Çimento ihracatında alternatif ürünlerin yükselişi
Geçen yıl ihracatı yüzde 7,1 artan çimentoda gündemde karbon ayak izi çok az, daha sağlam, daha hafif, daha uzun ömürlü ürünler var. Türk ihracatçıları ürünlerde tasarım ile müşterilerin farklı beğenilerini karşılamaya yönelik yeniliklere de ağırlık veriyor.
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin ihracatı 2017’de miktar olarak yüzde 2,4, değer olarak ise yüzde 2,7 arttı. Çimento ihracatı değer olarak yüzde 7,1 ve seramik ürünleri ihracatı yüzde 9,5 artarken, cam ürünleri ihracatı miktar olarak artmasına karşın değer olarak yüzde 6,4 geriledi. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bahadır Kayan, 2018 yılında çimento, cam ve seramik ürünleri ihracatında miktar olarak yüzde 5-6 ve değer olarak ise yüzde 8-10 arasında artış öngördüklerini belirtiyor. Kayan, 2018 yılında ihracat pazarlarımızın önemli bir bölümünde ekonomide ve inşaat sektörlerinde iyileşme beklendiğini belirtiyor.
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin pazarları arasında öne çıkan ülkeler, ihracat artış oranlarına göre değerlendirildiğinde ABD, Kazakistan, Rusya, Cezayir, Suriye, İspanya, Kanada ve İsrail olarak sıralanıyor. Ürün grupları olarak dikkate alındığında ise en önemli ihracat artışları çimentoda Suriye, ABD ve İsrail’e, Klinkerde Gana, Fildişi, Kolombiya, Senegal, Gine, Kanada ve Brezilya’ya gerçekleşti. Seramik kaplama malzemelerinde ABD, İsrail, Fransa, Belçika ve Kanada ile seramik sağlık gereçlerinde Fransa, ABD, İsrail ve Hollanda en çok ihracat artışı gerçekleşen ülkeler olarak dikkat çekiyor. Cam ihracatında ise en çok ihracat artışı sağlanan ülkeler İngiltere, İspanya, Romanya, Lübnan, Brezilya ve Mısır oldu.
2018 yılında hedef pazarlar içinde geleneksel AB ülkeleri yine ilk sıralarda yer alıyor. Uzak pazarlar olmalarına rağmen ABD, Kanada, Kolombiya ve Brezilya başta olmak üzere Amerika da hedef pazarlar arasında bulunuyorlar. Rusya ve Türki cumhuriyetler ile Körfez ve Orta Doğu ülkeleri de sektörün hedefinde yer alıyor. Ayrıca Sahra Afrika’sı ile Kuzey Afrika ülkeleri de hedef pazarlar arasında bulunuyor.
Sektör şirketlerinin kapasite kullanımlarının yükseldiği gözleniyor. Alt sektör grupları itibarıyla değerlendirildiğinde en yüksek kapasite kullanım oranı yüzde 85’ler ile cam sektöründe. Seramik sektöründe sağlık gereçlerinde yüzde 82, seramik kaplama malzemeleri sektöründe ise yüzde 79’a ulaşıldı. Çimento sektöründe ise kapasite kullanım oranları yüzde 70-75 seviyesinde. Kayan, iyileştirme, modernizasyon, enerji verimliliği, ürün çeşitlendirme ve benzeri alanlarda yatırım sürekli sektörün gündeminde olduğunu belirtiyor. Yeni kapasite yatırımlarının ise daha çok mevcut tesislerde ilave kapasite yatırımları şeklinde gerçekleşmesi öngörülüyor.
Bahadır Kayan, sektörde küresel pazarlara yön veren eğilimler ve teknolojileri ise şöyle anlatıyor: “Enerjiye yüksek bağımlılığı olan sektörlerde daha verimli ve çevreci enerji kullanımı, atıkların kazanımı ve kullanımı, karbon salınımının sınırlanması, alternatif yakıtların ve girdilerin kullanımı gibi konular öncelikli. Sektördeki bir diğer önemli eğilim, alternatif ürünlerin gelişmesi. Sektörde malzeme teknolojileri, enerji verimliliğine yönelik teknolojiler ile dijital üretim teknolojileri etkili olmakta. Sektör tüm ürünlerinde karbon ayak izi en az olan, daha sağlam, daha hafif, daha uzun ömürlü ürünlerin üretimine yönelmekte. Ayrıca ürünlerde tasarım ile müşterilerin farklı beğenilerini karşılamaya yönelik yeniliklere ağırlık verilmekte.”