Gurme burger işine girmeye ne dersiniz?

irem sertbaş

 

Sağlık trendi hamburgeri de etkiledi: Gurme burgerlerin sayısında büyük artış yaşanıyor. Fast food kültürü şekil değiştiriyor... Bu dev pastadan bir dilim de siz almak ister misiniz?

 

Hayatımıza uzun zaman önce giren, Amerika’nın “milli yiyeceği” hamburger, iş temposunun yoğunluğu arasında birçoğumuzun ilk tercihi oluyor. Hem hızlı servisi hem de hızlı tüketimi ile “Fast-food” kültürünün atası olan, lezzeti ile herkesi baştan çıkarabilen hamburger, yatırım yapmak isteyenlerin de gözdesi.

Herkesçe bilenen büyük markalar dışında, yerli hamburgerciler ve gurme lezzetleri takip eden burger’ciler da zincirleşmenin peşinde. Giderek artan hızlı hayat koşullarına uyum sağlayan gurme burger’ler ve yıllardır hayatımızda var olan uluslararası hamburger zincirleri pazarın içinde büyüyerek varlıklarını sürdürüyorlar.

Dünya çapında milyonlarca kişiyi istihdam eden ve 70 milyar dolar hacme sahip pazarda, başı Amerika çekiyor. Amerika’da yılda yaklaşık 15 milyar hamburger tüketiliyor. Bu da yaklaşık olarak her Amerikalı’nın günde en az bir kere hamburger yediğini gösteriyor. Türkiye’nin ise döner, ıslak hamburger gibi hızlı tüketimim ürünleriyle tanışması çok önceye dayansa da, gerçek anlamda “fast food” kültürü ile tanışmamız 1986 yılında McDonalds’ın Türkiye pazarına girmesiyle yaşandı.

Hamburger dünyanın en önemli ortak yiyeceği. Öyle ki, ekonomistler ülkelerin satın alma gücünü karşılaştırmak için “Big Mac Endeksi”ni kullanıyorlar. Kısaca dünyanın herhangi bir ülkesini ziyaret ettiğiniz de, bir McDonalds’ın kapısından içeri giriyorsunuz, kola-hamburger-patatesten oluşan menünün fiyatına bakıyorsunuz ve menünün fiyatına göre ülkenin satın alma gücünü anlıyorsunuz. İşte hamburgerin gücü!

Sektör özellikle genç girişimcilerin ilgi alanına giriyor. Bu güçlü ve büyük pazara girmek isteyenler için uluslararası zincir hamburger firmaları ve son trend gurme burger restoranların franchise verme koşulları değişiyor.

Dünya’nın ve Türkiye’nin ilk fast food markası sayılan McDonald’s ülkemizde yaklaşık 42 ilde 260 restoranla faaliyet gösteriyor, 6 bin kişiyi istihdam ediyor. 1954 yılında Amerika’nın Florida eyaletinde kurulan Burger King ise Türkiye’de ilk şubesini 1995 yılında TAB Gıda çatısı altında İstanbul Etiler’de açtı. Buger King’in şu anda ülkemizde 600’ün üzerinde şubesi bulunuyor…

İşte hamburger restoranlarının franchise verme koşulları…

Haberin tamamı Turkishtime'ın Nisan sayısında...