“Milyar dolar değerine ulaşan ilk startup olacağız”

Barış Soydan

Sanal POS alanında devlerle yarışan İyzico, sadece Türkiye’nin değil, bölgenin ödeme şampiyonu olmak istiyor. CEO Barbaros Özbugutu, “5 yıl içinde milyar dolar değerine ulaşacağız” diyor.

 

İyzico’nun verdiği hizmetler hakkında bilgi verir misiniz? Bu alanda Türkiye’de kaç şirket var? Peki dünyada durum nasıl? Teknolojiyi geliştirirken esinlendiğiniz şirketler oldu mu?

İyzico temel olarak, farklı alanlarda hizmet veren çeşitli büyüklüklerdeki e-ticaret şirketlerine kolay ve güvenli bir ödeme platformu sunuyor. Büyüklüğü ne olursa olsun her e-ticaret sitesinin farklı problemi ve ihtiyacı oluyor. Burada büyüklük dışında iş modelleri de oldukça önemli elbette. Mesela bir startup sanal POS almakta zorlanırken, büyük yapıdaki şirketler ise altyapı zorluğu, tek panelden yönetim veya güvence konusunda zorluk çekebiliyorlar. İyzico ile biz bu problemlere kolay çözümler üretip iş ortaklarımızın hayatlarını kolaylaştırıyoruz. 24 saat içinde Sanal POS alabilmenin mümkün olduğu iyzico sayesinde kolayca işlerine başlayabiliyorlar. Bu paralelde iş ortaklarımız, 6493 sayılı yasayla uyumlu pazar yeri çözümüz, kredi kartı saklama gibi servislerimiz sayesinde de müşterilerine yüksek güvenlik ve tek tık ile alışveriş imkanını sunuyorlar.

Hem iyzico’yu beraber kurduğumuz ortağım Tahsin Isin hem ben Avrupa’da e-ticaret ve ödeme sistemleri alanlarında saygın şirketler olan Firstdata, ClickandBuy ve Klarna gibi şirketlerde önemli tecrübeler edindik. Edindiğimiz bu tecrübe iyzico’nun kuruluşunda bize önemli bir yol gösterici oldu.

Finans dünyası tüm dünyada önemli bir değişim sürecinin içine girdi. Bu süreç içinde bizim gibi fintech girişimlerinin sayısı ve oynadığı roller artmaya başladı. Yakın gelecekte de bu trendin süreceğini öngörüyoruz.

 

Müşteri sayınız?

Dördüncü yılımıza girdiğimiz bu dönemde toplam 29 binin üzerinde kayıtlı üye işyerimiz bulunuyor.

 

Büyüme temponuz? Geçen yıl yüzde kaç büyüdünüz? Bu yıl yüzde kaç büyüyeceksiniz? 5 yıl sonra şirketi nerede görüyorsunuz?

 Kuruluşumuzdan bu yana istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Son 1 yıl içinde ortalama işlem sayımızı % 500, ortalama işlem hacmini ise % 900 oranında artırdık. Kayıtlı üye iş yeri sayımızı da geçtiğimiz yıla göre % 130 artırmayı başardık. Bu büyüme hızını sürdürmeye devam edeceğiz. Ayrıca dördüncü yılımıza çok daha büyük hedefler koyarak giriyoruz. Hedefimizde sadece Türkiye’nin değil bölgenin ödeme şampiyonu olmak var. Bu hedefe odaklı olarak büyüme trendini sürdüreceğiz. 5 yıl içinde iyzico’nun milyar dolar değerlemeye ulaşan ilk Türk şirketi olmasını hedefliyoruz.

 

E-ticaretin Türkiye’deki ufku için neler söylersiniz? E-ticareti 5 yıl sonra Türkiye’de hangi hacimde görüyorsunuz?

 Her ne kadar son dönemde bu alanda önemli atılımlar yapılmış olsa da Türkiye’de e-ticaret hacmi toplam ticaret hacminin % 2’sinin de altında bir orana sahip. Avrupa’da Türkiye’ye benzer ülkelere baktığımızda bu oranın % 8-10 arasında olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin bu seviyelere ulaşması mobil penetrasyonun artması ile gerçekleşecek. Biz iyzico olarak Türkiye’de ticaretin dijitalleşmesi sürecinde önemli bir rol oynayacağız. Vizyonumuzda İnternet’in GSYH’sini artırmak var.

 

İran’a açılarak dikkatleri çektiniz. İran’daki beklentileriniz neler? Girmeyi planladığınız başka pazar var mı?

İyzico olarak hedefimiz bölgenin ödeme sistemleri şampiyonu olmak. İran bu hedef için attığımız ilk ve en önemli adımlardan biri. Yılda 20,5 milyar dolarlık online ödeme işleminin yapıldığı 231 milyon adet banka kartı ilk defa iyzico aracılığı ile uluslararası şirketler ve ödeme sistemleri sağlayıcılarına ulaşacak.  80 milyona varan nüfusunun %67’si 35 yaş altında olan İran’da 32 milyon akıllı telefon kullanıcısı ve %74 oranında İnternet bağlantısı penetrasyonu var. iyzico, hızlı ve kolay sistemi sayesinde İran’da online ödeme alanındaki büyük potansiyeli başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya ulaştıran köprü olma görevini görecek. Yaptığımız bu iş birliği beraberinde birçok ticari ve ekonomik iş birliği fırsatlarını da getirecek. İran’a e-ticaret üzerinden satış yapmak isteyen Türk şirketlerine de bu iş birliği ile çok büyük bir fırsat sunmuş olduk. İran’la başlayan açılımımız bölgesel ölçeğe de yayılacak.

 

İyzico Türkiye’den çıkan ilk milyar dolarlık teknoloji şirketi olabilir mi? Bu potansiyeli görüyor musunuz? Bu hedefe ne zaman ulaşılabilir?

Dünya geneline baktığımızda tam anlamıyla global bir ödeme çözümü olmadığını görüyoruz. Global olmaya en yakın olarak gösterebileceğimiz PayPal bile sadece bazı coğrafyalarda kuvvetli. Ödeme bizce bölgesel bir oyun ve biz Doğu Avrupa, Türkiye, İran, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesinde bir ödeme şampiyonu çıkabileceğine inanıyoruz. Eğer bu bölgede bir ödeme şampiyonu çıkacaksa bu kesinlikle Türkiye’den çıkacak ve bu da iyzico olacak. Bunu başardığımızda şirket değerimizin birkaç milyar dolar değerinde olabileceğini düşünüyorum.

 

Şirketin bugüne kadar aldığı yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz? Yeni yatırımlar yolda mı?

2013’te kurulduğumuzdan bu yana içlerinde IFC, 212, Speedinvest ve Endeavor Catalyst gibi kurumların da bulunduğu yatırımcılardan yaklaşık 21 milyon TL’lik yatırım aldık. Yeni dönemde iyzico’nun büyüme hedefleri doğrultusunda alabileceği yatırım fırsatlarını değerlendirmeye açığız.