"Piyasa programa güvendi, Türkiye'nin finansmana erişimi kolaylaştı"
Bakan Mehmet Şimşek, uygulanan ekonomi politikasına piyasa aktörlerinin güvendiğini ve böylece Türkiye'nin finansmana erişiminin kolaylaştığını söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BloombergHT canlı yayınında ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kurala dayalı, uluslararası normlara dayalı bir program çerçevesi koyduklarını ifade eden Bakan Mehmet Şimşek, " Eylül ayında programı koyduk ama fiili uygulama daha erken başladı. Programımızın özü enflasyonu tek haneye indirmektir. Şu anda fiyat istikrarından uzağız ama hedefimiz bu. İkinci hedefimiz borç oranını yüzde 40 seviyesinin altında kalıcı olarak tutmak. Üçüncü hedefimiz sürdürülebilir cari açıktır. Bu hedeflere ulaşmada bize ayak bağı olan kur korumalıdan çıkış hedefimiz var. Burada piyasaları bozmadan kademeli çıkış hedefliyoruz. Program çalışıyor. Bazı alanlarda öngördüğümüzden daha güçlü çalışıyor." ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek, piyasa aktörlerinin programa inanması ile Türkiye'nin dış kaynağa daha kolay ulaşmasının sağladıklarını belirtti. Türkiye'nin daha düşük spreadlerle uluslararası finansmana ulaşma imkanı bulduğunu ifade eden Şimşek, "Geçen yılın ilk 5 ayında Türkiye'den portföy çıkışı var. Haziran-Aralık'ta ise 11.3 milyar dolar net giriş oldu. Türkiye geçen sene yurt dışından yüksek faizle 10 milyar dolar borçlandı. Ama faizler düşüyor. DDM'deki azalmayı izlerseniz rezerv artışı ile birlikte düşünürseniz 60 milyar dolarlık rezerv artışı var. Programın güven boyutu çok iyi çalıştı. Bankaların roll-over rasyosu yüzde 138'lere çıktı. Reel sektörde ise roll-over rasyosu yüzde 123 oldu. Geçen bir bankamız çok uzun vadeli sermaye benzeri kaynak bulabildi. Bunların hepsi programa yönelik güveni gösteriyor." dedi.
Mart ayından itibaren enflasyonun trende oturacağını söyleyen Şimşek, yıllık enflasyonun ise yüksek kalacağını belirtti.
Enflasyonu yükseltecek bir adım atılmayacak
Kuru serbest bıraktıklarını dile getiren Bakan Şimşek, "Geçici olarak enflasyonist etki oldu. Onun da etkisi var. Gelir politikasının etkisi var. Geçen sene deprem oldu. İnşaat malzemelerinde geçen yaz ciddi artış oldu. Bu sene böyle bir artış olmayacak. Para politikası çalışacak. Kurda reel olarak değersizleşme görmeyecek. Deprem etkisi çıkacak. Para politikası, Merkez Bankası'nın uhdesinde. Maliye politikası tarafında enflasyonu yükseltecek bir adım atmayacağız." dedi.
Şimşek ek vergi konusunda ise, "Vatandaşa da piyasalara da iş alemine de sürpriz yapmayacağız. OVP'deki vizyon neyse onu uygulayacağız. Orada vergi istisnalarını gözden geçireceğiz diyor. KDV, gelir vergisi, kurumlar vergisi genel oranlarında artış olmayacak. MTV'de bir düzenleme olmayacak. Piyasalarda güvensizliği artırmak, seçime yönelik bir sürü iddia ortaya konuyor. İddiaları basın danışmanlarımıza sorabilirsiniz. Bunların niyeti kötü. Kayıt dışılık dışında, bazı istisnaların gözden geçirilmesi dışında özel bir çalışmamız yok. Harcamalarda rasyonelleştirmeyi başlattık. Vatandaş bizden de tasarruf istiyor. Vatandaş haklı." ifadelerini kullandı.