Piyasalar hafta sonuna nasıl girdi?

Barış Soydan

Akbank'ın piyasalara ilişkin son dakika değerlendirmesi...

 

  • Çin ekonomi yönetiminin yerel para birimi yuanın referans seviyesini bir miktar daha değerli seviyede belirlemesi ve hisse senedi piyasasına yönelik oynaklığı azaltmada başarılı olmayan işlem durdurucu mekanizmayı kaldırması; önce Çin hisse senedi piyasasına, ardından küresel risk iştahına destek verdi. Ancak, Çin hisse senedi değerlemelerinin göreli yüksek seyri, orta vadede risklerin devam ettiğine işaret ediyor.

 

  • Bugün ise; ABD'de açıklanacak işgücü piyasası verilerinin, risk algısı açısından belirleyici olmasını bekliyoruz. Her ne kadar, artık ABD'de politika belirleyicisi nitelikteki parametre, kriz sonrası iyileşmenin daha sınırlı olduğu enflasyonsa da, bugünkü veri akışı ABD’deki ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği ile ilgili fikir vermesi açısından önemli olacak.

 

  • Çin’den gelen olumlu haber akışı, yurtiçi piyasalara da destek veriyor. Dolar/TL’nin kurunun 3 seviyesinin altına gerilemesiyle yerel riskli aktiflerin de gösterdiği toparlanma; negatif veri akışının devam etmediği bir ortamda, TL’nin ve TL cinsi aktiflerin olumlu performans gösterebileceğine işaret ediyor. Ayrıca, bugün açıklanacak sanayi üretimi verisinin, bir miktar ayrışmaya neden olabileceğini düşünüyoruz.

 

  • Çin yuanındaki hareket döviz piyasalarına yön vermeye devam ediyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri, yuanın 9 günün ardından ilk defa orta noktasının bir miktar güçlü belirlenmesiyle bu sabah toparlanıyor. Bu sabah USD/CNY (on-shore) %0,2 gerilerken, on-shore ve off-shore piyasalardaki yuan arasındaki farkın Çin otoritelerinin müdahalesinin de etkisiyle bir miktar kapanması yuanın devaülasyonuna ilişkin endişeleri bir miktar hafifletti. Şangay borsası da bu sabah %2,3 primli işlem görüyor.

 

  • Buna paralel güvenli liman talebiyle dün 117,3 seviyelerine kadar gerileyen USD/JPY, bu sabah 118,5’te. Dün 1,0940 seviyelerine kadar yükselen €/$, ABD tahvil getirilerindeki toparlanmanın da etkisiyle bu sabah 1,0860’ta. Dün sert satış baskısı altında kalan gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimleri, Çin’den gelen olumlu haberlerle hızlı toparlandılar; ancak Güney Afrika randı buna rağmen günü %1,3’lük kayıpla rekor düşük seviyelerden tamamladı. Bu sabah ise GOÜ’lerde olumlu bir seyir hakim. TL’de de diğer GOÜ’lere paralel bir seyir görülüyor: Dün 3,0280’i test eden $/TL, bu sabah 2,9895’te; 3,1570’i test eden döviz sepeti ise 3,1190’da.

 

  • Güvenli liman talebinin azalmasıyla global tahvil getirileri de yükselişte. %2,12’yi gören ABD 10 yıllıkları %2,17 seviyelerinde. Yurt içinde de tahvil getirileri bir miktar geriledi; gösterge faiz %11,20, 10 yıllık getiri %11,1’de.

 

  • Çin endişelerinin hafiflemesi petrole destek veriyor; altını geri çekiyor. Dün 32,2 ile son 11 yılın en düşük seviyelerini gören petrol fiyatları bu sabah toparlanıyor; Brent petrol 34,5 $/varil seviyelerinde.

 

  • ABD ve Avrupa borsalarında ise dün düşüşler sürdü. S&P 500 endeksi günü %2,4, DAX %2,3 değer kaybıyla tamamladı. Yurt içinde ise BİST-100 endeksi son 3 günde toplam %1,4 prim yaptı.

 

  • Yurt içinde bugün Kasım ayı  sanayi üretimi verisi açıklanacak. Ekim’de sanayi üretimi takvim etkilerinden arındırılmış olarak yıllık %4,6  ile güçlü artış göstermişti. Sanayi üretiminin bu ay da artış eğilimini sürdürmesi ve Kasım’da yıllık %4,3 artış göstermesi bekleniyor.

 

  • Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı kademeli olarak gerilemeye devam ediyor ancak halen yüksek: Kasım’da oran %10,5. Ekonomideki ılımlı toparlanma eğilimine bağlı olarak işsizlik oranı geriliyor, ancak iyileşme henüz sınırlı.