Denizli’de ihracata yeni merkez
İhracatı geçen yıl yüzde 14 artan Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) üyeleri arasında imalat sanayi kapasite kullanım oranı yaklaşık yüzde seksen civarında. Denizli’de yatırımlar da hız kesmeden devam ediyor. Denizli/Çardak’ta 3,2 milyon metrekare alana kurulu olan ve 92 sanayi parselinin bulunduğu Çardak Özdemir Sabancı OSB ile ilgili önemli bir canlanma ve hareketlilik söz konusu.
2017’de Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracat, yüzde 14 oranında artarak 2 milyar 449 milyon dolar olarak gerçekleşti. Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı ve TİM Başkan Vekili Süleyman Kocasert, ulaşılan bu ihracat değerinin, DENİB’in ilk ihracatını açıkladığı 1994 yılından bu yana kaydedilen en yüksek rakam olduğunu vurguluyor. DENİB üyeleri 2018 yılına da iyi başladı. Ocak ayında, DENİB ihracatı yüzde 9,1 arttı. Kocasert, “Dünya piyasalarında yaşanan gelişmeleri de göz önüne aldığımızda, ihracatımızın 2018 yılında da artış kaydedeceğini rahatlıkla ifade edebiliriz” diyor.
2017’de DENİB’in ihracatında ilk beş sırayı İngiltere, Almanya, ABD, İtalya ve Fransa aldı. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk on ülkenin tamamına ihracat arttı. İngiltere, Fransa, İsrail, İspanya gibi ülkelere ihracat artışı çift haneli olarak gerçekleşti.
Kocasert, 2018 beklentilerini şöyle özetliyor: “2018 yılında da dünya, Avrupa Birliği ve ihracat pazarlarımız arasında yer alan ülkelerde ithalat artışları olacağı ve bu ülkelerin ekonomilerinin büyüyeceği öngörülüyor. Özellikle ihracatımızın yüzde 64’ünü gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği’nin büyüme ve ithalat artışı yönünde güçlü sinyaller vermesi, 2018 ihracatımız için de son derece önemli bir ipucu niteliğinde.
Dövizdeki artıştan veya azalıştan çok, volatilitenin yüksek olması ihracatçılar adına belirsizlik yaratıyor ve gelecek planlarını etkiliyor. Kocasert, bu durumu şöyle anlatıyor: “Dolar kurundan örnek vermek gerekirse; Dolar/TL, 2017’nin hemen başında 3,94 seviyelerini görmüş, eylül ayında 3,40’ın altına gerilemişti. Kasım ayında bir kez daha 3,98 seviyesini test etti. Eylül ve kasım ayları arasındaki oransal fark yüzde 17’den fazla. Euro için de aynı durum söz konusu. 2017 yılında, Euro/TL kurunun en düşük ve en yüksek değerleri arasında yüzde 27 fark mevcut.” Kocasert, yıl boyunca, hızlı artış veya azalışlardan çok; kurların 2018 yılı genelinde beklenti ortalamasına yakın seyretmesinin gelecek planlarını daha net yapmalarını sağlayacağını vurguluyor.
Dünyada rekabet her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. Rekabet güçlerini artırmayı amaçlayan ülkelerin Ar-Ge ve inovasyon temelli teknolojileri, tasarım ve markalaşmayla çok kolay fark yaratabiliyor. Kocasert, DENİB üyesi firmaların da, dünyada yaşanan gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini söylüyor. Denizli’de toplam Ar-Ge merkezi sayısı altıya, tasarım merkezi sayısı ise yirmi bire ulaştı. “Bu rakamların önümüzdeki dönemde hızla artacağını da belirtebiliriz” diyen Kocasert, bir başka önemli gelişmenin, markalaşma çalışmalarının her geçen sene bir önceki kıyasla daha da artması olduğunu kaydediyor.
DENİB üyeleri arasında imalat sanayi kapasite kullanım oranı yaklaşık yüzde seksen civarında. Denizli’de yatırımlar da hız kesmeden devam ediyor. Denizli/Çardak’ta 3,2 milyon metrekare alana kurulu olan ve 92 sanayi parselinin bulunduğu Çardak Özdemir Sabancı OSB ile ilgili önemli bir canlanma ve hareketlilik söz konusu. Kocasert, bununla ilgili olarak, “Geçtiğimiz günlerde Çardak Özdemir Sabancı OSB için imzalanan protokol, eminim ki istihdam ve ihracat rakamlarımıza çok ciddi katkılar sunacak. Çardak bölgesi, havalimanına yakınlığı ve Ankara-İstanbul güzergâhında bulunması itibariyle lokasyon olarak da önemli bir yer” diyor.