Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 6.7 büyüdü

Turkishtime Dergi

Türkiye ekonomisi koronavirüs tecrit önlemlerinin uygulamadan kaldırıldığı üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 6.7 büyüdü.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2020'nin üçüncü çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GYSH) zincirlenmiş hacim endeksi olarak, üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6.7 arttı. Mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH de ise üçüncü çeyrekte bir önceki döneme göre artış yüzde 16.7 oldu.

Türkiye ekonomisi koronavirüsün etkilerinin sınırlı hissedildiği ilk çeyrekte yüzde 4.5 büyümüş, salgın sebebiyle sıkı tecrit önlemlerinin en belirgin uygulandığı ve ekonomiye etkilerinin en belirgin hissedildiği ikinci çeyrekte yüzde 9.9 daralmıştı. TÜİK verilerine göre ana faaliyetlerde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 41.1, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 15, sanayi yüzde 8, inşaat yüzde 6.4, tarım yüzde 6.2, diğer hizmetler faaliyetleri yüzde 6, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2.8 ve hizmetler yüzde 0.8 arttı.

Sanayiden 1.45 puan katkı

Büyümenin kaynaklarına üretim ve harcamalar yöntemiyle bakıldığında üretim yönteminde finans sektöründeki büyüme harcamalar yönteminde ise vatandaşın tüketimi ile toplam yatırımlarda yaşanan artış dikkat çekiyor. Üretim yönteminde tarım sektörü üçüncü çeyrekte yüzde 6,2 büyüyerek toplam ekonomiye 0.77 puanlık katkı yaptı. Sanayi üçüncü çeyrekte iyi bir performansa imza attı. Yüzde 8’lik sanayi üretimi büyümesinin ekonomiye etkisi ise 1.45 puan oldu. İkinci çeyrekte sanayideki daralma büyümeyi de 3 puan geriletmişti.

İnşaat 8 çeyrek sonra ilk kez büyüdü

İnşaat sektörü sekiz çeyrektir yaşanan daralmanın ardından bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6,4 büyüme göstermeyi başardı. İnşaattaki büyümede de konut kredisi kampanyaları ile düşük faizli kredi teşviklerinin kampanyalarının etkisi büyük. İnşaat sektöründeki büyümenin ekonomiye katkısı ise 0.42 puan oldu. Kampanyaların etkisi gayrimenkul sektöründe de yüzde 2,8’lik büyüme yarattı.

Hanehalkı tüketim harcamaları yüzde 9.2 arttı

Verilere göre devletin nihai tüketim harcamaları, üçüncü çeyrekte bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 1.1 arttı; yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları yüzde 9.2, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 22.5 artış gösterdi.

Mal ve hizmet ithalatı üçüncü çeyreğinde yüzde 15.8 artarken ihracat yüzde 22.4 azaldı.

Bakan Elvan: Riskleri göz ardı etmiyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, üçüncü çeyrek büyümesinde yurt içi talep artışı etkili olduğuna işaret ederek, riskleri göz ardı etmediklerine vurgu yaptı.

Sosyal medya hesabından üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verilerini değerlendiren Bakan Elvan, “Büyümenin öncü göstergeleri, yılın üçüncü çeyreğinde güçlü bir performansa işaret ediyordu” dedi.

Üçüncü çeyrek büyümesinde yurt içi talep artışı etkili olduğunun altını çizen Elvan, oluşabilecek riskleri göz ardı etmediklerine dikkat çekerek, “Makroekonomik, finansal ve fiyat istikrarını önceleyen politika çerçevemizle; dengeli ve istihdam oluşturan büyüme sürecini sürdürülebilir kılmayı amaçlıyoruz. Üretim ve teknoloji altyapılarımızı yapısal anlamda daha da güçlendirecek adımlar atacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ekonomiyi ilgilendiren tüm kesimlerin sesine kulak verip. Ortak akılla hareket edeceğiz” diye konuştu.