PMI İmalat, şubat ayında hız kesti

Turkishtime Dergi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), şubatta bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak 51,7'ye indi.

İSO Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi şubat ayında 51,7 değerine indi. Yeni siparişlerde daralma yaşanmakla birlikte, istihdamda artış kaydedildi. İmalatçılar hammadde tedarikinde sorun yaşadıklarını belirttiler. İSO Türkiye İmalat PMI anketinin şubat ayı sonuçları açıklandı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), şubatta bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak 51,7’ye indi. İSO Türkiye imalat PMI ocakta 54,4 seviyesinde bulunuyordu. İSO Türkiye İmalat PMI, tedarik zincirlerindeki sorunların devam ettiğini, bundan birçok sektörün üretim ve sipariş akışlarının olumsuz etkilendiği kaydedildi.

Bu düşüşe karşın endeks, üst üste 9 aydır eşik değer 50’nin üzerinde seyrediyor. Açıklamaya göre, yeni ihracat siparişleri, üst üste 2’nci ayında da artış kaydetti. Yeni siparişlerdeki yavaşlama ve hammadde arzındaki sorunlara rağmen, talep tarafında gözlenen bazı iyileşme işaretleri, imalatçıların üretimi artırmasında rol oynadı. Üretim üst üste 2’nci ay artış gösterirken bu artış ılımlı düzeyde kaydedildi.

Açıklamaya göre, son aylarda Türk lirasında gerçekleşen değer kazancı, enflasyonist baskıların hafiflemesini sağladı. Girdi maliyetleri artmaya devam ederken, bu artış Temmuz 2020’den bu yana en düşük oranda gerçekleşti. Anket katılımcıları, tedarik zincirlerindeki sorunların devam ettiğini bildirdi. Hammadde teminindeki zorluklar ve nakliye konteynırlarına erişimde yaşanan sıkıntılar, tedarikçilerin teslimat sürelerindeki keskin artışın devam etmesinde rol oynadı. Son aylarda tedarik zincirlerinde yaşanan ciddi aksamalar birçok sektörün üretim ve sipariş akışlarını olumsuz etkilerken, salgın nedeniyle operasyonlar sekteye uğramaya devam etti. Takip edilen 10 sektörden 4’ünün üretimini artırdığı şubat ayında en güçlü büyüme ana metaller sektöründe gerçekleşti. Buna karşılık kimyasal, plastik ve kauçuk ile gıda ürünleri sektörlerinde üretim yeniden hız kesti. Şubatta 10 sektörün tamamında tedarikçilerin teslimat süreleri artarken çoğunluğunda önemli gecikmeler yaşandı.

Enflasyon cephesindeki gelişmeler olumlu

Açıklamada görüşlerine yer verilen IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şubatta yeni alınan siparişlerin yavaşladığına ilişkin işaretlere rağmen manşet Türkiye PMI’nın pozitif bölgedeki seyrini koruduğunu ifade etti.Bu durumun, firmaların yeni siparişlerdeki büyümenin duraksamasından etkilenmeyerek üretim ve istihdamı artırmaya devam etmesinden kaynaklandığını belirten Harker, “Enflasyon cephesinde de olumlu gelişmeler dikkati çekti. Tedarik sorunlarının küresel çapta hammadde fiyatlarında yol açtığı yükselişe karşın, Türk lirasındaki değer kazancı bu baskıları hafifletmeye yardımcı oldu ve satış fiyatlarında geçen yılın nisan ayından beri en düşük oranlı artışın gerçekleşmesini sağladı” değerlendirmelerini yaptı.