Start-up'lara yeni yatırımcı

Barış Soydan

 

 

Özel röportaj

Turkcell'in kuruluşunda büyük emeği olan Ersin Pamuksüzer'in, MV Holding ve Gedik Yatırım’la birlikte Levent’teki bir plazanın geçen Haziran’da zemin katında kurduğu StarterHub’ın amacı bu. Desteklenen start-up’lara 250 bin dolara kadar yatırım yapılıyor.

 

MV Holding; Gedik Yatırım, Netmarble Türkiye ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin işbirliğiyle hayata geçirilen ve kuruluş sermayesi 22 milyon TL olan yatırım ortaklığı ile kuruldu. Starterhub, Finans Teknolojileri, Oyun, Yaşam Bilimleri, Nesnelerin İnterneti ve Büyük Veri alanlarındaki programları stratejik ortaklıklar ile sürdürüyor. StartersHub, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan girişimleri hedefliyor. Gamebootcamp ve Start-upbootcamp ile girişimcilik ekosistemini geleceğe hazırlayacak ve potansiyel girişimcilerin içinde yer alabileceği yenilikçi programlara da imza atıyorlar. Bu iki program kapsamında seçilen fikir aşamasındaki projeler için girişimcilere başlangıç seviyesi olarak 15 bin dolar, sonraki aşamalarda ise 250 bin dolara kadar fon sağlıyor. Start-up'lara finansal, stratejik ortaklıklar, uzmanlık ve mentor desteği de veriyor. MV'nin kurucu ortaklarından Ersin Pamuksüzer, Türkiye girişimcilik ekosisteminde sermaye kadar yatırımcı, melek yatırımcı ve mentor sayısının da yeterli olmadığını söylüyor. 2015'te dikkat çeken girişimler arasında kişiselleştirilebilir gerçek zamanlı pazarlama kampanyaları düzenlemenizi sağlayan Segmentify, sosyal medya bağlantılı eğlenceli, interaktif fiziksel ve dijital ürünler geliştirilen Visionteractive, arklı programlara ait kartlarınızı NFC özellikli, şarj edilebilir tek bir kartta toplayan MySlimCard ve kurum içinde çalışanları öğlen yemeği için eşleştirerek, çalışanlara networking imkanı sağlayan Nevereatalone var. Pamuksüzer, 2016 yılında paylaşım ekonomisi ve iş dünyasına yönelik çözüm üreten start-up'ları yakın markaja almayı planladıklarını anlatıyor...

 

Startershub'ın kuruluş sürecinden bahseder misiniz?

MV Holding, Türkiye’nin en büyük özel aracı kurumlarından biri olan Gedik Yatırım, Netmarble Türkiye ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin işbirliğiyle Haziran başında hayata geçirildi. Yeni dünya kavramıyla birlikte eski dünyanın start-up kavramı içinde dört sene önce hızlandırma Start-up Bootcamp'i Türkiye'ye getirmem ile başladı. Bu programın Türkiye için yetersiz olduğunu görünce böyle bir platform kurduk.

 

Start-up'ları tohum seviyesi yani fikir aşamasındayken keşfedip desteklemeye başlıyorsunuz. Türkiye'de başka bir örnek var mı?

Aslında Türkiye'de start-up'ları destekleyen ve onlara yatırım yapan birçok platform var. Ama herkesin bakış açısı farklı...

 

Hasan Aslanoba ve Burak Büyükdemir Türkiye'de start-up ve yatırım denilince ilk akla gelen isimlerden... Startershub olarak onların bulunduğu sektörü domine etmek gibi bir iddianız var mı?

Böyle bir hedef zaten yanlış. Hangi işi yaparsan yap, o ortamda suların yükselmesi seni de yükseltir. Türkiye'de tek hedef var, o da girişimcilik ekosisteminin zenginleşip global düzlemde ilk 10'a girmesi... Ekosistem yaratılan start-up ve yatırım değeri ile ölçülüyor. Türkiye'de bu ekosistem yükseldiği zaman hepimiz zaten yükseleceğiz.

 

Girişimcilik ekosistemini geleceğe hazırlayacak ve potansiyel girişimcilere içinde yer alabilecekleri yenilikçi bir hızlandırma programı sunacak olan Startupbootcamp'i düzenliyorsunuz. Özellikle odaklandığınız alanlar var mı?

Start-upbootcamp İstanbul'un 2015 programına katılacak girişimler belli oldu. Hızlandırma programı için bu yıl altı kıta, 63 ülke ve 118 şehirden 500’den fazla başvuru alındı. Bu girişimcilerin yüzde 50'si yabancı... Oylama sonucu programa katılan dokuz girişim belirlendi. Horizontal olarak seçtik. Yani herhangi bir alanı önceliklendirmedik. Ama genel olarak işin global düzeyde artı değer sağlayacak girişimler bizim için öncelikli... Amacımız Türkiye girişimcilik ekosisteminin dünya girişimcilik ekosisteminde ilk 10'a girmesi...

 

 

Röportajın tamamını Turkishtime'ın Aralık sayısında okuyabilirsiniz.