AR-GE 250


Piyasalardaki tedirgin bekleyişin nedeni... Saxo Bank analistinden

Barış Soydan

 

Çarşamba günü FED ve Perşembe günü Japonya Merkez Bankası’nın gerçekleştireceği toplantılar öncesinde, online yatırım bankacılığı uzmanı Saxo Bank’ın Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, küresel arz fazlasının süreceğine ilişkin işaretlerin etkisiyle hisse senetlerinin tüm dünyada değer kaybettiğini, bu gerileyişin yatırımcıların temkinli tutumunu yansıttığını belirterek global piyasaları analiz etti

Global piyasalarda tüm dikkatler, 27 Nisan Çarşamba günkü Fed ve 28 Nisan Perşembe günkü Japonya Merkez Bankası toplantılarına çevrildi. Küresel arz fazlasının süreceğine ilişkin işaretler de devreye girince, hisse senetleri değer kaybetti. Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen’e göre, Fed'in Çarşamba günü sona erecek toplantıda faiz artırımına gitmesi beklenmezken, yatırımcılar, faiz artırımlarının hızı konusunda işaretlere bakacaklar. Bu arada, ABD'de aralarında Apple Inc., Amazon.com Inc. ve Boeing Co.'nun da olduğu önemli şirketler bilançolarını açıklayacak.

Hansen, global piyasalar hakkında şu değerlendirmeleri yaptı: “Suudi Arabistan'ın Shaybah petrol sahasının genişletilmesini Mayıs ayının sonuna kadar tamamlamasına ilişkin planının etkisiyle, ABD petrol vadeli kontratları, Cuma günkü kazançlarını geri verdi. Standard & Poor's 500 Endeksi, tarihi zirvesine yaklaştıktan sonra üçüncü gününde ikinci defa düştü. Enerji şirketleri ve madencilik şirketleri ise Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki kayıplara öncülük etti. Petrol vadelileri, kısa bir süre kayıplarını sildikten sonra, New York'ta varil başına 43 doların altına gerilerken, ABD doğal gaz vadelileri 10 haftanın zirvesinden düştü. Yen, Cuma günü 2014'ten beri en sert düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından güçlendi.

“Batı Teksas Petrolü (WTI), Şubat ayında gördüğü 2003'ten bu yana en düşük seviyesinden toparlanırken, piyasanın doymuş olduğuna ilişkin işaretler sürüyor. Suudi Arabian Oil Co., plan hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, Shaybah petrol sahasındaki genişlemeyi Mayıs sonunda tamamlayacak ve bunun sonucu, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan toplam günlük 12 milyon olan üretim kapasitesini devam ettirecek. İran, uluslararası yaptırımların kalktığı Ocak ayından bu yana üretimi günlük 1 milyon varil artırdı ve küresel arz fazlasına katkıda bulundu. Petroldeki hareketler, hisse senetleri ve döviz piyasasında da bu yıl dalgalanmalar meydana getirdi.”

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, bu durumun, diğer OPEC üreticilerinin de üretimi artırmakta olduğu bir döneme denk geldiği için dikkatleri üzerine çektiğini belirterek, “Petrol, sanayi metalleri ve diğer emtialar için de önemli bir yönlendirici olarak kalmaya devam ediyor ve aynı zamanda diğer varlık sınıfları için de benzer konumda bulunuyor" dedi.

Bu arada, WTI yüzde 0.6 düşerek New York saati ile 07:44'te varil başına 43.50 dolara geriledi. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 düştü. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1'lik bir kayıp yaşadı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düştü.

Petrol, Ortadoğu'daki üreticilerin üretimi artırması ve küresel arz fazlasının süreceğine dair işaretler ile beş ayın zirvesine yakın seviyede hafif değişti. Haziran vadeli Batı Teksas Petrolü, 43.50 dolar seviyesinde dalgalanmadan önce, Nymex piyasasında yüzde 2.1 kadar gerileyerek varil başına 42.81 dolara düştü.

Yen, yatırımcıların Japonya Merkez Bankası'nın hangi seviyede bir müdahalesinin Yen’i zayıflatacağına dair tahminlerini düşürmesiyle, yüzde 0.8 değer kazanarak dolar başına 110.90 seviyesine geldi.

Bloomberg Emtia Endeksi ise Haziran vadeli altın kontratlarının yüzde 1 sıçrayarak ons başına 1,241.80 dolara gelmesiyle, yüzde 0.2 yükseldi. Gümüş ise yüzde 1.1 ralli yaparak 17.13 dolara geldi.