Türkiye'nin gözbebeği fabrikalar-1: Güneydoğu’yu dönüştüren süt fabrikası

Turkishtime Dergi

Özel röportaj

Pınar’ın Şanlıurfa’daki süt fabrikası, tam kapasiteye ulaştığında 180 milyon metreküp çiğ süt işleyip 5 bin kişinin hayatına dokunarak, bölgede tarım ve hayvancılığı dönüştürecek…

 

Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, Şanlıurfa’daki fabrikanın Ortadoğu’ya ihracatta önemli bir üs olacağını söylüyor…

 

Şanlıurfa'daki yatırımınız hakkında bilgi verir misiniz? Ne kadara mal oldu, hangi pazarı hedefliyorsunuz, hangi ürünleri üreteceksiniz?

Pınar Süt süt sektörünün öncüsü olarak Ege Bölgesinde süt hayvancılığının gelişiminde büyük rol oynamıştır. Bugün İzmir ili, Türkiye'de en fazla süt üretimi gerçekleştirilen illerin başında geliyorsa bunda Pınar Süt'ün bölge hayvancılığının gelişimi için yaptığı yatırımların payı büyüktür.

 

Pınar Süt olarak, 43 yıl önce kuruluşumuzla birlikte İzmir ve Ege Bölgesi’nde başlayan kalkınma modelini, 1997 yılında açılan Eskişehir fabrikamızla İç Anadolu Bölgesi’ne de taşıdık. Bugün 20 bin fazla süt üreticisinin emeğini değerlendiriyoruz. 2015 yılında Şanlıurfa’da süt ve süt ürünleri yatırımımızı hayata geçirdik.  Pınar Süt Şanlıurfa Fabrikası’nda süt ve süt ürünlerinin yanı sıra meyve suyu üretimi de gerçekleştiriyoruz. Pınar Süt Şanlıurfa Fabrikası’nın bölgede tarım ve hayvancılığın gelişimine de önemli katkı sağlayacağını ümit ediyoruz.

Şanlıurfa 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde 100 bin m2 alana sahip olan Pınar Süt Şanlıurfa Fabrikası aracılığıyla 2013 yılından bu yana bölgedeki çiftliklere hayvan sağlığı, beslenmesi ve süt veriminin artırılması konularında eğitimler veriyoruz. Pınar Süt üreticileri, uyulması gereken kalite standartları konusunda eğitim alıyorlar.

 


Pınar Süt 2016'da ne kadar büyüdü? 2017 için beklentileriniz nasıl? Türkiye'de süt ve süt  ürünleri pazarı istenen tempoda büyüyor mu? Yıldızı parlayan ürün gamları hangileri?


Pınar Süt Şanlıurfa Fabrikası ile düzenli süt alımı ve yeni işletmeler kurulmasını ve bölgede süt üretiminin artışını sağlamayı amaçlıyoruz.  Fabrikamız tam kapasiteye ulaştığında yıllık 180 milyon litre çiğ süt alıp işleyecek. Bu yatırımımız ile bölge istihdamına ve refahına da katkı sağlamayı hedefliyoruz. Yatırımımızla, Şanlıurfa ve çevresinde yaklaşık 5 bin kişinin yaşamına doğrudan ve dolaylı olarak dokunmuş olacağız.

 

Pınar Süt yeni fabrikasından ihracat yapacak mı? Pınar Süt'ün ihracat perspektifi konusunda bilgi verir misiniz?

Pınar Süt olarak 30’a yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye’nin süt ve süt ürünleri sektörü ihracatının yaklaşık % 20’sini gerçekleştiriyoruz.

 

Körfez Ülkeleri, AB ülkeleri, Rusya, Irak ve Orta Asya Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler Pınar Süt’ün ihracat yaptığı başlıca ülkeler. Özellikle Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde Pınar markası önemli bir bilinirliğe sahip olan bir markadır. Körfez ülkelerinde 30 yılı aşkın bir süredir tüketicilerle buluşan Pınar, bu ülkelere “Turkish Labne”yi ilk lanse eden markadır. Pınar Labne, Orta Doğu’da Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt pazarlarında lider konumundadır.

 

Şanlıurfa fabrikamız ihracat bölgelerimize yakınlığı sebebiyle de bizim için ayrı öneme sahip. Uzun vadede Pınar Süt Şanlıurfa Fabrikası,  yakın coğrafyada bulunan Körfez ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, Orta Doğu ülkeleri gibi ülkelere ihracat hedeflerimize ulaşmada önemli katkı sağlayacak.  Pınar’ın hedefi, Pınar kalite ve güvenilirliğini hedef pazarlardaki tüketici ve müşterilerine de sunabilmektir.

 


Et ürünlerinde Türkiye pazarındaki tüketim eğilimleri konusunda bilgi verir misiniz? Tüketici son dönemde hangi ürünlere daha çok ilgi gösteriyor, hangilerinin yıldızı parlıyor, hangileri geriliyor?

Pınar Süt olarak 2017 yılında da büyümemizi sürdüreceğiz. Türkiye’de süt ve süt ürünleri pazarı, açık ürünlerden ambalajlı ürünlere geçilmesi, ev dışı tüketimdeki gelişim ve genç nüfus ile büyüme potansiyeline sahiptir. Profesyonel kullanıcılar için lanse ettiğimiz ekşi krema, sour cream büyük ilgi gördü. Pınar Süt olarak çocuklarımızın sağlıklı büyümesi için daha fazla süt ve süt ürünü tüketmesi gereğine inanıyoruz. Bu kapsamda süt ve peynir ürün gruplarında yeni ürün çalışmaları yapıyor, tüketicilerimizi yeni ve farklı ürünlerle buluşturuyoruz.

 

 

Ekonomideki dalgalanma sizi nasıl etkiliyor?

Süt sektörünün ithalata dayalı bir sektör olmaması, dövizdeki dalgalanmalardan daha az etkilenmesine neden olmaktadır. Sadece Türkiye değil Dünya ekonomilerindeki dalgalanmalar tüketimde düşüşe yol açabilmekte, ancak temel ihtiyaç olan gıda ürünleri sektörü bu dalgalanmalardan diğer sektörlere göre nispeten daha az etkilenmekte.