Yumurta ihracatında bir başarı öyküsü

Turkishtime özel röportaj
Üretiminin yüzde 65'ini ihraç eden Deryum, 1983'ten bu yana faaliyet gösteriyor. 2015 hedefi üretimin yüzde 80'ini ihraç etmek. Deryum Yönetim Kurulu Başkanı Derya Pala, “Yönetici kadınsa alınan kararlara yaklaşım daha objektif oluyor, toplantılar daha sakin ve önyargısız geçiyor” diyor.
Derya Pala 1995’te ODTÜ Fizik Bölümü’nden mezun oldu. 2000 yılına kadar farklı sektör ve işlerde çalıştıktan sonra İzmir'e dönerek şirketin başına geçti. 1983'te kurulan Derya Tavukçuluk (Deryum) ilk yumurta ihracatını 2006’da Irak’a yaptı. Irak ihracat pazarında halen ilk sırada yer alıyor. Gürcistan, Libya, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve İsrail’e ihracat yapıyor. Geçen yıl 3 milyon dolar ciro yapan şirkette 16 kişi çalışıyor. Üretimin yüzde 65’i ihracata gidiyor. Bu yıl Ortadoğu ve Afrika pazarında daha etkin hale gelerek üretimin yüzde 80’ini ihraç etmeyi hedefliyor. İlk kurulduğunda 90 bin yumurta tavuğu ve 35 bin civciv yetiştirme ile başladılar. Bugün 200 bin yumurtacı tavuk ve 70 bin civciv yetiştirme kapasitesi var. Şirket olarak kapasite anlamında çok hızlı büyüyen ve sürekli kapasite artırmayı hedefleyen bir şirket değiller.
Büyümenin sadece miktarla değil kaliteyle de olması gerektiğini düşünüyorlar. Üretim teknolojilerini yeniliyorlar, pazarlama tarafını geliştirmeye çalışıyorlar. Bu nedenle çevreye duyarlı bir şirket olarak gübre tesisi kurdular. Kısacası mevcut kapasite ile daha kaliteli ve kârlı üretim yapmaya çalışıyorlar. Dünya pazarlarındaki hedefinden bahseden Derya Pala, “Irak'ın yanı sıra Ortadoğu ülkelerine biraz daha ağırlık vermek istiyoruz. Batı Afrika ülkelerinin de potansiyeli yüksek ama lojistik sorunu var. Bunun için çözüm arayışlarımız devam ediyor. Bu pazarlara da ihracat yapmayı hedefliyoruz” diyor.