Türkiye'den sosyal medya ihracatı!

İlk yerli sosyal medya platformu Finkafe’nin kurucusu Arif Ünver, “Sahip olduğumuz birikimle diğer ülkeler için de Finkafe gibi sosyal medya platformları yapacağız” diyor.
Donanım ve yazılım açısından Türk mühendislerin ürünü olan Finkafe, kullanıma açılalı 1 yıl olmadan yaklaşık 100 bin takipçi sayısına ulaştı. Yılsonunda bu rakamın 1 milyona ulaşması hedefleniyor.
Finkafe'yi 10 milyon TL yatırımla hayata geçiren Mobil Finans Teknoloji Hizmetleri AŞ (Mobifin) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Ünver, lokal olarak başlattıkları platformu uluslararası boyuta taşıdıklarını ve yurt dışında yaşayan Türklerin de siteye üye olduklarını belirtiyor.
20 yılı aşkın süredir teknolojiyle içli dışlı olduğunu ve birçok finans kuruluşunda görev yaptığını belirten Arif Ünver, Finkafe’nin kuruluş sürecini şöyle anlatıyor: “Türkiye olarak sosyal medyada Facebook kullanan ülkeler arasında 7’nci sıradayız. 80 milyona yakın nüfusu olan ülkemizde 52 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Rusya ve Çin’in kendi sosyal medya platformlarını kurmaları ilgimizi çekti. Facebook ve Twitter varken bu ülkelerin kendi lokal sosyal medya platformlarını oluşturmaları enteresan geldi. Tamamı Türklerden oluşan bir mühendis ekiple kendi sosyal medya platformumuzu oluşturmaya karar verdik. Kurumsal bir alt yapı oluşturduk. İlerleyen zamanda Facebook ve Twitter’da olduğu gibi halkı ortak etmek için anonim şirket kurduk. 20 yıllık bir projeksiyon yaptık. Şirketi kurduktan sonra fizibilite dönemine girdik. Türkiye sınırları içerisine serverlar getirdik, kod yazdık ve kodları sisteme entegre ettik. Türkiye’de şu ana kadar yapılan ilk server yatırımını gerçekleştirdik. Mobil tarafta yer alan IOS ve Android uygulamaları da hayata geçirdik. Bir yıl olmadan 100 bine yaklaşan kullanıcı sayısı ile yolumuza devam ediyoruz. Yılsonuna kadar 1 milyon kişi hedefliyoruz.”
Ünver, yazılımı geliştirmenin güçlüklerini ise şöyle anlatıyor: “Bu süreç sadece ülkemizde değil tüm dünyada gerçekten işin en zor kısmı… Steve Jobs’un hayatından esinlenen filmler de bunu açıkça gösteriyor. Inhouse olarak dahi zor sevk ve idare edilen süreçlerin kimi zaman outsource olduğunu düşünmek bile istemiyorum. Bilişim sektörü özellikle personel açısından çok zor. Doğru ekibi kurmak zaman alıyor ve tabii ki zaman ve para gerekiyor. Her proje başlı başına bir okul, personel de bu süreçte öğrenerek geliştirme yapıyor. Bir projenin başarısız olmasının en önemli sebebi personel. Bilişim sektörü personelini sevk ve idare etmek işin en zor kısmı. Personelinizin kıymetini bilmelisiniz lakin personel de sizin kıymetinizi bilmeli.”
Diğer sosyal medya platformlarında sahte hesapların olduğuna dikkat çeken Arif Ünver, Finkafe’de robot hesapların açılmayacağını ve bu sayede sosyal medyadaki bilgi kirliliğinin önüne geçilebileceğini söyledi. Ünver, içinde matematikçilerin de yer aldığı 50 kişilik akademisyen bir grubun görev yaptığı Finkafe’nin siber saldırılara karşı dirençli olduğunu da vurguluyor.
Finkafe’yle beraber teknoloji ihracatına da başlayacaklarını belirten Arif Ünver, “Sahip olduğumuz bilgi ve birikimle diğer ülkeler için de Finkafe gibi sosyal medya platformları yapacağız. Konuyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
Türkiye’yi teknoloji alanında merkez haline getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Ünver, Türklerin bu önemli işleri yapabilecek beceriye sahip olduklarını belirterek, yerli mail ve arama motoru geliştirmeye talip olduklarını sözlerine ekledi.