AR-GE 250


Dünya piyasaları haftanın son gününü iyimser geçiriyor!

Barış Soydan

Akbank Ekonomik Araştırmalar'ın son analizi...

 

  • Önceki gün güçlü açıklanan ABD dayanıklı mal siparişleri verisinin ardından dün beklentilerin üzerinde bir seviyeye revize edilen ikinci çeyrek büyümesi, küresel risk iştahına destek veriyor. Petrol stoklarında yaşanan beklenmedik gerileme ise, görülen fiyat seviyelerinin üretim maliyetleri açısından tabana yakın seviyeler olduğu sinyalini taşıyor ve petrol fiyatlarında yaşanan hızlı toparlanmada önemli bir faktör. Çin dışında bölgesel ekonomik faaliyetlere ilişkin verilerin olumlu açıklanması, Çin kaynaklı volatilitenin yayılma etkisini sınırlaması açısından önemli. Fakat bu olumlu veri seyrinin henüz genele yayılmış olmaması, risk iştahındaki iyileşmeyi de kırılgan kılıyor.

 

  • Küresel piyasalardaki iyileşme, Türk Lirası’na ve TL cinsi varlıkların performansına da olumlu yansıyor. Yurtiçinde önemli bir ekonomik veri akışının bulunmadığı bir ortamda, yurtdışı verilerin yurtiçi piyasalara da yön vermesini bekliyoruz. Haftasonunda merkez bankalarının üst düzey yetkilileri arasında gerçekleştirilecek sempozyumda, özellikle Fed Başkan Yardımcısı Fischer ve ECB Başkan Yardımcısı Constancio’nun açıklamaları önümüzdeki hafta piyasaların yönü açısından önemli olacaktır.

 

  • ABD’de beklentilerin üzerinde büyüme rakamı. Ekonomi yılın ikinci çeyreğinde öncü veriye göre yıllıklandırılmış %3,7 ile beklentilerin üzerinde güçlü artış gösterdi.  Yukarı yönlü revizyonda tüketim, yatırım harcamaları etkili olurken, her iki kalemin büyümeye katkısı sırasıyla +2,1 ve +0,7 puan oldu.

 

  • Petrol fiyatları günlük bazda %10 yükseldi. Önceki günlerde diğer piyasalardan görece daha ılımlı bir toparlanma gösteren petrol fiyatları dün olumlu ABD büyüme verisi ile 4 $’ın üzerinde oldukça sert bir yükseliş gerçekleştirdi. Brent ve WTI petrol bu sabah sırasıyla varil başına 48,3 ve 43,1 $ ile 19 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyesinden işlem görüyor.

 

  • Global borsalarda da yükselişler görüldü. ABD borsaları günü %2,4, Avrupa borsaları %3’ün üzerinde primli tamamladılar. Yurt içinde de BİST-100 endeksi %1,6 artışla günü 74.813 seviyesinden kapattı. Asya borsalarında Nikkei-225 verisi ABD’de güçlü büyüme verisi ve Japon ekonomisine ilişkin olumlu veri akışının etkisiyle %2,8 primli işlem görüyor. Şangay borsasında da yükseliş sürüyor: Dün günü %5 yükselişle tamamlayan borsa bu sabah %2 primli.

 

  • ABD’de tahvil getirileri yükselmeye devam etti. ABD’de büyüme verisinin beklentileri aşması ve petrol fiyatlarındaki hızlı yükseliş tahvil getirilerinin yukarı yönlü trendini korumasına neden oldu. 10 yıllık getiri dün %2,20’yi test ederken, 2 yıllık getiri ise %0,68 seviyelerini test etti. Yurtiçi tahvil piyasalarında da getiriler sınırlı da olsa gerilemeye devam etti. Gösterge ve 10 yıllık getiri sırasıyla %10,98 ve %10,18 seviyelerine kadar geriledi.

 

  • Beklentilerin üzerinde gelen ABD verileri ve Kansas Fed Başkanı Esther George’un açıklamaları sonrası dolar toparlanıyor. George, Fed Eylül ayı toplantısı öncesi, son zamanlarda yaşanan piyasa volatilitesinin ABD ekonomisi üzerinde olası etkilerini görebilmek için yeterli zamanın olduğunu belirtirken, ekonominin güçlü seyretmeye devam ettiğini vurguladı. €/$ 1,1255 USD/JPY, enflasyon verisi sonrası 121 seviyelerinde yatay seyrediyor. Japonya’da Temmuz ayı yıllık çekirdek enflasyonu %0 ile beklentilerin (-%0,2) bir miktar üzerinde gerçekleşirken, BoJ üzerinde ek genişleyici adım baskısı da artıyor.

 

  • Gelişmekte olan ülke para birimlerinde toparlanma devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki dünkü hızlı toparlanmanın etkisiyle Rusya rublesi dün %4,4 değer kazandı. Endonezya rupiahı, yeni açıklanan teşvik paketinin etkisiyle %1 değer kazandı. TL de değer kazanıyor: Dün $/TL 2,90’ın altını test etti; bu sabah 2,91 seviyelerinde. Döviz sepeti ise 3,09’da.