Uzmanlardan enerji bağımlılığı uyarısı
Türkiye, Rusya ile enerji ithalatı payını yüzde 68'e çıkarırken, uzmanlar Türkiye'nin Rusya'ya bağımlılığının riski bir noktaya geldiği uyarısını yapıyor.
Rusya, 1 Mart'tan itibaren benzin ihracatını altı ay süreyle askıya aldı. Rusya'nın en büyük enerji ihracatçılarından biri olan Türkiye'nin bu karardan nasıl etkileneceği ise merak konusu oldu.
Enerji uzmanları, Türkiye'nin benzinde Rusya'ya bağımlılığı bulunmamasından ötürü kararın Türkiye'yi etkilemeyeceğine ancak kararın kapsamının genişletilmesi durumunda sorunlar ortaya çıkabileceğine vurgu yaptı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) son verileri Türkiye'nin ham petrol ve petrol ürünlerinde Rusya'ya olan bağımlılığının yüzde 68'e kadar yükseldiğine işaret ediyor.
Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasından sonra Avrupa ülkelerinin Rus petrol ve doğal gaz ithalatının büyük bölümünü durdurmasının ardından Türkiye, Batı'da Rus enerjisinin en büyük ithalatçılarından oldu. Türkiye bu nedenle uzun süredir Rusya'dan hem petrol hem de petrol ürünü alımlarında avantajlı fiyat kullanıyor.
Türkiye ve Türk şirketleri, indirimli Rus petrolü ve rafine ürün ithalatını artırarak, 2023 enerji faturalarında yaklaşık 2 milyar dolar tasarruf sağladı.
Öte yandan Türkiye'nin Rusya'dan enerji ithalatı ham petrol ve petrol ürünleriyle sınırlı değil.
EPDK verilerine göre Türkiye, 2022 sonu itibariyle Rusya'ya doğal gazda yüzde 39,5, taş kömüründe yüzde 43 bağımlı görünüyor.