AR-GE 250


Türk ürünlerinin aranma sayısı dünyada 10 kat arttı

Turkishtime Dergi

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, “Dünyada arama motorlarında ‘Turkish’ ile başlayan kelimeler daha çok aranmaya başladı. Son 5 yıl içinde Türk ürünlerin dünyada aranma sayısı 10 kat arttı” dedi.

İstanbul'da Ticaret Bakanlığı himayesinde, ETİD organizas­yonu ve TİM ile işbirliğiyle dü­zenlenen İstanbul Küresel E-İhra­cat Zirvesi›nin çok verimli geçtiği­ne işaret eden Çevikoğlu, yurt içi ve yurt dışından gelen talebin beklenti­lerin çok üstünde olduğunu aktardı.

Dünyada e-ticaret hacminin 6 trilyon dolar olduğunu anımsatan Çevikoğlu, şunları söyledi:

“İstanbul Küresel E-İhracat Zir­vesi’ne katılan 30 şirket, bu 6 trilyon doların neredeyse 3,5-4 trilyon dola­rını gerçekleştiren şirketler. Dolayı­sıyla hazine gibi, altın değerinde bir zirve. Birinci önceliğimiz markala­rımızın yurt dışındaki pazar yerle­rinde ürünlerini satabilmesi. Dün­yada Türk ürünlerinin bu kadar iyi, kaliteli olduğu, ürün çeşitliliğinin fazlalığı yeni yeni öğreniliyor. Dün­yadaki birçok firma, özellikle doğu firmaları batıya girmenin anahta­rını Türkiye’de görüyorlar. Türki­ye’de e-ihracatın içindeki payı yüz­de 10’lara doğru gidiyor. Dolayısıyla ihracatı artık e-ihracatla birlikte dü­şünmek ve birlikte planlamak gere­kiyor.”

Globalde arama motorlarında ne arandığına yönelik araştırma yap­tıklarını dile getiren Çevikoğlu, “Turkish” ile başlayan kelimelerin daha çok aranmaya başladığını söy­ledi. Çevikoğlu, şu bilgileri verdi: “Bu bir data. Dünyada arama motorların­da ‘Turkish’ kelimesi geldikten son­ra bir de tıklanma oranları geliyor. Bu ise aradığınızı bulduğunuz an­lamını taşıyor.

Hiç arama yapılma­ması ayrı, arama yapılıp tıklanma­ması ayrı, arama yapılıp tıklanma­sı ayrı bir data. Dünyada ‘Turkish’ kelimesinin ‘Turkish delight’ ör­neğinde olduğu gibi iki kelimeli olarak aranma sayıları, aranan şeye tıklanma sayıları dünya­da giderek artıyor. Bu da bi­ze ilginin arttığını gösteriyor. Bunun ihracattaki artışını gö­rünce, bu dataların uyumunu, doğ­ru entegrasyon olduğunu görüyoruz. Son 5 yıl içinde ‘Turkish’le ürünle­rin dünyada aranma sayısı yakla­şık 10 kat arttı.”

“e-ihracat ve e-ticaret büyümesini ikiye katlayacağız”

Çevikoğlu, Türkiye’de e-ticaretin büyümeye devam ettiğini, trendin bu şekilde süreceğini belirtti. Yılso­nu beklentilerine değinen Çevikoğ­lu, “Yılsonu itibarıyla e-ticarette ge­çen seneye göre yüzde 100’ler civa­rında bir büyüme öngörüyoruz, yılı 3,4 trilyon TL bandında kapatacağı­nı düşünüyoruz"dedi.