduğunu belirterek, bulutun teknolojinin demokratikleşmesi demek. Herkes için ulaşılabilir hale gelmesi anlamına geliyor" dedi.
Teknoloji yaratacak altyapı
Etkinlikteki CEO paneldeki konuşan Ford Otosan CEO'su Haydar Yenigün salon dışarısında Ford Otosan'ın büyük bir kamyonunun olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bir tek firma, geçen ayda müşterilerine algoritmalarıyla akıllı diye tabir etiğimiz aracı müşterilerine sundu. Bu, Türkiye'nin aslında konuya iştahının ne kadar yüksek olduğunu, teknolojiyi yaratabilir altyapıya sahip olduğunu gösteren önemli bir örnek. Gerek kendi mühendislerimiz gerek altyapımız gerekse Microsoft ile ortak geliştirilen sistemlerle kamyon üretildi. Türkiye, her ne kadar büyük yarışın bir miktar arkasında kalsa da içinden çıkardığı firmalar öncü olabiliyor. Kamyon yolda giderken araçla ilgili tüm datayı alıp merkeze veya izin verildiği takdirde bizim şirkete ulaştırabiliyor. Bu sayede aracın hasarı olup olmadığını, eksiğinin bulunup bulunmadığını, daha verimli kullanmak için neler yapılması gerektiğini görebiliyorsunuz."