Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini 23,2'ye yükseltti
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun sunumunu yaptığı 2022 yılının ilk Enflasyon Raporu'nda enflasyon tahminlerine yukarı yönlü sert revizeler geldi. 2022 yıl sonu için yüzde 11,8 olan enflasyon tahmini 11,4 puan artışla yüzde 23,2'ye yükseltildi. Gıda enflasyonunda beklentiler 11,3 puan artırıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon Raporu 2022-I"in tanıtımı amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Bgünkü toplantıda piyasaların merakla beklediği yıl sonu enflasyon öngörüsü yukarı yönlü revize edildi. Merkez Bankası’nın 28 Ekim 2021’de yayımladığı son Enflasyon Raporu’nda yüzde 11,8 olarak öngördüğü 2022 yıl sonu enlasyonun tahminini yüzde 23,2 olarak güncelledi. 2023 yılı sonunda ise bir önceki raporda yüzde 7 olarak tahmin edilen enflasyon yüzde 8,4 seviyesine yükseldi.
Bir önceki enflasyon raporunda 2021 yıl sonu için yüzde 18,4 oranında bir enflasyon tahminine yer verilirken, Aralık 2021’de yıllık tüketici enflasyonu yüzde 36,08 ile 19 yılın zirvesine ulaşmıştı.
Gıda enflasyonu beklentisi yüzde 24,2'ye çıktı
Merkez Bankası, gıda enflasyonu öngörülerinde de artışa gitti. Buna göre 2022 yıl sonu için 13,9 olarak öngörülen gıda fiyatları enflasyonu beklentisi yüzde 24,2'e çıkartıldı. TCMB'nin 2023 yıl sonu için gıda enflasyonu öngörüsü ise yüzde 10 oldu.
TCMB'nin raporda açıkladığı tahminler arasında yer alan petrol fiyatlarına da yukarı yönlü revize geldi. 77,5 dolar olan 2022 yılı ortalama petrol fiyatları tahmini 80,4 dolara yükseltilirken 2023 yılı ortalama petrol fiyatları tahmini ise 74,3 dolar oldu.
TCMB'nin 2022 yılı ortalama ithalat fiyatları değişim tahmini yüzde 8,2 olarak açıklandı. Önceki öngörü yüzde 6 düzeyindeydi. TCMB'nin 2023 yılı ortalama ithalat fiyatları değişim eksi yüzde 6,7 şeklinde belirlendi.
"TCMB 20 Aralık'ta tek kuruş satmamıştır"
Sunum ve enflasyon tahminlerini açıkladıktan sonra soru cevap bölümünde gelen soruları yanıtlayan Kavcıoğlu, 20 Aralık'ta Merkez Bankası'nın döviz satışına ilişkin soruya verdiği yanıt şöyle oldu: "20 Aralık'ta TCMB tek kuruş satmamıştır. Bireysel ve kurumsallar 20 Aralık'ta 2,25 milyar dolar sattı. Bilançoda rezervlerin düşmesine yönelik yorumlar yanlıştır. Rezervlerdeki düşüşte BOTAŞ'a yapılan döviz satışı etkili oldu. Rezervlerimizin yükseltilmesi yönündeki çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. BAE ile swap anlaşması yaptık. 1-2 ülke ile görüşmelerimiz devam ediyor."
'Liralaşma Stratejisi' açıklandı
Kavcıoğlu, enflasyon raporu sunumunda "TCMB'nin politika gözden geçirme sürecinde liralaşma stratejisi çerçevesinde, yakın, orta ve uzun vadede devreye alınacak tüm uygulamaların odağı, fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla finansal sistemin liralaşmasını sağlamak olacaktır" dedi.
"Liralaşma Stratejisi"nin TCMB'nin içinde bulunduğupolitika gözden geçirme sürecinin "asli unsurlarından biri" olarak tanımlayan Kavcıoğlu "Liralaşma Stratejisi yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla, Türk lirasının sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmaktadır" dedi.
Kavcıoğlu, kur korumalı mevduat kullanımının 209 milyar TL'ye ulaştığını ve bunun yaklaşık 5 milyar dolarının TL'ye dönüştürülen döviz hesaplarından yani TCMB imkanından kullanım olduğunu da söyledi. Sistemin ilk 1 ayının geride kaldığını ve bunun büyük bölümünün de sistemin işlemesi için geçtiğini belirten Kavcıoğlu son 2-3 günde geçişin hızlandığını da söyledi.
"Son 2-3 günde görüyoruz DTH'dan çözülümün hızlandığını görüyoruz. Toplamda 5 milyar dolara yaklaştık, bugün itibarıyla 4.7 milyar dolar" diyen Kavcıoğlu, tüzel kişilerin de sistemi daha belirgin kullanmasını beklediğini ve şu an memnun oldukları kullanımın daha da artacağını belirtti.