AR-GE 250 DIGIT 250 EN-VERIM 100


Yeni okul, yeni öğrenci

Elif Akın

Bundan 5 bin yıl önce Sümer tabletlerinde bulunan 2 bin çeşit resimsel-grafik sembol, bin yıl önce müzik ve drama ile eğitim, 500 yıl önce matbaa baskısı, 40 yıl önce eğitsel televizyon, 30 yıl önce eğitsel bilgisayar, 20 yıl önce internet-web kullanımı, 15 yıl önce “Sanal Gerçeklik ve Yapay Zeka” gibi konular rölatif bir yaklaşımla eğitimde “yeni teknolojiler” olarak isimlendirildi. Günümüzde, el ve dil potansiyelleri soyutlaşıp sembolleşerek sanal ortamda yeni formlarda somutlaşıp canlanıyor. Bugün her sektörde olduğu gibi eğitim de teknoloji tabanlı ilerliyor. Turkcell, Cisco gibi şirketler eğitime özel uygulamalar geliştiriyorlar. SuperSınıf, Akıllı Eğitim, Akıllı Sınıflar bu uygulamalara örnek verilebilir. Okullarda da teknoloji atılımı yapılıyor. 2014-2015 eğitim-öğretim yılında eğitim vermeye başlayan Bilişim konseptli Tuzla Doğa Koleji Intel ile işbirliği yaptı. Bu kapsamda tüm öğrenciler Intel tablet üzerinden eğitim alıyor. Diğer taraftan Era Kolejleri'nde öğrencilere akıllı tahtalar üzerinden eğitim veriliyor. İngilizce yayınlarda kullanılan eğitim materyalleri, öğrencilere istedikleri zaman ve mekandan online olarak bağlanma imkanı sağlıyor. Ama hiçbir şey bunlarla sınırlı değil. Yeni jenerasyon eğitimde 15 teknoloji öne çıkıyor. Dijital ortamda yapılan ödevler, dokunmatik ekranlı masalar, deney yapan tabletler, QR kodlarla süslenen duvarlar bunlardan birkaçı...

1. SüperSınıf
Turkcell Superonline'ın geliştirdiği SüperSınıf, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun olarak geliştirilen günümüzün en son teknolojik imkanlarıyla hazırlanan ve internet üzerinden kullanılan bir eğitim destek aracı. İçeriğinde on binlerce sesli ve görsel konu anlatımı, on binlerce yeni öğretim programlarına uyumlu çözümlü soru, yüzlerce yardımcı elektronik ders ve hikaye kitabı, çalışma kağıtları, konu testleri, eğitsel oyun ve etkinlikler bulunuyor.

2. Turkcell Akıllı Eğitim
Platform, akıllı tahta ve tablet cihazlarla interaktif eğitim teknolojilerini sunarak, interaktif sınıf deneyiminin kapılarını açıyor. Kurulan sistem sayesinde video, ses ve tüm dijital içerikleri sanal veri depolama alanlarında saklayan eğitim kurumları, eğitim içeriklerini tüm öğrencilerle kolaylıkla paylaşabiliyor. Öğretmen ve öğrencilere okulda, evde diledikleri yerde hızlı, güvenli ve kesintisiz internet erişimi sunarak, eğitimde tüm sınırları kaldırıyor.

3. Deney yapan tabletler
2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında eğitim vermeye başlayan Bilişim konseptli Tuzla Doğa Koleji Intel ile işbirliği yaptı. İşbirliği kapsamında tüm öğrencilere Intel tabletli eğitim imkanı sunuluyor. Her öğrencinin kendi tableti ile yapacağı ve sonuçlarını anlık görebileceği 70 farklı deney ve kazanım materyali müfredatın bir parçası olarak tabletlerde yerini alıyor. Bunun yanı sıra tabletlerde ısıölçer, mikroskop gibi farklı deneylerde kullanılabilen aparatlar da sunuluyor. Bu deney aparatları ve önceden hazırlanmış deneyler ile öğrencilerin tabletleri bir deney cihazı olarak kullanarak derslere katılım sağlıyor.

4. Dokunmatik ekranlı masalar
Tuzla Doğa Koleji'nde tabletli eğitimin yanı sıra öğrencilerin işlemci teknolojisinin önemi, gelişimi ve bu gelişimin teknolojinin gelişmesine nasıl katkı sağladığını görmesini sağlayan “Bilgisayar Müzesi”, dokunmatik ekranlı masalar, dijital uygulamalar ve son teknoloji cihazlarla yine teknolojinin ön planda olduğu “Deneyim Odaları”, mühendislik becerileri, yaratıcılık, işbirliği, iletişim ve teknoloji kavramlarının kazandırılmasının hedeflendirildiği, robotik çalışma odaları şeklinde tasarlanan “Lego Atölyesi” gibi birçok özel uygulama Doğa Koleji öğrencilerine teknoloji ile iç içe olma imkanı sağlıyor.

5. 3D laboratuvarı
Doğa Koleji’nde dersler, kalıcı öğrenmeyi sağlayan yöntemlerle işleniyor. Bunlardan en yenisi 3D teknolojisi. İlkokul ve Ortaokul öğrencilerinin birçok dersi 3D Eğitim Atölyesi'nde animasyonlar eşliğinde yapılıyor. Görsel anlatıma dayalı eğitimle öğrencilerin öğrenme düzeyi artıyor.

6. Eraintranet
Era Kolejleri'nin geliştirdiği Eraintranet tüm veli, öğrenci, öğretmen ve idari personel arasında bir bilgi ağı kurarak her kademedeki yönetim ve bilgilendirme etkinliğinde kullanılıyor. Bu sistemle veliler ve öğrenciler okullarda yapılan her türlü etkinlik, ders içerikleri, sınavlar, ödevler, başarı karneleri, fiziksel gelişim karneleri, sınav sonuç karneleri gibi sürekli değişkenlik içinde olan ve takip gerektiren konularda online olarak bilgilendiriliyor.

7. Akıllı tahta
Çoklu dokunmatik özelliği sayesinde öğretmen büyütme, küçültme ve dolaşımını tıpkı cep telefonunda bir fotoğraf veya içerik büyütüp küçültür gibi iki noktaya dokunarak rahatlıkla yapabiliyor. Akıllı tahta sınıfta vakit kaybını engelliyor. Öğretmen doğrudan çalıştırıp maksimum 12 saniyede kitap içeriğine ulaşıp kullanmaya başlıyor. Sayfalar arası geçis süresi 0.3 saniye. Yükleme ve bekleme derdi yok. Smooth Draw olarak adlandırılan yazı düzeltme teknolojisi ile tahtaya öğretmen veya öğrenci tarafından kalemle yazılan yazılar akıllı bir şekilde düzeltiliyor, kırıklıklar otomatik gideriliyor.

8. Cisco mobil öğrenme
Mobil öğrenme, öğrencilere ihtiyacı olduğu anda, ihtiyaç duyduğu kadarını ve kendi istediği şekilde öğrenme fırsatını sunuyor. Cep telefonlarıyla internet entegreli istenilen sunucuya ulaşılarak bilgi alışverişinde bulunmak, oyun konsollarıyla öğretici oyunlar oynayarak bilgi alınması, uzaktan eğitim mobil öğrenmenin kapsamına giriyor. Cisco'nun oluşturduğu akıllı sınıflarla öğrenciler multimedya projelerde işbirliği araçları ile çalışmaya başlamadan önce dersleri dünyanın herhangi bir yerinden video ile dinleyebiliyor. Artık eğitim uzmanlarının ve konuk eğitimcilerin yüzlerce kilometre seyahat etmesi gerekmiyor.

9. Ters yüz sınıf modeli
Dersi iyi dinleyememiş, o gün hasta olmuş ya da herhangi bir nedenden dolayı dersi kaçırmış öğrenciler için geliştirilen bir uygulama. Öğretmen tarafından hazırlanmış ders materyali, video ya da podcast olarak anlatılıyor ve öğrenci kendi anlama ve öğrenme hızına göre zamanını ayarlayabiliyor. Dersi tekrar etmek için de etkili oluyor. Öğrenciye “Öğretmenim hep yanımda” hissi veriyor.

10. Hibrid ders kitabı
Ders kitabı, defter, poster, afiş gibi basılı materyallerde bulunan yazılı kaynakların kenarına yerleştirilen QR kodlar öğrencilerde bulunan mobil cihazlardaki yazılım tarafından algılanabiliyor ve çevrimiçi-çevrimdışı içeriğe ulaşabiliyorlar. Yazılı kaynaklarda işlenen konuların içeriğini zenginleştirmek, anlatımı desteklemek ve metnin okunmasını cazip hale getirmek için QR kodlarla mobil web sayfalarında bulunan görüntü, video, ses gibi farklı formatlarda bulunan içeriklere bağlantılar verilerek öğrenme süreçleri hem daha eğlenceli hale getiriliyor hem de zenginleştiriliyor.

11. iPad uygulamaları
Öğretmenler, Showbie ile iPad üzerinden sanal sınıf oluşturup sınıfa dahil olan öğrencilere quiz yapıyor, ödev veriyor, ödevi kontrol ediyor veya ödeve geri dönüş sağlıyor. Öğrenciler öğretmenin verdiği ödeve kalemle çizim yaparak veya isterse klavyeden yazı yazarak cevap veriyor. Öğretmen isterse ödev veya quiz'in süresi bittiğinde etkinliği kilitleyerek süresi geçen etkinlik üzerinde değişiklik yapılmasını engelleyebiliyor. İster tüm sınıfa isterse de sınıf içerisinden seçtiği bir öğrenciye içerik gönderebiliyor.

12.  Quick Key ile kolay okuma
Quick Key, önceden hazır olan optik formları öğrencilere dağıtarak bunun üzerine işaretlemeleri yapmalarını ve nihayetinde bu cevap kağıtlarını öğretmenin rahatlıkla okuyabilmesi için iOS yazılımı ile (şimdilik sadece iOS’te bulunuyor) doğrudan sonuçları raporlamasına dayanıyor. Öğretmen mobil uygulama sayesinde telefonunu cevap kağıdının üstüne getirdiğinde kağıt saniyeler içinde okunmuş oluyor.

13. Skype Translator
Artık Skype bir iletişim aracı olmaktan öte bir öğretim aracı olarak da anılmak istiyor. Bu amaçla kurulan Skype in the Classroom ile dünya üzerindeki öğrencileri görüntülü görüşme ortamında buluşturuyor. Fazla tekniğe girmeden sınıf içerisinde gerçekleştirilen Skype görüşmesi, Skype Translator ile öğrencilerin dil problemini ortadan kalkıyor.

14. Dijital hikaye anlatımı
Öğrenciler ve öğretmenler tarafından kullanılabilecek basit arayüzü ile animasyon sunumlar oluşturuluyor. Powtoon ile sunumlara animasyonlar eklenerek, sunumun görselliği artırılarak dikkat çekici ve etkili sunumlar hazırlanıyor. İnternet üzerinden çalışan bu programla, kendi sitesi üzerinden üye olarak profesyonel sunumlar yapılabiliyor.

15. iBeacon teknolojisi
Sınıflara konumlandırılan bu küçük cihazlar akıllı telefonlar üzerindeki yazılım ile otomatikman yoklama alabiliyor ve devam takip sistemi kurgulanabiliyor. Kütüphanelerde farklı bölümlere gidildiğinde kitaplarla ilgili bilgilerin ve yeni kitapların otomatik olarak öğrencilerin karşısına gelmesi sağlanıyor. Okul turlarında ziyaretçilere otomatik olarak bulundukları yerle ilgili bilgiler veriliyor. Okulda bulunulan yere göre o anda yakında olan etkinlikler otomatik olarak bildiriliyor.