Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci''ROKETSAN AR-GE Yatırımları İle Geleceğe Emin Adımlarla İlerliyor''

Turkishtime Dergi

Murat İkinci / Roketsan Genel Müdürü

Roketsan olarak Ar-Ge çalışmalarımızla Türkiye’nin savunmasına en son teknolojiye sahip ürünlerimizle güç katarken gerçekleştirdiğimiz ihracatlarla da dünya devleri ile rekabet eden bir Türk firması olmanın gururunu yaşıyoruz.

Kuruluşundan bu yana roket ve füze alanında önemli boyutta fiziki ve fikri yatırım yapmış, tasarım ve geliştirme yapılanmasını oluşturmuş bir şirket olarak Ar-Ge ve inovasyonu şirket kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Ürün ve teknoloji geliştirme faaliyetlerimizle günümüz teknolojilerini yakalayan özgün ürünler ortaya çıkarıyor, millileştirme çalışmalarımızla ülkemizin dışa bağımlılığını azaltıyor ve geleceğin teknolojilerine yaptığımız yatırımlarla da sektördeki öncü konumumuzu güçlendiriyoruz.

Ülkemizi ve şirketimizi geleceğe taşıyacak Ar-Ge çalışmalarımızın birçoğunu; üniversiteler, araştırma merkezleri, enstitüler, teknoloji geliştirme bölgeleri ve teknoloji transfer ofisleri ile iş birliği içinde yürütüyoruz. Üniversitelerle ortak yürütülen kurumsal Ar-Ge iş birliği programlarımız arasında TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı, TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı, Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Programı ve Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı ve TÜ- BİTAK 1505 Üniversite Sanayi İş Birliği Destek Programı da yer alıyor.
Bu kapsamda 2023 yılında yürüttüğümüz 154 Ar- Ge içerikli proje için ciromuzun yüzde 19’una tekabül eden 4 milyar 165 milyon 682 bin TL bütçe ayırarak geleceğe ilişkin önemli yatırımlara imza attık ve bunun 134’ünü Ar-Ge iş birliğiyle (81 kurum/kuruluş ve 5 üniversite) gerçekleştirdik. 2023 yılında sözleşmesi imzalanmış ve üniversiteler ile iş birliğinde gerçekleştirilen Ar-Ge projelerinin toplam bütçesi ise 10 milyon 276 bin TL seviyesinde gerçekleşti.
Aynı zamanda 2022 yılında 22 patent, 1 faydalı model ve 6 uluslararası patent başvurusuna imza attık. Önceki yıllarda başvurusu yapılmış 21 patent başvurumuz için ise tescil kararı verildi. 2024 yılının ilk yarısında ise 9 adet patent ve 1 adet uluslararası patent başvurusunu hayata geçirdik. Patent sayısını artırmayı, hâlihazırda devam eden yatırımlar aracılığıyla da uzun vadeli kapasite artırımını ve stratejik yetenek kazanımının sürdürülebilir kılınmasını hedefliyoruz.
2024 yılında ise Ar-Ge bütçemizi 7,5 milyar TL’nin üzerine çıkararak geleceğe yönelik; uydu fırlatma teknolojileri, yenilikçi silah sistemlerine yönelik teknolojiler, seyrüsefer, sevk, kontrol, harp başlığı, balistik koruma, ileri malzeme, enerji depolama ve terminal güdüm teknolojileri gibi birçok alanda yeni çalışmalar yapmayı hedefliyoruz.
Bugüne kadar olduğu gibi gelecek yıllarda da yaptığımız Ar-Ge çalışmalarımızla Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarına yönelik en uygun çözümleri sunmaya ve ülkemizin dünya çapında bayrak taşıyıcısı olmaya devam edeceğiz.