Referandum sonrası gurbetçilerden emlak atağı

16 Nisan referandumu sonrası Avrupa’da yaşayan beş milyon Türk’ün gayrimenkul yatırım alışkanlıkları değişmeye başladı.
Bugüne kadar çoğunlukla gayrimenkul yatırımlarını yaşadıkları ülkelere yapan gurbetçiler konut, emlak gibi uzun vadeli yatırımlarını artık Türkiye’ye yönlendirmeye başladı. Özellikle Ege bölgesi başta olmak üzere Marmara ve Güney sahillerine emlak siparişleri artmaya başladı. Ev almak için gelen gurbetçilerin söylediği ilk gerekçe batıda yükselen İslam karşıtlığı ve Türkiye’yi yalnızlaştırma politikaları oldu.
Türkiye’nin her yerinde emlak satışı yapan Projebeyaz Uluslararası Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun: ”Referandum sonrası bize gelen gayrimenkul talepleri anormal şekilde gurbetçilerden oldu. Bu güne kadar görmediğimiz yoğunlukta emlak alımı için ofislerimize gelmeye, ofislerimizi aramaya başladılar. Almanya’daki emlak ofisimiz gayrimenkul soran, pazar araştıran, emlak almak isteyen gurbetçi vatandaşlarımız ile doldu. Gurbetçiler daha çok Ege ve Akdeniz Bölgesi’ni tercih ediyor. Ev tiplerinde de genellikle 2+1 veya 3+1’e talep var‘’ dedi.
Bu veriler doğrultusunda gurbetçinin emekli olduktan sonra Türkiye’ye dönmeye kararı verdiği görülüyor.
Veriler
2016'da Hollandalı gurbetçiler Türkiye'den 217, Belçikalılar ise 198 konut alırken; 2017’nin ilk 3 ayında İsveç 58 konut aldı. Gurbetçilerimizin yoğun yaşadığı Almanya ve İngiltere ise takip eden ülkeler oldu.
Yılın 10 ayında Almanya’dan 664'ü arsa, 973'ü konut 2 bin 637 mülk edinirken, İngiltere’den ise bin 129'u arsa, bin 326'sı konut 2 bin 455 taşınmaza sahip oldu. Bu ülkeleri ise bin 256 taşınmazla Norveç takip etti.
Türkiye'den gayrimenkul alımına yoğun ilgi gösteren ülkeler arasında ABD, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, İrlanda, Kazankistan, Ukrayna da bulunuyor. Bunun yanında Bangladeş, Bolivya, Brezilya, Etyopya, Hindistan, Malezya, Meksika, Slovenya, Sudan, Umman, Tanzanya, Tayland, Venezuela gibi ülkeler ise taşınmaz satışında son sıralarda kaldı.