AR-GE 250


Startup'lar anlatıyor: Garajyeri.com

Barış Soydan

Park halindeki araçları paylaşmak

“Garajyeri.com’un iş modeli, paylaşım ekonomisini bir adım ileriye taşıyor. Araçlar, site üzerinden kiralandıkları süre boyunca sigortalanıyorlar.”

Erman Çağıral Arda Aşkın ve Güven Özyurt - Garajyeri.com Kurucuları

 

Türkiye’de başarıya ulaşmış ilk yolculuk paylaşım platformu olan Yolyola.com'u kurduktan sonra paylaşım ekonomisi üzerine bir deneme daha yapmak istedik. Türkiye’de hızla artan araç sayısına karşılık bu araçların kullanım süreleri artmıyordu. Araca ihtiyacınız olduğunda, şehir merkezlerindeki rent-a-car firmalarına gitmek ve ihtiyacınıza yönelik marka modelde araç bulmak çok zor. “Mahallede boşta duran araçları kullanabilmenin bir yolu olmalı” dedik. Kaynakların ortak kullanımına olan ilgimiz sebebiyle Türkiye’de daha önce hiç denenmemiş olan, dünyada benzerlerinin de sayılı olduğu kişiden kişiye araç kiralama fikrini hayata geçirmeye karar verdik. Yolyola.com kurucu ekibinden Arda Aşkın, Güven Özyurt, Erman Çağıral ve Doğa Girişim’den Ersoy Kiraz ile bir araya gelip efsane bir takım oluşturduk.

Bu süreçte yaşadığımız en büyük sorun günlük ve saatlik kasko poliçesi oluşturmaktı. Benzeri olmayan bir sigorta ürününe ihtiyacımız olduğu için sigorta süreçlerini öğrenmek, yurtdışındaki reasürans firmamızı ikna etmek biraz zaman aldı. Doğa Sigorta ile birlikte çalışarak, araçların kiralama süresince sigortalanmasını sağladık.

Amacımız geleneksel rent-a-car şirketlerinden ayrılarak bir fark yaratmak. Kişilerin kendi araçlarını yalnızca günlük değil saatlik olarak da kiralamasını sağlıyoruz. Araç kiralamak isteyenlerin daha uygun fiyatlı ve daha geniş bir ürün çeşitliliğiyle karşılaştığı platformdan kiralanan her araç sayesinde trafikten tam dokuz araç çekilmiş oluyor. Garajyeri aracılığı ile İstanbul gibi trafik sorunuyla boğuşan bir kentte, araç sayısının artmasına karşı bir önlem olarak da öne çıkmak istedik. Mahalledeki araçları kiralayarak komşuluk ilişkilerini güçlendirmek de Garajyeri’nin sosyal hedefleri arasında. Anlık ihtiyaçla hareket edecek kullanıcılar için de Android ve iOs mobil uygulamaları ile çözüm sunabiliyoruz.

Oluşturduğumuz platform sayesinde Türkiye’de paylaşım ekonomisine yeni bir boyut kazandırarak insanların boşta duran araçlarından kâr elde etmelerini sağlamayı ve böylelikle her yıl artan araç alımından kaynaklanan çevre kirliliğini de azaltabilmeyi hedefliyoruz. Her kiralanan araç sayesinde 9 ilâ 13 aracın trafiğe çıkmasının önüne geçilmiş oluyor. Bu da 46 bin kg. karbondioksitin havaya salınmasına eşdeğer.

 

Garajyeri nasıl çalışır?

10 yaşından genç olan araçlarının zorunlu trafik sigortasını yaptırmış olan araç sahipleri, araçlarını sisteme kayıt edip TC kimlik numaralarını, cep telefonu numaralarını, IBAN numaralarını, e-posta adreslerini ve ruhsat bilgileri gibi temel verileri siteye giriyorlar. Verilen bilgilerin doğruluğunu geçerli sorgulama sistemleriyle kontrol eden Garajyeri, araç sahipleriyle iletişime geçiyor ve üyeliklerini onaylıyor. Araç kiralamak isteyenler de aynı şekilde bilgilerini vererek platforma üye oluyor ama ayrıca, ehliyet puanı yeterliliğini bildirmek ve Facebook ile giriş gibi bir takım ek zorunluluklar da var.

Platformdaki araçların saatlik veya günlük kira fiyatları araç sahipleri tarafından belirleniyor. Araç kiralamak isteyen kullanıcılar lokasyon ve tarih seçerek arama yapıyor ve gelen sonuçlar içinden, fiyat, model ve mesafe açısından en uygun olan araca istekte bulunuyorlar. Araç sahibi bu isteği onayladığında, kiracı Garajyeri üzerinden ödeme yapıyor ve gidip anahtarı elden teslim alıyor. Araç iade edilinceye kadar Garajyeri hesabında tutulan kira bedeli, aracın teslimiyle birlikte araç sahibine aktarılıyor.