Turkishtime'dan yazı dizisi: İnternetin yıldız kadın girişimcileri

Barış Soydan

 

İnternet yatırımları iş modeline göre özellikle kadın girişimciler için önemli fırsatlar barındırıyor. Kadın girişimcilerde dijital dünyanın sunduğu imkanları kullanarak önemli bir iş alanı yaratıyor. Turkishtime, internetin yıldız girişimcilerini araştırdı. Armut.com'la başlıyoruz...

 

Haber: Candeğer Muradoğlu candegermuradoglu@turkishtimedergi.com

İnternetin kadın girişimcilerinden biri olan Başak Taşpınar Değim, Tadilat, nakliye, temizlik gibi hizmetlerde ücretsiz fiyat teklifi alma iş modeliyle 2011 yılından beri Türkiye e-ticaret sektöründe hizmet veriyor. 50 bin TL öz sermaye ile kurulan platform, ihtiyacı olan kullanıcıları alanında uzman çalışanlar ve şirketlerle buluşturuyor. Son 12 ayda yüzde 700 büyüyerek cidCEO Değim, girişimci kimliği ve girişimcilik konusunda aldığı ödüllerle ön plana çıkıyor.di bir artış gösterirken 248 Milyon TL değerindeki hizmet talebini hizmet verenlerle buluşturdu.

Bir diğer örnek ise 2015 senesinde e-tohum’un Girişimcilik Zirvesi’nde en başarılı 15 girişimden biri seçilen İstemanikur.com... Müge Meydan, çalışan bir kadın olarak kendi ihtiyacı ve sektör bilgisini bir araya getirdi. İş insanlarına zaman kazandırmak için şirketlerle anlaşarak 'manikür servisi'ni iş yerlerine götürüyor. iştemanikür’ün sistemi Türkiye için bir ilk.

Rekabetin yaşandığı, pazarlama maliyetlerinin her geçen gün arttığı e-ticaret pazarına kadınlar yaratıcı girişimleriyle canlılık getiriyor. Özellikle dekorasyon, ev tekstili, kozmetik, moda, bebek ve çocuk giyimi üzerine oldukça başarılı işler ortaya koyuyorlar. Yukarıdaki örneklerde bu savı destekler nitelikte... Türkiye'de son beş yıl içinde e-ticaret sektörünün çok yüksek bir ivmeyle büyümesinin ardında kadınların tüketici yer alıyor. Kadınlar, internet üzerinden alışveriş yapmayı keşfetti ve online alışverişin sunduğu özgürlüğü, rahatlığı ve zamandan tasarruf fikrini sevdiler. E-ticaret şirketleri de bu artan talebi görmezden gelmedi ve yurt dışında başarılı olan iş modellerini Türkiye’ye hızla uyarlayarak kadınların hem tüketici hem de girişimci olarak yer aldığı bir sektörü güçlendirdiler.
KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, Türkiye'deki kadın girişimciler için internetin önemli bir girişim alanı olduğunu söylüyor ve aynı zamanda internet, girişimcilik açısından kadınlar için önü açık bir alan olarak nitelendiriyor. E-tohum kurucusu Burak Büyükdemir ise bu konuda şöyle yorum yapıyor: “Kadınlar genel resmin detaylarını görmekte çok başarılılar. Özellikle daha az kişiyle yürütülen girişimlerde bu ince düşünme kabiliyeti, yapılan hataları büyük oranda azaltıyor. Üstelik kadınlar hayal güçleri yüksek olsa da hayalci değiller. Daha gerçekçi değerlendirmelerde bulunabiliyorlar. Dolayısıyla internet kesinlikle girişimci kadınları çok daha yoğun bir biçimde görmek istediğimiz bir alan.”

Türkiye Girişimcilik Vakfı Başkanı Sina Afra, Türkiye ve dünyadaki kadın internet girişimcileri karşılaştırıldığında Türkiye internet girişimciliğine Batılı ülkelerden sonra girdiğini belirtiyor. “Genel olarak dünya ortalamalarının gerisindeyiz, bu doğal olarak kadın girişimciliğine de yansıyor. Bunun hızla değişeceğinden kuşkum yok.” Bu yorumuda Sina Afra’nın kurduğu Girişimcilik Vakfı’nın Fellow Programı’na Türkiye’nin 81 ilindeki 173 üniversiteden başvuran 6.432 üniversite öğrencisinin 2.851'i kadın, 3.581'i erkek öğrencilerden oluşuyor olması bu yorumu destekler nitelikte. Çünkü kadın öğrenci sayısını erkek öğrenci sayısına oranladığımızda bu oranın neredeyse yarı yarıya olduğu görülüyor.
Bir taraftan fiziksel olarak herhangi bir sektörde iş kurmakla kıyaslandığında oldukça düşük bir sermaye ile işe başlanıyor olsa kadın girişimcilerin iş kurma sürecinde önlerine çıkan engeller aşmalarına yardımcı olacak maddi destekler veriliyor. Son yıllarda Türkiye'de kadın girişimcileri destekleyecek birçok çalışma hayata geçirildi. bir yandan vakıflar ve bankalar da buna odaklı çalışmalar yürütüyor. Bu alandaki finansal desteklerden bazıları aşağıdaki gibi sıralanıyor:
- KOSGEB 30 bin TL geri ödemesiz girişimci kredisi veriyor.
- İş Bankası avantajlı faiz oranlı kredi temin ediyor.
- TEB, kadın girişimcilere teminatsız kredilerin yanı sıra masrafları 3'er aylık dönemlerde ekstra azaltan özel finansman paketleri sunuyor.
- Garanti Bankası kadın girişimcilere 6 ay ila 60 ay vade arasında 250 bin TL'ye kadar kredi kullandırıyor.
- Finansbank kadın girişimcilere 6 ay ödemesiz dönem imkanı sunuyor. Vade süresini 36 aya kadar uzatıyor.

 

GÖRÜŞ

Sanem Oktar
KAGİDER Başkanı

ŞEHİRLİ, İYİ EĞİTİMLİ, PROFESYONELLER

“İnternette girişim yapan kadınların birçoğu 40 yaş altı, şehirli, iyi eğitimli, evli, çocuklu... Özellikle girişimci olmadan önce kurumsal bir şirkette çalışıyor. Hem sermaye hem de bilgi biriktiriyor. Öncelikle bir iş fikri ortaya koyuyor. Bunun fizibilitesini çıkararak hızlı biçimde işe başlıyor. Yapmak istediği işin ne olduğunu ve konuyla ilgili fizibilite çalışmaları yapılıyor.
O yüzden internet yeni ihityaçları karşılamada uygun bir alt yapı sağlıyor. Bir taraftan kadın girişimciler finansal kaynaklarını daha etkin kullanıyor. Yine erkeklere göre daha çok risk alıyor. İnternet kadınlar için esnek bir çalışma ortamı yaratıyor. Bu da kadınları cezbediyor. Ama aynı zamanda ciddi bir iş potansiyeli teşkil ediyor.”

 

ARMUT.COM

BAŞAK TAŞPINAR DEĞİM

ARMUT.COM CEO


Basak_Taspinar_Değim

-  Kasım 2011'de 50 bin TL öz sermaye ile kuruldu.

-  Hummingbird Ventures'dan  500 bin ila 2 milyon euro arasında değişen yatırım aldı.

-  12 ayda yüzde 700 büyüyerek  248 Milyon TL değerindeki hizmet talebini hizmet verenlerle buluşturdu

Armut.com, hizmet sektörünün pazar yeri olarak tanımlanıyor. Kasım 2011'de 50 bin TL öz sermaye ile kurulan platform, ihtiyacı olan kullanıcıları alanında uzman çalışanlar ve şirketlerle buluşturuyor. Son 12 ayda yüzde 700 büyüyerek ciddi bir artış gösterirken 248 Milyon TL değerindeki hizmet talebini hizmet verenlerle buluşturdu. Sistemde  boyacıdan fotoğrafçıya, nakliyeciden grafik tasarımcısına, su tesisatçısından bilgisayar programcısına kadar 500'den fazla kategoride 50 binin üzerinde hizmet veren var. Ayrıca Başak Taşpınar Değim, ilk yatırımını daha önce Çiçek Sepeti, Peak Games ve MarkaVip'e yatırım yapmış olan Hummingbird Ventures'tan aldığını söylüyor. Belçikalı fonun yatırımları 500 bin ila 2 milyon euro arasında değişiyor. Platform açıldığından bu yana 1 milyonun üzerinde ziyaretçi sayısına ulaştı. CEO Değim, girişimci kimliği ve girişimcilik konusunda aldığı ödüllerle ön plana çıkıyor.