Startup’lara şirketlerden destek yağıyor

Şirketler yatırımlarını girişimlere yoğunlaştırmış durumda. Özellikle bankalar girişimleri cesaretlendirmek için art arda girişim programları başlatıyor. Kimi programlar yalnızca mentorluk yaparak projelere destek oluyor, kimileri ise destek fonları sunuyor. ING Bank, Kuveyt Türk ve TEB girişimlere destek programları sunanlardan birkaçı...
5 milyon dolarlık yatırım
Chobani markasıyla ABD’de gıda sektörünün en büyükleri arasına giren iş insanı Hamdi Ulukaya, girişimcilik vizyonunu Türkiye’de yaşatıyor. 5 yıl için toplam 5 milyon dolarlık bütçeyle oluşturulan Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG), hayallerini hayata geçirmek isteyen girişimci adaylarına ve dünyaya açılmak isteyen startup’lara Türkiye ve Amerika’da eğitim ve danışmanlık desteği verecek. Program bu yıl açıldı. İki ayrı programa Türkiye’nin dört bir yanından 3300 girişimci adayı başvurdu. Girişimci destek programlarından bu yıl 24 girişimci adayı ve 6 startup tamamen karşılıksız olarak yararlanabilecek.
3 büyük birleşti
Gedik Yatırım da tecrübelerini girişimcilere yatıranlardan. StartersHub XO programı kapsamında sermaye piyasası alanında başarılı çalışmalar yapan teknoloji şirketlerine etkin destek sunmayı hedefliyor. StartersHub XO programı kapsamında FinTech alanında çalışan girişimcilere yatırım planlamaları konusunda yol gösterecek, finansal teknoloji alanındaki deneyimlerini paylaşacak. Yeni program StartersHub XO’ya Gedik Yatırım ile birlikte İş Bankası ve Microsoft da destek verdi. Program Nesnelerin İnterneti (IoT), Büyük Veri (Big Data) ve Finansal Teknolojiler (FinTech) konularına odaklanıyor. 6 aylık programı başarıyla tamamlayan tüm girişimler ise 250 bin dolara varan tutarlarda yatırım almaya hak kazanacak; ulusal ve uluslararası müşterilere, yatırımcılara ve yatırım ağlarına erişim sağlayabilecekler.
ING ile fintechler yetişiyor
ING Bank, finansal teknolojiler üzerine çalışan girişimlerin projelerini hayata geçirmesine destek olmak üzere İTÜ ARI Teknokent ile işbirliğinde. Big Bang yarışmasında başarılı fintech girişimlerine mentorluğun yanı sıra 40 bin euro da ödül dağıtılacak. ING Bank Operasyon ve Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Görkem Köseoğlu iş birliğine ilişkin değerlendirmesinde, “ING Bank olarak hem kurum içinde hem de dışında güçlü bir inovasyon girişimcilik ekosistemi oluşturmak ve inovasyon ekosistemini desteklemek için uzun yıllardır çalışıyoruz. Üç yıldır düzenlediğimiz Hackathon, geçen yıl bankacılık sektörünün laboratuvarı olması amacıyla hizmete açtığımız inovasyon atölyemiz Orange Lab, kurum içinde inovatif fikirleri desteklediğimiz global düzeydeki Yenilikçilik Kampı ve İnovasyon Fonu, bu alandaki inisiyatiflerimizin başında geliyor.” diyor.
Sağlık çözümlerine destek
İstanbul – Bayer’in sağlık alanında teknoloji girişimlerini desteklemek, girişimcilik ekosistemini güçlendirmek ve girişimlerle iş birliği yaparak inovatif sağlık hizmetlerini geliştirmek amacıyla hayata geçirdiği Grants4Apps Programı’nın yeni başvuru dönemi başladı. Geçtiğimiz yıllarda yalnızca girişimcilerin katılımına açık olan programda bu yıl; bilim insanlarından, olgunluk seviyesine ulaşmış inovasyon şirketlerine kadar sağlık teknolojileri ile ilgilenen herkes projeleriyle yer alabilecek. Sağlıkta yeni teknolojiler ve iş modellerinin öncelikli olarak destekleneceği beşinci dönem başvuruları www.grants4apps.com/accelerator adresinden 31 Mayıs’a kadar kabul ediliyor. Bu yıl, ilk kez olgunluk seviyesine ulaşmış şirketler, bilim insanları ve geliştiriciler de artık Grant4Apps’e başvurabilecek.
İŞTE O DESTEKLER:
İyi proje, farklı fikir ile sen de varsın
“Startup’lar seçilirken öncelikle ekibin daha önce gerçekleştirdiği projelere, başarıya ve tecrübeye, ekip içi sinerjiye, hazırladıkları projeyi anlatabilme ve yapabilme kabiliyetine, projeye odaklarına, yönlendirmeye açık olup olmamalarına dikkat ediyoruz.”
Kuveyt Türk Bankacılık Servis Grubundan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz
Lonca Girişimcilik Merkezi’nde, genç girişimcilere altı ay boyunca eğitimden mentorluğa, danışmanlıktan finansal yatırıma birçok konuda katkı sağlanacak. Workinton işbirliğiyle çok lokasyonlu kuluçka merkezinde, Lonca mentorluk sistemini de içinde barındıran hızlandırma programı ile finansal yatırım desteği gibi birçok imkân da girişimcilere sunulacak. Ayrıca adını Selçuklu döneminde Anadolu’da esnaf ve zanaatkârların buluştuğu lonca teşkilatından alan girişimcilik merkezimizde, Kuveyt Türk olarak Türkiye'de bankalar arasında bir ilke imza atarak startup ve teknoloji girişimcilerine özel ilk girişim sermayesi yatırım fonunu da hayata geçirmeyi planlıyoruz. Lonca Girişimcilik Merkezi’nin kapıları girişimciliğe ilgi duyan ve projesini hayata geçirmek isteyen herkese açık. Teknoloji odaklı ve ölçeklenebilir bir iş fikrine sahip, bunu kendisi veya ekibiyle birlikte geliştirmeye başlamış ya da başlayabilecek tüm girişimciler merkezimize başvurabiliyor. Startup’lar seçilirken öncelikle ekibin daha önce gerçekleştirdiği projelere, başarıya ve tecrübeye, ekip içi sinerjiye, hazırladıkları projeyi anlatabilme ve yapabilme kabiliyetine, projeye odaklarına, yönlendirmeye açık olup olmamalarına dikkat ediyoruz. Ardından iş fikri, iş modeli ve sürdürülebilirlik gibi parametrelere göre projeyi analiz edip tüm jürinin görüşlerini dikkate alarak karar veriyoruz. 31 Ağustos 2017’de ilk başvuru dönemini kapattık ve kazanan 10 projede görev alacak 30’a yakın girişimci arkadaşımızı merkezimize kabul ettik. Lonca Girişimcilik Merkezi’nde çok yakın zamanda ikinci dönem başvuruları almaya başlayacağız. “İyi bir projem, farklı fikrim var” diyen herkes www.loncagirisim.com web sitemizi takip edebilir. Kuveyt Türk olarak girişimcilere, projelerinin her aşamasında destek olmak istiyoruz. Bu bağlamda kuluçka ve hızlandırma programlarından sonra işini geliştiren ama büyümesini hızlandırmak isteyen, sermaye ihtiyacı olan girişimcilerin sermayeye ulaşımını da kolaylaştırmayı bir hedef olarak belirledik. Çok kısa bir süre sonra Türkiye'de bankalar arasında bir ilke imza atarak startup ve teknoloji girişimcilerine özel ilk girişim sermayesi yatırım fonunu da hayata geçireceğiz. İlk fonun büyüklüğü 10 Milyon TL büyüklüğünde olacak ve Lonca’daki sürecini tamamlayan girişimcilerin başvuruda öncelik hakkı bulunacak. Kuveyt Türk olarak bu işi önemsiyor, uzun soluklu görüyoruz ve Türkiye ekonomisine orta ve uzun vadede çok faydalı olacağına inanıyoruz. Bu nedenle de bu yıl ilklerini gerçekleştirdiğimiz hackathon, girişimcilik merkezi programları gibi faaliyetleri devam ettirmeyi ve kurulan fonla da yatırımlara hız vermeyi hedefliyoruz.
**
Katılım bankaları arasında bir ilk
“En dikkat ettiğimiz hususlar: girişimin ilk aşaması olan asgari uygulanabilir ürün veya hizmeti (MVP) gerçekleştirilmesi, iş modelinin ölçeklenebilir ve yenilikçi olması, büyük pazar potansiyeline ve güçlü bir gelir modeline sahip olması”
Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku
Girişimci Hızlandırma Merkezimiz Albaraka Garaj, bir katılım bankası bünyesinde kurulan dünyadaki ilk startup hızlandırma merkezi özelliği taşıyor. Bu program ile teknoloji tabanlı iş fikirlerine ve projelere sahip girişimcileri ve özellikle bankacılık sektörüne yönelik yenilikçi çözümler getirmek isteyen, teknolojik uygulamalar üzerinde çalışan ve bu yönde fikirleri olan girişimcileri, kuluçka ve hızlandırma imkanları ile desteklemeyi hedefliyoruz. Albaraka Garaj Hızlandırma Merkezinde girişimcilere yoğun bir eğitim, etkinlik ve danışmanlık programı sunuyoruz. Sektör profesyonelleri ile meetuplardan yatırımcı buluşmalarına, hızlandırma programından danışmanlık desteklerine kadar yoğun bir program bekliyor girişimcileri. Albaraka Garaj programı dâhilinde sunulan desteklerin tamamını karşılıksız olarak veriyoruz. Albaraka Garaj’a katılmaya hak kazanan girişimciler ücretsiz ofis imkanı, finansal destek, hızlandırma programı, mentorluk desteği, birebir satış pazarlama ve danışmanlık hizmetleri gibi desteklerle tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir model ile işlerini daha kolay ve güvenli bir şekilde büyütebilecekler. Açık fikirli ve hayallerini gerçekleştirmek için gerekli motivasyona sahip tutkulu ekipler, yenilikçi, teknoloji tabanlı ve ölçeklenebilir ürün ya da hizmet geliştirmiş ve bu girişimini büyütme hayali kuran şirketler Albaraka Garaj Startup hızlandırma Programına başvurabilir. Değerlendirme sürecinde en çok dikkat ettiğimiz hususlar ise şunlardır: Girişimin ilk aşaması olan asgari uygulanabilir ürün veya hizmet’i (MVP) gerçekleştirmiş olması, yüksek motivasyona sahip nitelikli girişimci ekip olması, iş modelinin ölçeklenebilir ve yenilikçi olması, büyük pazar potansiyeline ve güçlü bir gelir modeline sahip olması. Bu başvurularda Fintek, İslami Fintek, Chatbot, Ödeme Sistemleri, Blockchain, Kitle Fonlama, Bigdata, Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti ve Sigorta Teknolojileri gibi bizim de sektörel ilgimizin olduğu alanları önceleyerek uzman değerlendirmesi yapılıyor. Bu değerlendirmeler sırasında girişimin en azından MVP (asgari uygulanabilir ürün ya da ürünün en basit hali) aşamasını geçmiş olmasını ya da ürünün ortaya çıkmış olmasını bekliyoruz. Bu aşamayı geçen girişimciler yüz yüze mülakata davet ediliyor ve daha sonraki değerlendirmeler sonucunda hızlandırma programına dahil oluyorlar. Albaraka Garaj websitesi üzerinden başvuru formunu doldurarak kolayca sürece dahil olabilirler. http://www.albarakagaraj.com adresi üzerinden başvurularını online olarak gerçekleştirebilirler.
***
Fintech ekosistemine kazandıran program
“TEB Fintech Future Four kapsamında bankacılık ve finans sektörünün problem ve ihtiyaçlarına inovatif çözümler üreten, kıvrak ve yaratıcı insanları arıyoruz”
TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi
Türk Ekonomi Bankası (TEB) olarak, fintech’lerin bankacılık ve finans sektörünün geleceğinde bankalarla birlikte aktif rol alacağına inanıyor ve bu dalgaya yön veren en aktif kurum olmayı hedefliyoruz. Türkiye’den bankacılık ve finans dünyasını değiştirecek teknolojilerin çıkması amacıyla geçen yıl finans teknolojisi konusunda fikir ve projeleri olan startup’lara özel olarak TEB Fintech Future Four Programı’nı başlattık. Program kapsamında, startup’ların fikirlerini filizlendirmek için gereken finansal destek ve ticarileşme sürecinde ihtiyaç duydukları danışmanlık desteğini sunarak girişimcilerin kendi şirketleriyle dünya çapında başarıya ulaşmasını hedefliyoruz. Program hem ülke ekonomisine hem de ekosistemin büyümesine katkı sağlayacak bir kazan-kazan modeli olarak tasarlandı. TEB Fintech Future Four Programı’nda tüm başvuruların değerlendirilmesi sonrasında 8 projenin katılmaya hak kazandığı final sunumunda, uzman jüri değerlendirmesiyle ZEK.AI, Miks, Chatbank, SoolX girişimleri dereceye girmeye hak kazandı. Dereceye giren takımlar bundan sonraki süreçte bankamız içerisinde ilgili departmanlarda ürün geliştirme sürecine başladılar. Biz program kapsamında danışman ortağımız aracılığıyla girişimlere ilk mali desteği hibe olarak sağlarken; TEB Özel Yatırımcı Kulübü üyeleri, girişim sermayesi şirketleri ve tüm ilgililer bu girişimlere yatırım yapmak için görüşmeler yaptı. Bunun yanında TEB Girişim Bankacılığı, şirket kurulumu, hukuki destek, ortaklıklar, patent edinme ve müşteri kazancı gibi konularda destek verdi. Seçilen Fintech girişimleri iş yönetim danışmanlığı, girişimcilik eğitimleri, ofis ve destek hizmetlerine de ücretsiz ulaştı. Kazanan 4 projeyi, başta Fransa olmak üzere bütün dünyada Fintech ekosistemine kazandırmak için desteklemeye devam ediyoruz. Dört projenin ikisi ise gerçekleşti ve şirketleşti. Diğer ikisi de bu yolda ilerliyor. Bu, stratejik ortağımız BNP Paribas bünyesinde de bir ilk olacak. Robo Danışmanlık kategorisi birincisi ZEK-AI ile Banka IT yapısı altında çalışacak ilk ürünü geliştirmeleri için TEB Portföy ve Dijital Bankacılık CepteTEB ekibi yetkilendirildi. TEB Fintech Future Four kapsamında bankacılık ve finans sektörünün problem ve ihtiyaçlarına inovatif çözümler üreten, kıvrak ve yaratıcı insanları arıyoruz. Buraya öğrenciler, profesyoneller kısacası fikri ve bu fikri kısa bir sürede prototip’e (MVP) geliştirebilecek olan ekiplere sahip herkes başvurabilir. Gelen başvurular, bankamız ve sektör profesyonellerinden oluşan uzman jüri üyeleri titizlikle değerlendiriliyor. TEB Özel Melek Yatırım Platformu (www.melekyatirimplatformu.com) üzerinden başvuruların alındığı TEB Fintech Future Four Programı’na, yenilikçi finans teknolojisi fikrine sahip takımlar, Türkçe veya İngilizce olarak başvuru yapabiliyor. 2018 yılının başında açmayı planladığımız 2. Dönem TEB Fintech Future Four; tüm sene boyunca açık kalarak çeyrek dönemlerde farklı temalarla zenginleştirilen bir yapı haline getirildi. Bu konuda bazı sürpriz işbirliklerimiz de olacak, kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşacağız.
***
Düzenli mentorluk desteği
“Programa dahil olan tüm girişimler, aynı zamanda birer Kolektif House üyesi olduğu için, Kolektif House’un sunduğu tüm etkinliklere katılım, ayrıcalıklardan yararlanma ve networking yapma fırsatı da buluyor.”
İş Bankası Dijital Bankacılık Müdürü Mehmet Fahri Can
Bankamızın ana destekçisi olduğu ve Kolektif House tarafından yönetilen Workup girişimcilik programını Mayıs ayında hayata geçirdik. Program, girişimciliğin en önemli merkezlerinden Kolektif House Levent bünyesinde, ekosistemin önde gelen figürlerinden melek yatırımcı Ömer Erkmen’in baş mentorluğu ve hali hazırda girişimlere yatırımlar yapan ve hızlandırıcı destekler veren Hackquarters ekibinin koordinasyonu ile yürütülüyor. Bu program ile İş Bankası’nın ana amacı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ihtiyaç haline gelen teknoloji odaklı iş yapış biçimlerinin yaygınlaşmasına ve katma değerli dijital iş modellerinin hayata geçebilmesine destek olmak. İlk 1 ayı deneme, toplamda 6 ay süren programda girişimler alanında uzman kişiler ve banka yöneticilerinden düzenli şekilde mentorluk desteği alma imkanına sahip oluyor. İş fikri geliştirme, yalın girişimcilik metotları, araştırma ve müşteri geliştirme, ekip kurma ve yönetme, hukuk, finans ve muhasebe, sunum teknikleri, satış ve pazarlama, devlet hibeleri ve teknik konularda ücretsiz danışmanlık hizmetine erişiyor. Programa dahil olan tüm girişimler, aynı zamanda birer Kolektif House üyesi olduğu için, Kolektif House’un sunduğu tüm etkinliklere katılım, ayrıcalıklardan yararlanma ve networking yapma fırsatı da buluyor. Bunların yanında İş Bankası ve iştirakleri ile işbirliği yapma, müşteri ve geniş iş ortağı ağına erişim imkanı da programın sunduğu bir diğer fırsat. Workup Girişimcilik Programı 15 Nisan’da düzenlenen Crowdup konferansında ilk kez duyurularak başvurulara açıldı. 400’ü aşkın başvuru alındı, bir sonraki aşamaya geçen 40 ekip ile birebir görüşüldü ve Mayıs ayı başında 10 ekip seçilerek hayata geçirildi. Elemeler yapılırken öncelikle ekip; formasyon, kalite ve temel motivasyonları, iş; çözmek istenilen problem, pazarın durumu, validasyonu ve ürün; kullanıcı - müşteri durumu, ölçeklenebilirliği ve varsayılan probleme getirilen çözümün teknik yeterliliği gibi faktörler göze alınarak değerlendirildi. Temmuz başında tekrar başvuruların açıldığı Workup’a 3 bini aşkın başvuru geldi. Bu başvurular Leadflip isimli girişimin geliştirdiği chatbot ile toplanarak Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi. Workup.ist adresinden başvurular yapılabiliyor
--