AR-GE 250


Çatıda yeni bir sektör mü var?

irem sertbaş

Yeni bir sektör doğuyor: Çatılara güneş paneli… Yönetmeliği çıktı, artık herkes çatısındaki güneş paneliyle ürettiği elektriği devlete satabilecek. Şişe Cam, Mersin’deki fabrikasının çatısını güneş panelleriyle donattı bile...

EPDK, çatılarda güneş paneliyle elektrik üretimine izin verdi. Çatıda elektrik üretenler, kendi ihtiyaçlarını karşıladıkları gibi devlete de enerji satabiliyor.

Aboneler, karar uyarınca çatısına 10 kVA’ya kadar koyacağı panel koyabiliyor. 10 kVA’lık bir güneş panelinin saatte 9 kilovat elektrik üreteceği hesaplanıyor. Böylece bir evin çamaşır ve bulaşık makineleri ile buzdolabı, televizyon, ütü gibi diğer cihazları için gerekli elektrik ihtiyacı, çatıdaki güneş panelini karşılayacak. 10 kVA’lık bir panelin küçük esnafın da rahatlıkla elektrik ihtiyacını karşılayabileceği belirtiliyor.

Tüketiciler, 2 – 3 bin TL arasında bir sistem maliyetiyle çatılarında güneş enerjisinden elektrik üretmeye başlayabilir.

Toplamda 20 milyon hane sayısına sahip olan Türkiye, kuruluma uygun 400 milyon m2 çatı alanı ile 3400 MW kurulu güç elde edebilir. Bu da yılda 2 milyon 300 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılanması demek.

Birçok şirket, çatıda elektrik üretmek için harekete geçti. Şişecam, Mersin Düzcam Fabrikası’nın çatısına Avrupa’nın ve Türkiye’nin ikinci büyük güneş enerjisi santralini kurdu.

Güneş enerjisi sektörünün iddialı oyuncusu Suoz Enerji Grup CEO’su Berk Uçuran Çiller, kişisel kullanımda ayda 60 TL ödeyen bir elektrik abonesinin, ayda 185 kwh, yılda ise 2220 kWh elektrik harcadığını belirterek, "Lisanssız üretim başvurularına ve ihtiyaç fazlası enerji üretiminin değerlendirilmesine ilişkin yeni düzenleme ile birlikte, bireysel aboneler yaklaşık 4 bin ile 10 bin dolar yatırımla 10 kwh’a kadar kurulum gerçekleştirebilecek. Konutlarda gerektiğinden fazla üretim meydana geldiğinde ise sabit fiyatlı alım garantisi ile enerjinin geri satışı sonrasında gelir elde edilebiliyor" diyor. Suoz Enerji Grup, yılda 204 MW ile 138 bin konuta PV sistemi kurulumu gerçekleştirerek bu pazarın yüzde 30’una hakim olmayı hedefliyor.

Türkiye’nin Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasına (GEPA) göre Türkiye, yılın 10 ayı boyunca ülke yüz ölçümünün yüzde 63’ünde yıllık toplam 2737 saat (günlük toplam 7,5 saat) ve 1527 kWh/m2/gün güneş ışını alıyor. Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesi 2017’nin sonunda 3200 MW’a ulaştı. Türkiye böylece küresel ölçekte ilk 10’da kendine yer edinmiştir. Türkiye bu dönemde gerçekleşen kurulu güç artışında Almanya ve İngiltere’den sonra Avrupa’nın en büyük üçüncü pazarı haline geldi. Berk Uçuran Çiller şöyle diyor: "Saniyede dünyamıza gelen güneş enerjisinin ülkemizin bir yıllık enerji üretiminin 1700 katı olduğu düşünüldüğünde, bu alanda yapabileceklerimizin daha çok başındayız. Türkiye’den yüzde 60 oranında daha az güneş ışını almasına rağmen, 46 kat daha fazla güneş enerjisi elde edebilen Almanya’dan neden geride olduğumuzu doğru okuyarak, doğru hamlelerle sektörü geliştiren marka olacağız."

Haberin tamamı Turkishtime'ın Mayıs sayısında...