Özel yurtlara zam sınırı
Konut kiralarına yüzde 25 zam sınırının ardından, özel öğrenci yurt ücretlerine de zam sınırlaması geldi.
Okul açılışının yaklaşmasıyla birlikte kiralık ev bulunamaması ve kira artışları tartışmaları yoğunlaşırken, yüksekögretim öğrencilerine barınma hizmeti verme şartları belirlendi. Buna göre özel barınma hizmeti veren kurumların ücretleri, (Yİ-ÜFE+TÜFE)/2’den 5 puan fazla artırılabilecek.
Devletin niteliklerine karşı düzenlenen miting ve boykota katılan öğrenciler, yurtlardan çıkarılacak.
Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmeti Yönetmeliğine göre, kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeden, yükseköğrenim öğrencilerine barınma yerleri açılamayacak. Yönetmelik kapsamında; yurt, pansiyon veya apart türünde barınma hizmeti verilebilecek.
Yurt için en az 30 öğrenci, pansiyon için en az 20, apart için ise en az 10 öğrenci kapasite şartı aranacak.
Kurum çalışan ve yöneticilerinde, 1 yıl veya daha fazla hapis cezası almamış olma yanı sıra devlete karşı işlenen suçlardan dolayı kovuşturma bulunmaması, terör gruplarına mensubiyet veya iltisak-irtibatı olmama şartı aranacak.
Barınma hizmeti veren kurumlar her yıl 1 Temmuz-15 Ağustos arasında yangın, elektrik tesisatı gibi konularda yetkilendirilmiş kuruluşlara kontrol ettirilecek.
Kurum bahçelerinde baz istasyonu bulunamayacak, alkollü içki servisi yapılan yerlerin girişi bağımsız olsa bile barınma yerleriyle aynı binada olamayacak.
Barınma yerlerine; anlamlı, amacına uygun, milli ve manevi değerlerini temsil eden Türkçe isimler verilebilecek. Bunlara; ülke, millet, kıta, yabancı kurum ve kuruluş isimleri verilemeyecek.
Barınma hizmeti veren kurumlarda takip eden yıla ilişkin ücretler her yıl Temmuz ayında ilan edilecek. Ücretler (YİÜFE+TÜFE)/2 + 5 puan oranında artırılabilecek. Öğrencilerden en fazla 1 aylık ücret karşılığı depozito alınabilecek.