AR-GE 250


Dünya ekonomisi haftaya nasıl başladı?

Barış Soydan

İşte Ak Yatırım'ın bu sabah itibarıyla piyasalara ilişkin analizi...

 

  • İki hafta önce, Çin Yuanı'nda gerçekleşen devalüasyonla beraber artan piyasa volatilitesi, küresel risk algısını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Çin hisse senedi piyasasında devam eden düşüşlerin, yuanda yeni bir devalüasyon ihtimalini artırması, bu süreçte gelişmekte olan ülke para birimlerinin zayıf seyretmeye devam etmesini getiriyor. Ayrıca; petrol, bakır gibi endüstriyel üretim için önem taşıyan birçok emtia fiyatında yaşanan sert gerilemeler, ilgili emtiaları ihraç eden birçok gelişmekte olan ülke için ek bir risk faktörü.

 

  • Global piyasalarda belirsizliğin sürüyor oluşu ve diğer belirsizlikler, TL’nin de zayıf seyretmesine neden oluyor. Bu seyir de yurtiçinde, faizin yükselmesini ve BIST’deki gerilemeleri beraberinde getiriyor. Yurtiçi piyasalarda kalıcı bir toparlanma olabilmesi için, küresel ve yerel belirsizliklerin azalmasının gerektiğini değerlendiriyoruz.

 

  • Çin borsasında düşüş sürüyor. Cuma günü açılanan PMI verisinin son 6,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmesinin ardından borsada sert satışlar sürüyor. Otoritelerin aldıkları önlemlere rağmen ekonomideki zayıf seyrin sürmesi endişelerin artmasına neden oluyor. Şangay borsası geçen hafta haftalık olarak %11,5 düşüş gösterirken, bu sabah %7 değer kaybıyla işlem görüyor. Japon Nikkei-225 endeksi ise bu sabah %4,4 düşüşle işlem görürken, endeks Nisan ayından bu yana ilk defa 19.000 seviyesinin altına geriledi.

 

  • EUR/USD paritesindeki sert yükseliş devam ediyor. Çin’e yönelik artan endişelerin Fed’in faiz artımını erteleyebileceği yönündeki beklentilerin kuvvetlenmesiyle EUR/USD paritesi 1,15’in hemen altını test etti ve bu sabah 1.1442 seviyelerinden işlem görüyor. Benzer şekilde güvenli liman olarak görülen Yen de USD’ye karşı değerlenmeye devam ediyor. USD/JPY paritesi bu sabah 121 seviyelerinde. Gelişmekte olan ülke kurları da global belirsizlikler ve düşen emtia fiyatları nedeniyle satıcılı bir seyir izliyor. USD/TL yeniden 2,9868 seviyesini test etmesinin ardından 2,9530 seviyelerinden işlem görüyor. Sepet kur da 3,2062 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini test etmesinin ardından 3,1670 seviyesinde.

 

  • ABD 10 yıllıkları %2’nin altına geriledi. Güvenli liman talebinin artması ve petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesiyle ABD 10 yıllık getirileri bu sabah %1,99 ile Nisan sonundan bu yana en düşük seviyelere geriledi.

 

  • Petrol fiyatlarındaki düşüş sürüyor. Global ekonomik aktiviteye yönelik endişeler artarken, ABD’de aktif sondaj kuyularının artmaya devam etmesi petrol fiyatlarındaki baskının artmasına neden oluyor. WTI tipi petrol 39,4 $/varil’e kadar gerilerken, Brent tipi petrol 44,2 $/varil seviyelerinde. Emtiaların genelinde de düşüşler devam ederken, altın Fed’in faiz artışının erteleyebileceği beklentileriyle bu sabah daha sınırlı kayıplar yaşıyor ve 1.155 $/ons seviyelerinde.

 

  • Bu hafta yurt içinde Salı günü Ağustos ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. Temmuz ayı reel sektör güven endeksi gelecek üç aya ilişkin üretimin gerilediğine, ihracat siparişlerinde bir miktar artış olmakla beraber 2014 seviyelerinin altında seyrettiğine  işaret etmişti. Ayrıca yatırım eğilimi de durağan. Ağustos ayında ise, özellikle döviz piyasasında yaşanan volatiliteye endeks seviyelerinin ne kadar dirençli olabileceği izlenecek.

 

  • Yurtdışında ise Perşembe günü ABD 2. çeyrek büyüme verisi takip edilecek. ABD’de 2. çeyrek öncü büyüme verisinin son gelen güçlü verilerin ardından %3,2’ye yukarı yönlü revize edilmesi bekleniyor. ABD’de trend üstü büyümenin devam ediyor oluşu dolardaki güçlenmeye destek verebilir. Bu durum gelişmekte olan ülkeler için ise negatif.