BRICA Zirvesi İstanbul'da toplandı

TÜSİAD'ın Çin'deki muadil kuruluşlarından Çin Sanayi Ekonomileri Federasyonu (CFIE) ile işbirliğinde düzenlediği ve iki gün sürecek BRICA İstanbul Zirvesi başladı.
İstanbul'da düzenlenen BRICA Zirvesi'nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kuşak ve Yol girişiminin, bütünleşik bir şekilde ulaşım altyapısını adım adım iyileştirme imkanı verdiğini belirterek, "Türkiye olarak biz Kuşak ve Yol girişimini en başından beri güçlü bir şekilde destekledik. Kasım 2002'den beri Türkiye'de hayata getirmeye çalıştığımız kapsamlı altyapı hamlesi bu girişime büyük bir avantaj sağladı." dedi.
Konuşmasında adil, serbest ve çok taraflı kurallara dayalı bir ticaret sisteminin tüm dünya ekonomilerinin çıkarına olduğunu vurgulayan Albayrak, "Türkiye olarak hep ticarette korumacılığa karşı çıktık. Rekabetçiliğin ancak inovasyon ve verimlilikle geleceğini savunduk. Bu duruşumuzu, söylemimizi savunmaya devam edeceğiz. Zaten Türkiye olarak ekonomi politikalarımızı da yenilikçiliği, teknolojik gelişmeyi ve verimliliği destekleyecek şekilde kurguluyoruz. Bu yönde değişim ve dönüşüm adımlarını attık, atmaya devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi.
Önceki gün gerçekleştirilen eurobond ihracına atıfta bulunan Bakan Albayrak, "Türkiye’nin kaynak sağlama sorunu yok.Likidite sorunu var, kaynak bulunamıyor, algıyı oluşturmaya çalışanlar, geçtiğimiz salı günü gerçekleştirdiğimiz tahvil ihracıyla gereken dersleri zannediyorum almışlardır” dedi.
TÜSİAD Başkanı Bilecik: Kuşak ve Yol girişimi Türkiye için önemli fırsatlar sunuyor
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilecik ise konuşmasında Kuşak ve Yol girişiminin, Türkiye için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. Sadece bölgesel ekonomilerle ilişkileri ve Gümrük Birliği aracılığıyla Avrupa Birliği pazarına erişimi düşünüldüğünde bile, Türkiye’nin, BRICA için batı ve doğu arasındaki stratejik köprü rolünün açık olduğunu belirten Bilecik, şöyle konuştu: "Bu girişimin taşıyıcısı konumunda olan Çin’le Türkiye’nin ikili ekonomik ilişkileri hakkında da kısa birkaç not paylaşmak istiyorum. Almanya’nın ardından en büyük ikinci ticari partnerimiz olan Çin’in, ticaret hacmimiz içerisindeki payı son yıllarda giderek artıyor. Öte yandan, Çin’le aramızdaki ticarette önemli bir dengesizlik mevcut.
Bu dengesizliğin ortadan kalkması için Çin’den Türkiye’ye yatırımların artması gerekiyor. Bir süredir bu alanda artış var ancak biz potansiyelinin çok daha yüksek olduğuna inanıyoruz. Çin’le özellikle teknoloji alanında yapılacak iş birlikleri, önümüzdeki dönemde ekonomik ilişkilerimiz açısından büyük önem arz ediyor."
Bilecik, Kuşak ve Yol girişiminin, oldukça büyük ve çok boyutlu bir proje olduğunu vurgulayarak, "Türkiye’de her kurum, bu projenin kendi alanına giren kısmını takip etmekte. Projeyi daha iyi takip edebilmek ve sağlayacağı yatırım ve finansman imkanlarından daha iyi yararlanabilmek için Türkiye’nin projeye yaklaşımını tek elden yürütecek ve eş güdümü sağlayacak bir mekanizmanın kurulmasının faydalı olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.