Spor ve teknolojiyi buluşturan startup'lara ‘pas verecek'

STARTUP YATIRIMCI REHBERİ 2016
Son dönemin dikkat çeken startup yatırımcılarından Sinan Güler, “KOBİ’lerin ve bireysel kullanıcıların hayatlarını ve operasyonlarını kolaylaştıracak servisler her zaman ön planda olacak” diyor.
Milli Basketbol Takımı kaptanı Sinan Güler’in adını Lastikpabuç, Connected2me, Hızlıçeviri, Bionluk ve Goano’ya yaptığı yatırımlar nedeniyle internet dünyasında sık duyar olduk. İşi gereği spor ve teknolojiyi buluşturan projelere daha çok ilgi duyan Güler, yatırım yapmadan önce şu soruyu soruyor: “Bu hizmeti veya ürünü ben kullanır mıyım? Benim işime yarar mı?” Eğer aradığı özellikler var ise daha detaylı bir araştırma yapmaya ve finansmanını, operasyon şeklini ve kurucularını daha fazla tanımaya çalışıyor.
Sporcu kimliğinizle Türkiye’deki yatırımcı ekosisteminin dışında bir profil olarak dikkat çekiyorsunuz. İnternete yatırım yapma nedeniniz nedir?
İnternet ortamı çocukluğumdan beri hep merak ettiğim ve yararlı işlerin çıkabileceğini düşündüğüm bir ortam. Klasik yatırım unsurları dışında farklı, daha heyecanlı ve fikir odaklı bir anlayış olduğundan dolayı melek yatırımcılık vb. yöntemleri araştırmaya başladım.
Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Henüz emekleme evresinde. Ancak 2016 yılıyla birlikte dünyada ve ülkemizde farklı trendleri görebileceğimizi ve ekosistemin gelişeceğini düşünüyorum. Nevzat Aydın, örneğini takip edenlerin arkasından başarılı yatırım örnekleri çıkmaya devam ettikçe, finansal olarak güçlü olan insanların da ilgisi artacaktır.
Yatırım yapmaya değer startup'larda ne gibi özellikler arıyorsunuz?
İlk olarak şu soruyu soruyorum: Bu hizmeti veya ürünü ben kullanır mıyım? Benim işime yarar mı? Bu özellik var ise daha detaylı bir araştırma yapmaya ve finansmanını, operasyon şeklini ve kişileri anlamaya ve tanımaya çalışıyorum.
Yatırım yapmayı planladığınız startup'larla ilgili bu yıl nasıl bir rota izleyeceksiniz?
Birincisi BIC Network ile olan iletişimimi kullanmaya devam edeceğim. Hem kendilerine benim ağıma gelen startup’ları yönlendirerek hem de onların sunduklarını inceleyerek destek olmayı düşünüyorum. İkinci olarak hedefim ve merakım açıkçası ekosistemin gelişmesi konusunda. Başarılı startup’ların artışı ile birlikte, aralarına eğer benim yatırım yaptığım veya parçası olduğum işler girebilirse, bu eğilimi bir şekilde basketbol dünyasından kişileri melek yatırımcılığa çekmek için kullanmayı düşünüyorum. Zamanında iki arkadaşımla böyle bir yatırımda bulunmuştuk ancak operasyon istediğimiz gibi devam etmemişti. Tabii ki her yatırım başarılı olacak diye bir durum yok, ama portföy genişliği herkesin de bildiği gibi başarı oranını artıran ve riski dağıtan bir durum olduğundan, bu hedefime ulaşmak biraz zaman alabilir. Üçüncü bir hedefim daha var, ama bu 2016 içerisinde gelişecek bir konu olduğu için, henüz değerlendirme aşamasında. Ayrıca kendi ağlarımı genişletecek iki hamle yapmayı düşünüyorum, spor teknolojileri adına belirli çalışmalarım olacak bu sene içerisinde.
2016'da internette hangi alanlarda faaliyet gösteren alanlara yatırım yapmaya değer buluyorsunuz? Hangi alan daha avantajlı?
Bu sene dünya çapında ilgi çeken konular arasında IOT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) başı çekecek. İşim gereği spor ve teknolojiyi buluşturan projelere her zaman daha çok ilgi duyuyorum. Son beş yıldır, her sene düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz Güler Legacy kamplarında da bu tarz teknolojilerden faydalanmaya gayret ediyorum, özellikle bu sene planladığımız kamplarda da bunu en üst noktaya çıkarmayı hedefliyorum. Kampa katılan sporcularımızın bu tarz yenilikler için verdiği feedback'ler bizim için çok kıymetli. Yatırım için hangi alanlar daha avantajlı diye düşündüğümüzde, başta KOBİ’leri ve bireysel kullanımları öncelikli olarak düşünen, bu kişilerin hayatlarını ve operasyonlarını kolaylaştıracak servisler her zaman için ön planda olacak.
Bizi şaşırtan yatırım haberleri gelecek mi?
Türkiye'de ekosistemin gelişeceği bir sene olacağına eminim. Bence ekosistem geliştikçe bu haberlere şaşırma oranımız azalacaktır. Buna roket etkisini yapabilecek olan, devletin ekosisteme nasıl destek olduğu ve büyük Türk şirketlerinin ufak startupları yurt dışında gördüğümüz örnekler gibi ilk safhalarda satın almaya başlaması olacaktır.
“Başvuru aşamasında her şey net olmalı”
2016 yılı içinde yatırım almak isteyen startup'lara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Bana da yatırım alma talebi ile farklı yöntemlerle ulaşan girişimciler olabiliyor. Bir yatırımcı ağı gibi bir takip sistemim olmadığından dolayı, ben genelinde BIC network'üne yönlendiriyorum. Ama yönlendirmeden önce bir türlü süzgeçten geçirmek gerekiyor. İşim gereği spor ve teknolojiyi buluşturan projelere her zaman daha çok ilgi duyuyorum. Burada hem ilgi çekmek adına hem de bir adım önde başlamak adına verebileceğim tavsiye, direkt olunması, ne sunduğunu ve beklentilerini iyi bildiğini başvururken net bir şekilde yazabiliyor olması önemli bir etken olacaktır: