AR-GE 250


3 günde 20 milyon dolarlık anlaşma bekleniyor

Turkishtime Dergi

Dünya çimento üreticileri için en büyük ticari buluşma etkinliği olan INTERCEM Uluslararası Çimento Konferansı’nın 100’üncüsü dün İstanbul’da başladı. 40’tan fazla ülkeden 400 sektör temsilcisinin katılımıyla üç gün boyunca sürecek etkinlikte, 20 milyon dolarlık iş bağlantısı bekleniyor.

Her yıl dünyada 3 kıtada yapılan INTERCEM Uluslararası Çimento Konferansı'nın 100'üncüsü dün İstanbul'da başladı. 40'tan fazla ülkeden 400 sektör temsilcisinin katılımıyla üç gün boyunca sürecek Türkiye'deki etkinlikte, Türk firmalarının 20 milyon dolarlık iş bağlantısı yapması bekleniyor.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) ve Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) tarafından yapılan organizasyonla ilgili bilgi veren Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Feyyaz Ünal, çimento sektörünün dünyada ki en büyük ticari etkinliği olan INTERCEM Konferansı'nın yapıldığı dönem itibariyle İstanbul için bir prestij etkinliğinin yanı sıra çimentocularun 2019'un ikinci yarı ihracat bağlantılarını kuracağı bir etkinliğe dönüştüğünü ifade etti. Üç günlük etkinlik boyunca Türk şirketlerinin 20 milyon dolarlık bir iş bağlantısı kurmasını beklediklerini aktaran Ünal şöyle konuştu:"Geçen yıl 614 milyon dolarlık ihracat yapan Türk çimento firmalarının, bu yılın ilk 5 ayında ihracat oranını yüzde 60 artırarak 383 milyon dolara çıkardı. Yıl sonunda ise bu oranın 800 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz. Tonaj açısından ise geçen yıl 13,7 milyon ton ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl ise ihracat hedefimiz 14,5 milyon ton.Gelecek yıl ise performansımızı daha da artırmak ve 16 milyon ton seviyesine taşımak istiyoruz. Verimlilik odaklı olarak yeni iş bağlantıları yapacak ve bu hedefleri tutturacağız."

En büyük alıcı Amerika

Bu yıl en fazla çimento ihracatını Doğu Amerika'ya yaptıklarını anlatan Ünal, bu pazarı Gana ve İsrail'in izlediğini söyledi. Amerika pazarındaki paylarının yüzde 10 olduğunu aktaran Ünal, "Alt yapı yatırımları sürdüğü için bu ülkeye olan ihracat daha fazla artırılabilir" dedi. İç piyasayla ilgili de değerlendirme yapan Feyyaz Ünal, "140 milyon çimento ve 90 milyon klinker üretim kapasitesine sahip olan Türkiye çimento pazarında 2018'de 70 milyon tonun iç piyasada tüketildiğini kaydetti. Bu yıl ise iç pazarda yüzde 40'a varan bir daralma beklediklerini ifade eden Ünal, bu nedenle 2019'da 42 milyon tonluk bir tüketimin gerçekleşeceğini öngördü. Ünal, iç piyasada canlanmanın 2020-2021 yıllarında gerçekleşeceğini belirtti.

115 ülkenin çimentosu Türkiye'den

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de, beton yolların öneminden bahsederek, ön yargıların aksine yüksek sürüş konforu ve düşük maliyetiyle beton yolların önemli bir alternatif olduğunu söyledi. Özdemir, özellikle tünel içinde beton yolların kullanılmasının tünel güvenliğine maksimum katkı sağladığını dile getiren Özdemir, "Karayolu yatırımlarımızı daha ekonomik bir şekilde sürdürmemizi de bu olanak sağlayacaktır. Beton yolların yanı sıra trafik yol güvenliğinde beton bariyer kullanımını da oldukça önemsiyoruz" dedi. TİM Başkanı İsmail Gülle de, "Bugün 115 ülkenin çimentosu ülkemizden tedarik ediliyor. Mayıs ayı itibarıyla yüzde 60 artışla 383 milyon dolara ulaşan çimento sektörümüzün ihracatı yıl sonunda 2018 in (614 milyon dolar) yüzde 30 üzerinde olacağı tahmin ediliyor"

"Türkiye, tekrar eski büyüme hızına ulaşacak"

Konferansta konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ise "Seçimler tamamlandı, önümüzde 4 yıllık istikrar ortamı var. Türkiye 2019'un ikinci yarısından itibaren tekrar eski büyüme hızına ulaşacak, bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi. Turagay, son dönemde açıklanan Yeni Ekonomi Program'ından, İvme Finansman Paketi'nden ve diğer programlardan bahsederek şöyle konuştu: "Seçimler tamamlandı, önümüzde 4 yıllık istikrar ortamı var. Türkiye 2019'un ikinci yarısından, 2020'den itibaren tekrar eski büyüme hızına ulaşacak, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Dünyada faiz oranlarındaki aşağı yönlü gidiş, Türkiye'de enflasyonda son dönemde görülen azalma ve dünyadaki trendin Türkiye deki faizlere yansıyacak olması ülkemizdeki yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından bize çok büyük avantaj ve fırsatlar sunuyor." Çimento sektörünün 19 bin kişiye istihdam sağladığını dile getiren Turagay, sektörün ülke ekonomisine 55 entegre tesisiyle önemli katkı sağladığını bildirdi.