"Türkiye, turizm hedefinde Suudi Arabistan'a yardımcı olabilir"

Turkishtime Dergi

Bakan Şimşek, Türkiye'nin Suudi Arabistan'ın turizm hedeflerine katkı verebileceğini, iki ülke arasındaki işbirliğinin iki tarafın da menfaatine olacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Şimşek, Suudi Arabistan'ın turizm hedeflerinin çok iddialı olduğunu, Türkiye'nin ise bu hedeflere ulaşılmasında destek olabileceğini söyledi.

Türkiye'nin inşaat sektöründe birikimli bir ülke olduğunu dile getiren Şimşek, "Oradaki tesislerin yapılmasına ve işletmesine katkıda bulunabiliriz. Oraya tur operatörlerimiz ile turist götürmeye de katkıda bulunabiliriz. Dolayısıyla Türkiye ile Suudi Arabistan'ın bu alanlarda işbirliği yapması hem bizim hem onların menfaatine. Tur operatörlerimiz yazın buraya nasıl turist getiriyorlarsa, para kazanarak, oraya da turist götürebilirler. Biz artık turizmde dünyada ilk 5'teyiz. Yani 2022'de turist sayısında 4. sıradaydık. Bizim 2023 rakamlarımız belli. Dünya rakamları belli olunca belki muhtemelen yine 3. veya 4. sırada olabiliriz. Dolayısıyla Türkiye'nin bu konuda çok ciddi birikimi var." dedi.

Hedefleri arasında hizmet ihracatını büyütmek olduğunu belirten Bakan Mehmet Şimşek, hizmet ihracatında 100 milyar dolara ulaştıklarını ve bu rakamı büyütmek istediklerini söyledi.

Şimşek, "Hizmet ihracatına Maliye olarak çok güçlü destek veriyoruz. Yüzde 80 matrah indirimi sağladık. Yani diyelim ki Türkiye'den siz herhangi bir ülkeye belli alanlarda hizmet ihracatında bulunursanız fiilen ödeyeceğiniz vergi çok çok düşük düzeyde olacak. Yüzde 80 oranlı bir matrah indirimi var, o da önemli." ifadelerini kullandı.