AR-GE 250


Depodan tasarrufun teknolojik yolu

Barış Soydan

 

Turkishtime özel röportaj

 

Robotlar sayesinde 2 bin metrekarede yapılan depolama işini 350 metrekarede yapmak mümkün.

Büyük otomotiv şirketlerinin veya yüzlerce mağazası olan perakendecilerin depolarını hayal edin... Gözünüzün önüne dev depolar geliyor, öyle değil mi… Dev depolar, yüzlerce insanın depolama işinde istihdam edilmesi demek. Ama bir alternatif daha var: Depolama işini robotlara bırakmak. İsviçre merkezli depo teknolojileri şirketi Kardex Remstar’ın işi bu. Türkiye Direktörü Emre Yenal, Arçelik, Renault, Tofaş, Bosch, LC Waikiki gibi şirketlerin, Türk Silahlı Kuvvetleri gibi kurumların Kardex Remstar’ın teknolojilerini kullandığını söylüyor.

Kardex Remstar’ın sistemlerinde robotlar, depolanacak ürünü alıp, yerine götürüp bırakıyor. Sonra o ürün depodan çıkarılmak istendiğinde bilgisayar aracılığıyla robota “Getir” komutu vermek yeterli oluyor…

Depoda robot kullanmak, personelin yanı sıra alandan da tasarruf sağlıyor. Emre Yenal, İzmir’den bir örnek veriyor: Kardex Remstar’ın ürünlerini kullanmaya başlayan şirket, daha önce 2.000 metrekarede yaptığı işi şimdi 350 metrekarede yapmaya başlamış. Aynı şirketin depolama bölümünde daha önce 9 kişi çalışıyorken bu rakam, robot kullanımı sonrasında 2’ye inmiş.

Kardex Remstar’ın Türkiye’deki müşterileri arasında dev şirketlerin bulunduğunu söylemiştik. Ama bu, KOBİ’lerin veya küçük e-ticaret şirketlerinin depolama teknolojilerinden yararlanamayacağı anlamına gelmiyor. Depolama teknolojilerinin fiyatları, tercih edilen sisteme bağlı olarak 40-50 bin Euro’dan başlıyor, 15 milyon Euro’ya kadar çıkabiliyor...

Son olarak kısa tarihçe: Şirket 1873’te Amerika’da Remstar adıyla kurulmuştu. Başlangıçta hesap makinesi, tıraş makinesi gibi tüketici elektroniği alanında faaliyet gösteriyorlardı. 1950’li yıllarda büyük şirketlerin stoklama ihtiyacını görerek bu alana girdiler ve dikey depolama modülleri geliştirdiler. 1986 yılında İsviçreli depolama şirketi Kardex, Remstar’ı satın aldı. Ve bu alanda dünya lideri doğdu. Zürih Borsası’na kote olan şirketin yıllık küresel cirosu 350 milyon Euro. Toplam 2 bin 500 çalışanı var. Şirket, Türkiye pazarına 1983 yılında atım attı. Türkiye operasyonunda 15 kişi görev yapıyor. Bu yılki ciro hedefi 13-14 milyon TL. Türkiye Direktörü Emre Yenal, hedefinin ciroyu 30 milyon TL’ye çıkarmak olduğunu söylüyor.

Kardex Remstar İsviçre şirketi ama üretim Almanya’da yapılıyor. Bunun başlıca sebebi, ana pazarın Almanya olması. Şirket dünya genelinde her yıl 5 bin sistem satıyor. Bunun yarıya yakını, Almanya pazarında satılıyor.