ARGE 250


Dünya piyasalarında Çin tedirginliği

Barış Soydan

Akbank'ın piyasalara ilişkin son analizi...

 

  • Çin ekonomi yönetiminin, yerel para birimi yuanın değer kaybetmesine izin vermesi ve Asya'da artan jeopolitik belirsizlikler, küresel risk iştahının da zayıf seyrini sürdürmesine neden oluyor. Her ne kadar gelişmekte olan piyasalar genel endeksi tarihi düşük seviyelerinde olsa da; Çin hisse senedi piyasası değerlemelerinin hala yüksek oluşu, bu ülke kaynaklı yayılma risklerinin devam ettiğine işaret ediyor. Ayrıca dolar endeksinde görülen kademeli değer kazancı da, izlenmesi gereken bir risk faktörü.

 

  • Yurtiçinde ise; Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı, yerel riskli aktiflerin de zayıf performans göstermesine neden oluyor. Yurtiçi önemli veri açıklamasının olmadığı günde; Aralık ayı ABD özel sektör istihdam artışı ve hizmet sektörü beklentisi verileri ayrıca Fed toplantı tutanakları, piyasalara yön verebilir.

 

  • Çin yuanındaki devalüasyon döviz piyasaları üzerinde baskı üretmeye devam ediyor. Yuanın ticaret ortaklarına göreli olarak aşırı değerli olması ve yuanın IMF’nin SDR rezerv para birimine dahil olma süreci nedeniyle, yuanda devaülasyon devam ediyor. Hafta başından bu yana yuan %1 değer kaybetti; USD/CNY son 4,5 yılın en yükseğinde. Yuanda ek devaülasyon beklentisinin yanı sıra Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesi de güvenli liman talebini de artırıyor; USD/JPY 118,6 ile son 2,5 ayın en düşüğünde.

 

  • €/$’da ise beklentilerin altında kalan enflasyon verisinin etkisi görülüyor; €/$ 1,0750 Dolar endeksi DXY ise dün toparlanmasını sürdürdü ve 99,6’yı gördü; bu sabah 99,4’te. Bugün açıklanacak Fed toplantı tutanakları doların seyrinde etkili olacak. Gelişmekte olan ülke para birimlerine dün satışlar hakim oldu. TL’deki değer kaybı devam ediyor; $/TL 3 ay sonra yeniden 3 seviyesinde; döviz sepeti 3,11’de.

 

  • Petrol talep endişeleriyle geriliyor. Üretimin güçlü seyretmesinin yanında Çin ve ABD’de sanayi üretiminin ivme kaybettiğine yönelik gelen veriler petrol fiyatlarını baskılarken, Suudi Arabistan’ın Avrupa’ya sattığı petrol fiyatlarında indirime gitmesi de düşüşte etkili oldu . Brent petrol bu sabah 36,4 $/varil’e kadar gerilemiş durumda.

 

  • ABD 10 yıllık getirisi sınırlı geriledi. Son günlerde gerileyen risk iştahıyla aşağı yönlü bir eğilim içerisinde olan ABD 10 yıllık getirisi bu sabah 2 baz puan düşüş ile %2,22 seviyelerinde. Yurtiçi tahvil piyasasında kısa tarafta satıcılı seyir devam etti. 2-5 yıl arası getiriler 16-18 baz puan arasında yükselirken 10 yıllık getiriler yatay bir seyir izledi. Gösterge ve 10 yıllık getiri günü sırasıyla %11,19 ve %10,04 seviyelerinden tamamladı.

 

  • Yıla sert düşüşlerle başlayan Çin hisse senedi piyasaları kısmen toparlandı.  Dün gün içinde Çin borsasında iki günlük kayıpların %10’a yaklaşmasının ardından günlük bazda yatay bir kapanış gerçekleşmişti. Bu sabah ise Çin’de açığa satışa yönelik yasakların uzatılabileceğine yönelik haberler ile Şangay endeksi %2’ye yakın primli.

 

  • Hisse senedi piyasalarında Pazartesi günkü sert düşüşün ardından, dün sınırlı toparlanmalar görüldü. Avrupa borsalarında %1,2’ye varan kazançlar görülürken, güne olumlu başlayan ABD borsaları Apple’ın İphone üretimini azaltacağını açıklamasının etkisiyle baskılandı; günü yataya yakın kapadılar. BIST-100 de günü %0,2 yükselişle 70.688’den tamamladı.