OİBVentures Mobilite İnovasyon Fonu Tanıtıldı: Mobilite Girişimlerine Yeni Finansman Desteği
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) öncülüğünde ve Türkiye Kalkınma Fonu (TKF) desteğiyle hayata geçirilen OİBVentures Mobilite İnovasyon Fonu’nun tanıtım toplantısında konuştu. Bakan Bolat, fonun mobilite alanında faaliyet gösteren girişimlerle sanayi arasında güçlü bir köprü görevi üstleneceğini belirtti.
İstanbul’da gerçekleştirilen lansmanda konuşan Bolat, Türkiye’nin otomotiv sektöründe son yıllarda önemli bir dönüşüm yaşadığını vurgulayarak, sektörün geçen yılı 41,5 milyar dolarlık ihracatla tamamladığını ve toplam mal ihracatının yaklaşık yüzde 15’ini oluşturduğunu ifade etti. Türkiye’nin yıllık araç üretiminde dünyada 13’üncü, Avrupa’da ise 5’inci sırada bulunduğunu hatırlatan Bolat, sektörün güçlü üretim altyapısı, ihracat kapasitesi ve nitelikli insan kaynağı sayesinde küresel ölçekte rekabet gücünü artırdığını söyledi.
Yeni fonun temel hedefinin mobilite ekosisteminde faaliyet gösteren yenilikçi girişimlere finansal ve stratejik destek sağlamak olduğunu belirten Bolat, özellikle akıllı ulaşım sistemleri, elektrikli araç teknolojileri, otonom sürüş çözümleri, mobilite yazılımları ve sürdürülebilir ulaşım alanlarında geliştirilen projelerin destekleneceğini kaydetti.
Bolat, fonun uzun vadede dış kaynaklara bağımlı olmadan kendi kendini besleyen bir yapıya dönüşmesini hedeflediklerini ifade ederek, “Bu fonun kuracağı sanayi-startup iş birliği köprüsü, Türk otomotiv sanayisinin üretim gücü ile yenilikçi girişimlerin potansiyelini buluşturacak” değerlendirmesinde bulundu.
OİBVentures Mobilite İnovasyon Fonu’nun, Türkiye’nin mobilite ve otomotiv teknolojilerinde küresel rekabet gücünü artırırken, girişimcilik ekosistemine de yeni bir ivme kazandırması bekleniyor.
