AR-GE 250


Dünya piyasalarının yüzü bugün neden gülüyor?

Barış Soydan

Akbank Ekonomik Araştırmalar biriminin son raporu: Dünyada ve yurtta ekonominin son fotoğrafı...

 

  • Küresel risk algısı, ABD ve Çin kaynaklı olumlu ekonomik veri akışı ve emtia fiyatlarındaki düşük seyre hassas hisse senetlerinin değerlemelerinde görülen daha dirençli seyirle, bir miktar iyileşti. ABD hisse senedi piyasalarındaki güçlü seyrin, diğer riskli aktif değerlemelerine de yön veriyor olması, küresel piyasaların ABD ekonomik verilerine hassasiyetinin devam edeceğini ortaya koyuyor. Bu nedenle; Fed Başkanı Yellen’ın bugün yapacağı açıklamalar ve Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi, risk algısının seyrini tayin edebilecek nitelikte.

 

  • Risk algısındaki iyileşme, günlük bazda gelişmekte olan ülke para birimlerine ve hisse değerlemelerine olumlu yansıyor olsa da bu Temmuz-Eylül dönemi son yılların en zorlu dönemlerinden biri oldu. Kredi riski sigorta primlerindeki, tapering sürecinde yaşanandan daha yüksek seyir ise, kırılganlığın orta vadede sürebileceğine işaret ediyor.  Kırılganlığın kalıcı azalabilmesi için, ilgili ülkelerdeki büyüme görünümünün güven vermesi gerekli. Bu açıdan; yarın Çin’de açıklanacak öncü büyüme göstergesi, piyasalar tarafından yakından takip edilecektir.

 

  • Dolar, bir miktar toparlanan risk iştahının etkisiyle sınırlı güçleniyor. Dün 119,2 seviyelerini gören USD/JPY, bu sabah 120 seviyelerini test ediyor. Bugün açıklanan Japonya sanayi üretimi ve perakende satışlar verisinin beklentilerin altında kalarak resesyon riskini artırmasıyla, BoJ’dan yeni bir genişleyici adım beklentileri de artıyor. €/$ 1,1245’te. Dün beklentilerin altında kalan Almanya yıllık enflasyon verisinin ardından, bugün açıklanacak Euro Bölgesi  enflasyonu, ECB’nin yeni bir genişleyici adıma gidip gitmeyeceği ile ilgili fikir verecek. Ağustos’ta %0,1 olan yıllık enflasyonun %0’a gerilemesi bekleniyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri de artan risk iştahıyla bir miktar toparlandı: Dün Brezilya reali %1,2, Güney Afrika randı %0,6, Rusya rublesi %0,5 değer kazandı. TL’de de benzer bir seyir görüldü: $/TL ve döviz sepeti sırasıyla 3,0310 ve 3,2190 seviyelerindeler. Bugün açıklanacak ABD ADP özel sektör istihdam verisi, öncü gösterge olarak takip edilecek.

 

  • ABD’de tahvil getirileri son 1 ayın en düşüğünde. Global büyüme endişeleri ABD tahvil getirileri üzerinde etkili oluyor. Dün ABD 10 yıllık getirisi %2,05 ile Ağustos sonundan bu yana en düşük seviyelere gerilerken, 2 yıllık getiriler de %0,65 seviyelerine çekildi.  Yurtiçinde ise tahvil piyasasında düşük hacimli seyir devam ediyor. Dün açılışta satıcılı seyreden gösterge  tahvil getirisi %11,61 ile yatay kapanış gerçekleştirirken, 10 yıllık getiri 9 baz puan artış ile %11,07’ye yükseldi.

 

  • Global hisse senedi piyasalarında volatil seyir devam ediyor. Dün de güne kayıplarla başlayan Avrupa ve ABD hisse senedi piyasaları Glencore’dan gelen pozitif açıklamalar ve risk iştahındaki sınırlı toparlanma ile kayıplarının önemli bir kısmını telafi etti. Avrupa borsalarının genelini gösteren FTSE Eurofirst endeksi günü %0,6 kayıpla tamamlarken, ABD’de S&P 500 endeksi günü %0,1’lik primle tamamladı.

 

  • Yurtiçinde BIST-100 endeksi de 72.638 seviyesini test etmesinin ardından günü %1,3’lük artışla 74.250 puanla tamamladı.  Bu sabah olumlu gelen Çin tüketici güven endeksinin etkisiyle Asya piyasaları da pozitif bir açılış sergiledi. Japonya’da Nikkei 225 endeksi %3’ün üzerinde artış gösterirken, Şangay ise %1’in üzerinde primli.

 

  • Emtia piyasalarında toparlanan risk iştahıyla endüstriyel metal fiyatlarında bu sabah %1’e yakın  yükselirken, WTI petrolü stoklardaki artışın etkisiyle satış baskısı altında; 44,9 $/varilde. Altın ise gerilemeye devam ediyor: Geçtiğimiz hafta Perşembe günü 1.156 $/ons’u gören altın, düşüşünü 4. güne taşıyor: 1.127 $/ons’ta.