Sanayi üretimi beklentiyi aştı: Yüzde 9.1 artış

Turkishtime Dergi

Sanayi üretimi Mayıs'ta piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 9.1 arttı.

Sanayi üretimi, Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0.5 artarken, yıllık artış yüzde 9.1 oldu. Üretimde aylık yüzde 0.3 daralma ve yıllık bazda yüzde 8 artış bekleniyordu. Üretim Nisan'da yıllık yüzde 10.8 artış göstermişti.

TÜİK verilerine göre; sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2022 yılı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,3 arttı.

Aylık bazda ise madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 3 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,8 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,3 azaldı.

Cirolar arttı

Bu arada sanayi, hizmetler, inşaat, ticaret sektörlerinin toplam ciro endeksi mayıs ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 132,7 oranında arttı. Yükselişte, enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlara bağlı olarak sayıların büyümesinin etkisi de bulunuyor. Takvim etkisinden arındırılmış seride aylık bazda ise Mayıs ayında ciro bir önceki aya göre yüzde 4,8 oranında yükseldi. Alt sektörlere bakıldığında, yıllık bazda en yüksek artış yüzde 167,3 ile hizmet sektöründe oldu. Bunu yüzde 132,6 ile ticaret sektörü, yüzde 128,7 ile sanayi, yüzde 78,1 ile inşaat izledi.

Perakende satış hacmi arttı

Perakende sektörünün satış hacmi Mayıs ayında sabit fiyatlarla hem aylık, hem de yıllık bazda artış gösterdi. Satış hacmi bir önceki aya göre yüzde 1,9, bir önceki yıl aynı aya göre ise yüzde 20,8 oranında yükseldi. Artışları sağlayan akaryakıt ve gıda dışı ürünlerin satışlarının yükselişi oldu. Yıllık bazda, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 5,1 artarken, akaryakıt hariç gıda dışı satışlar yüzde 34,3, akaryakıt satışları ise yüzde 10,9 oranında yükseldi. Aylık bazda ise akaryakıt hariç gıda dışı satışların Mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,3 oranında gerilemesi dikkat çekti. Akaryakıt satışı ise fiyat artışlarının da etkisiyle yüzde 7,8 oranında yükseldi. Gıda harcamaları da yüzde 2,8 oranında arttı.

Bu arada, herhangi bir fiyat sabitleme yapılmayan perakende sektörünün cirosuna ilişkin verilere göre sektörün cirosu mayıs ayında bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 139,9 oranında arttı. Gıda satışları yüzde 98,6, gıda dışı ürünler yüzde 138,2, akaryakatı satışlarından elde edilen ciro ise yüzde 235 oranında yükseldi.