TEPAV Verilerine Göre Gıda Enflasyonu Ocak Ayında Keskin Şekilde Yükseldi
TEPAV’ın son verilerine göre Ocak 2026’da aylık gıda enflasyonu yükselerek iki yıllık sürecin en yüksek düzeyine çıktı.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) yayımladığı Gıda Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Ocak 2026’da gıda fiyatlarındaki artış şiddetlendi. Endeks verilerine göre bu dönemde aylık gıda enflasyonu %5,17’ye yükselerek son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı.
TEPAV’ın 1–25 Ocak tarihleri arasında derlediği fiyatlara göre hesaplanan bu artış, aylık bazda gıda fiyatlarının en sert yükselişini temsil ediyor. Diğer ölçümlere göre hesaplanan oranlar bu seviyenin altında kaldı; örneğin TÜRK-İŞ’in mutfak enflasyonu %3,58, İstanbul Ticaret Odası’nın endeksinde ise %4,27 olarak tespit edildi.
Taze meyve ve sebze grubunda ürün bazında farklı eğilimler görüldü. Portakal, havuç ve kuru soğan gibi bazı ürünlerin fiyatları Ocak ayında düşerken, kabak, taze fasulye ve patlıcan gibi ürünlerin fiyatlarında ciddi artışlar kaydedildi. Ayrıca dondurma, tavuk eti ve kabartma malzemeleri gibi ürünlerde de fiyat artışı göze çarptı. Buna karşın mayonez, lokum ve hazır kahve gibi kalemlerde fiyatların gerilediği görüldü.
Yıllık bazda değerlendirmede ise TEPAV’ın gıda enflasyonu %30,5 seviyesinde gerçekleşti. TÜRK-İŞ ve İTO ile hesaplanan yıllık enflasyon rakamları ise daha yüksek çıktı.
Buna ek olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) hesaplanan gıda enflasyonu da Ocak ayı verilerinde yeniden artış gösterdi ve aylık enflasyon %6,19’a yükseldi.
