20 milyarlık hedef için Irak'la ticari engeller kalkacak

Turkishtime Dergi

Türkiye ve Irak olarak ekonominin her alanında ilişkileri en üst düzeye çıkaracaklarını belirten Bakan Pekcan, “Karşılıklı yatırımların artırılması için gereken adımları atacağız” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, iki ülke ticaret bakanlıkları, TİM, DEİK ve Irak Ticaret Odaları Federasyonu’nun organizasyonuyla yapılan Türkiye Irak İş Forumunda, iki ülke arasındaki ticari engellerin kaldırılması yönünde girişimlerde bulunduğunu söyledi. Bakan Pekcan, Irak’ta üst düzeyde kabul gördü. Irak Cumhurbaşkanı Behram Salih ve Başbakan Adil Abdülmehdi tarafından kabul edildi.

Pekcan, görüşmelerin ardından katıldığı Türkiye Irak İş Forumu’nda yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolarlık hedefe ulaştırılması için ticari engellerin kaldırılmasına yönelik taleplerin ilettiğini söyledi. Bakan Pekcan, yatırım sırasında makine ithalatında Irak’ın ABD, Japonya gibi ülkelerden gelen makineleri kabul ettiğini belirterek bu sınırlamanın kaldırılmasını talep ettiğini vurguladı.

Stratejik Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılmalı

Bakan Pekcan Irak’ın Avrupa’ya erişimi, Türkiye’nin de Körfez ülkelerine erişiminde en kısa yol olduğunu belirterek, Habur yanında ikinci bir sınır kapısı olan Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılmasında mutabakat sağlandığını belirtti. Bakan Pekcan, “Sınır kapılarının artırılması konusunda mutabakata vardık. Ovaköy Sınır Kapısı’nı devreye alarak iş dünyasının önünü açalım istiyoruz. Türkiye Irak için Avrupa’ya açılan kapı, bu nedenle sınır kapılarının artırılması önemli. Lojistik noktasında, en iyi başlangıç Türkiye-Irak sınırında yeni bir sınır yapısı açmak olacaktır. Sayın Bakan, gelin bunu hızla hayata geçirelim. Transit geçişlere izin verilmesi ve ülkelerimiz arasında yeni gümrük kapılarının açılması, artan ticaret hacmine ve Irak’ın kalkınmasına hizmet edecektir” diye konuştu.

Irak’ın imarına katkı vermek

Türkiye ve Irak arasındaki iyi ilişkilerin ve ticaretin bölge barışı için önemli olduğunun altını çizen Ruhsar Pekcan, “Bizler de 21. yüzyılda, ticaretin önündeki tüm zorlukları kaldırıp, Türkiye ve Irak arasındaki ticareti, müteahhitlik ve yatırım ilişkilerini tarihin en parlak dönemine taşımalıyız” diye konuştu. Irak’ın yeniden imarı yönünde yatırımların yapıldığını hatırlatan Pekcan, Türk müteahhitlerin de buna destek vermeye hazır olduğunu anlattı. 2018’de 11 bin 825 firmanın Irak’a ihracat gerçekleştirdiğini belirten Pekcan, dengeli ticaret yönünde iyileşmeler olduğunu, Türkiye’nin Irak’a ihracatının yılın ilk 5 ayında yüzde 8.4, Irak’ın Türkiye’ye ihracatının ise yüzde 29.6 arttığını vurguladı. Bakan Pekcan, muhatabı Bakan el-Ani’yi benzer bir forumu İstanbul’da düzenlemek istediklerini belirterek bu foruma davet etti.

Türk iş insanına öncelik veriyoruz

Irak Ticaret Bakanı Muhammed Haşim el-Ani de konuşmasında “Irak eski Irak değil” diyerek, tüm yurt çapında güvenliğin sağlandığını, altyapıyı geliştirmeye yönelik yatırımlara başladıklarını söyledi. El-Ani Türk iş insanlarını Iraklı iş insanlarıyla ortak çalışmaya çağırarak, *Irak Bakanlar Kurulu’nda bize verilen talimatla Türk iş insanlarına öncelik sağlıyoruz. İki ülke işbirliği ortak çıkarlara katkı verecektir. İş insanlarına çağrımızdır, gelin el ele çalışın. Türkiye’nin deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz. Sanayi, konut, tarım daha yüzlerce alanda işbirliği imkânı var. Tüm bakanlar ellerindeki projeleri sizlerle paylaşmaya hazır” dedi.

“Sektörel komiteler kurulsun”

TİM Başkanı İsmail Gülle de iki ülke arasındaki ticaretin dönemsel azalmalar gösterdiğini ancak hızla artırılması gereken bir aşamaya gelindiğini vurguladı. İki ülke iş dünyası temsilcileri arasında sektörel komiteler kurarak ticareti artırmak için yol haritası oluşturmayı teklif eden İsmail Gülle ticari kısıtlamaları hatırlatarak “944 kalem üründe Irak’ın Türkiye yerine farklı ülkelerden ithalat yaptığını görüyoruz, üstelik bu ürünlerin yüzde 25’inde ülkemizde önemli bir üretici potansiyeli bulunmakta. Ayrıca bu 944 ürün içerisinde yer alan tam 113 üründe de, Irak geçmiş yıllarda tedarik için ülkemizi tercih ederken, 2018 yılında farklı pazarlara yöneldi. Iraklı kardeşlerimize ve Iraklı firmalara, ürettiğimiz en kaliteli ürünleri, en uygun fiyatlarda tedarik ediyoruz, etmeyi de sürdüreceğiz” dedi.

DEİK Irak Türkiye İş Konseyi Başkanı Emin Taha da, Musul ve Kerkük’te ticaret müşavirliği açılmasını önerdi. Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Abdulrazzak Al Zuheere de ortak üretim yatırımlarının artırılmasını istediklerini kaydetti.